Acasă MediuDezvoltare Durabila „Inspectorul Pădurii” din SUMAL se lasă așteptat

„Inspectorul Pădurii” din SUMAL se lasă așteptat

de L M

Programul informativ privind trasabilitatea lemnului, SUMAL 2.0, a început mai mult împins de autorități, pentru că încă nu este gata. Aplicația Inspectorul Pădurii, destinat populației cu scopul de a transparentiza transporturile de lemn, nu există. După presiuni puternice, Ministerul Mediului a promis că aplicația va fi gata până pe 10 februarie 2021. Până atunci, liber la furat. Oricum, nici restul programului nu pare a fi chiar viabil, din moment ce foarte puține avize, documente necesare pentru ca lemnul să fie scos din pădure, au fost emise în baza noului soft.

„Aplicația Inspectorul Pădurii care asigură, pentru publicul larg, transparența în ceea ce privește trasabilitatea materialului lemnos, va fi disponibilă într-o nouă versiune pentru descărcare până cel târziu pe data de 10 februarie 2021”, a anunțat, pe Facebook, Ministerul Mediului.

Vechea aplicație, care utilizează informații din SUMAL 1.0, și-a încetat funcționarea odată cu punerea în funcțiune a noului SUMAL. „În prezent, echipa de dezvoltare lucrează împreună cu specialiștii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor la armonizarea modului de prezentare a datelor la momentul interogării automate a SUMAL 2.0, precum și la testarea efectivă a aplicației. Data lansării efective depinde de finalizarea procesului de testare, dar nu mai târziu de 10 februarie”, se spune pe Facebook.

Ministerul Mediului precizează că, până la apariția noii aplicații, orice transport de lemn asupra căruia există suspiciuni poate fi verificat prin apelarea sistemului unic 112. Operatorii vor verifica existența avizului și legalitatea transportului în baza de date a SUMAL 2.0. În plus, toți reprezentanții instituțiilor de control – gărzile forestiere, Poliția și Jandarmeria – care au drept de utilizare în modulul SUMAL Control, vor acționa în vederea asigurării respectării legii.

„Noua aplicație Inspectorul Pădurii va beneficia de o interfață nouă și de îmbunătățiri în ceea ce privește experiența utilizatorului, față de versiunea precedentă. Funcționalitățile aplicației au fost stabilite prin HG nr. 497 din 25 iunie 2020”, completează comunicarea de pe Facebook.

SUMAL în prima zi de funcționare

Prin HG nr. 497/2020, SUMAL 2.0 trebuie să cuprinsă 9 aplicații. Una cert nu este gata, cea privind ”Inspectorul Pădurii”, iar restul se pare că nu este chiar accesibil utilizatorilor. Comunitarea forestierilor Fordaq a anunțat că în prima zi de funcționare a SUMAL, au fost emise aproximativ 7% din numărul de avize de transport dintr-o zi obișnuită. Chiar și aceste puține avize emise au ridicat enorm de multe probleme. Blocajele sunt evidente”, susțin forestierii.

Ei consideră că această situație este generată de faptul că implemenarea programului informatic a fost pregătită defectuos. Ministerul Mediului nu a emis metodologia pentru „popularea bazelor de date, validarea fluxurilor de informații și instruirea utilizatorilor SUMAL 2.0”. „Acesta este primul val de blocaj. Va fi depășit în 1-2 săptămâni, cu blocajele aferente ale activității. Prejudicii economice suportate de operatori”, susțin forestierii.

În plus, se înregistează sincope în funcționarea aplicațiilor, iar arhitectura aplicațiilor ridică mari probleme. „Rezolvarea acestui ultim tip de probleme implică modificarea HG nr. 497/2020 și a softurilor SUMAL 2.0. (…) Modificarea de arhitectură a softurilor SUMAL 2.0 va dura foarte mult timp și este puțin probabil ca Ministerul și STS-ul (n.r. – dezvoltatorul SUMAL 2.0) să accepte modificări de arhitectură în următorii 1-2 ani”, consideră forestierii.

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn a atacat în contencios administrativ HG nr. 497/2020, au anunțat forestierii.

 

din aceeasi categorie