Acasă MediuDezvoltare Durabila Infringement pe eficiență energetică și TVA defalcat

Infringement pe eficiență energetică și TVA defalcat

de L M

Comisia Europeană a deschis noi proceduri de infringement împotriva României, pentru că nu a rezolvat problemele legate de transpunerea în legislația națională a unor directive europene. Cele cu impact economic au fost cel mai mult vizate de executivul comunitar.

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită scrisori de punere în întârziere Austriei, Finlandei, Germaniei, Ungariei, României, Slovaciei şi Spaniei din cauza faptului că aceste ţări au transpus sau au pus în aplicare în mod incorect anumite cerinţe ale Directivei privind eficienţa energetică (Directiva 2012/27/UE), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Directiva privind eficienţa energetică (Directiva 2012/27/UE) instituie un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienţei energetice pe teritoriul UE, cu scopul de a asigura atingerea obiectivul UE de 20% în materie de eficienţa energetică până în 2020 şi de a pregăti terenul pentru viitoare creşteri ale eficienţei energetice după aceasta data.

Statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor formulate de Comisie; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Problemele la TVA

Aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA în România a determinat Comisia Europeană să trimită să scrisoare de punere în întârziere. Totodată, executivul comunitar a solicitat ţării noastre să pună capăt acestui mecanism, informează un comunicat de presă al CE.

De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA în care impozitul este plătit într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care îşi desfăşoară activitatea în aceasta ţară. Această dispoziţie este obligatorie pentru anumite întreprinderi, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat. Clienţii lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie şi către furnizorii săi.

Potrivit Comisiei Europene, aceste măsuri contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât şi libertăţii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE). Scrisoarea de punere în întârziere urmează unei comunicări adoptate tot joi de către Comisie, prin care se respinge o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu, din cauza preocupărilor legate de principiul proporţionalităţii şi de compatibilitatea cu tratatul.

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române.

din aceeasi categorie