Acasă EconomieBanci & Asigurari Începe Rabla pentru Electrocasnice 2022

Începe Rabla pentru Electrocasnice 2022

de L M

Ediția 2022 a Programului „Rabla pentru Electrocasnice”, etapa de vară, începe vineri, cu deschiderea conturilor de către potențialii beneficiari. Autoritățile se laudă că au luat măsuri ca programul să fie nu mai fie afectat de avalanșa de subvenții cerute, dar neutilizate. Totuși, cea mai mare problemă a programelor derulate de Administrația Fondului pentru Mediului, inclusiv Rabla pentru Electrocasnice, o reprezintă softurile, care au cedat la mai toate programele. De aceea, Rabla pentru Electrocasnice va avea adevăratul „test” vinerea viitoare, când potențialii beneficiari vor vrea să se înscrie efectiv în program.

Începând de vineri, 17 iunie 2022, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) organizează o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electriceşi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, se arată într-un comunicat de presă al AFM. De fapt, de vineri, persoanele fizice au la dispoziție 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică.

„În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în edițiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de e-mail și parola setată de dumneavoastră. În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Ca și anul trecut, vor fi 3 etape în această sesiune. Prima, ce se derulează în perioada 24 – 30 iunie sau până la epuizarea bugetului, este dedicată voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele. Are un buget de 25 milioane de lei.

Cea de a doua etapă, 1-7 iulie 2022, este dedicată voucherelor pentru laptopuri și tablete, unde este un buget de 10 milioane de lei. Iar cea de a treia etapă este pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare; solicitarea voucherelor se va face în perioada 8 – 14 iulie 2022, cu un buget de 15 milioane de lei.

Voucherele trebuie folosite în 7 zile, după care își pierd valabilitatea.

„Având în vedere interesul manifestat față de acest program și succesul uriaș pe care acesta l-a avut în edițiile trecute în rândul populației, am luat hotărârea de a mări bugetul alocat la 100 milioane de lei pentru cele două sesiuni din acest an, cu 25 de milioane mai mult față de anul trecut. Prin acest program promovăm reducerea consumului de energie prin înlocuirea echipamentelor electrice și electronice uzate și mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum mult mai scăzut”, a precizat directorul general al AFM.

Următoarea sesiune a programului 2022 este planificată pentru perioada noiembrie – decembrie 2022.

 

din aceeasi categorie