Acasă Economie Încep lucrările la termocentrala Romgaz de la Luduş – Iernut

Încep lucrările la termocentrala Romgaz de la Luduş – Iernut

de M G

termo-iernutMinisterul Energiei a aprobat cererea depusă de Romgaz privind finanţarea din Planul Naţional de Investiţii (PNI) a noii centrale pe gaze de la Luduş – Iernut, ce va avea o putere instalată de 430 MW, potrivit unui comunicat al Romgaz remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Conform unor declaraţii ale directorului general al Romgaz, Virgil Metea, după emiterea deciziei privind finanţarea din PNI, încep lucrările de proiectare şi execuţie a termocentralei.

„Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA anunţă comunicarea de către Ministerul Energiei în data de 18 ianuarie 2017 cu privire la aprobarea Cererii de finanţare pentru investiţia ‘Ciclu combinat cu turbine pe gaz’, depusă în vederea atragerii de fonduri pentru investiţii finanţate din Planul Naţional de Investiţii”, se arată în comunicat. De remarcat, prin PNI se pot finanţa 25% din cheltuielile eligibile ale investiţiei. Romgaz ar putea primi, astfel, o finanţare din PNI de aproximativ 68 milioane de euro pentru acest proiect. Restul investiţiei va fi finanţat din surse proprii ale producătorului intern de gaze naturale. La 30 septembrie 2016, Romgaz avea cash, depozite bancare şi titluri de stat, în sumă de 2,48 miliarde lei, suficient pentru a susţine construcţia centralei.

Potrivit documentului, în perioada următoare se va derula procesul de negociere între Romgaz şi Ministerul Energiei cu privire la clauzele contractului de finanţare şi graficul cererilor de rambursare (care include sumele estimative de rambursat şi data depunerii cererilor de rambursare).

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, a semnat, în data de 1 noiembrie 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Obiectul contractului îl reprezintă realizarea proiectului „la cheie”, respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune, „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.

Termenul de finalizare a lucrărilor este 36 luni de la data intrării în vigoare a contractului, prevăzută în 5 zile lucrătoare de la data aprobării dosarului de finanţare din fondurile PNI.

“Una din direcţiile strategice ale SNGN Romgaz SA este consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei. Astfel, în domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investiţii are ca scop eficientizarea activităţii prin creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx, CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare”, spuneau oficialii Romgaz, la momentul anunţării câştigătorilor licitaţiei pentru construirea termocentralei.

Termocentrala nouă de la Iernut este una dintre cele mai mari investiţii în producerea de energie electrică făcută de o companie de stat după 1990. Cu excepţia reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă, aceasta este prima investiţie a unei companii de stat în producerea de electricitate în ultimii 26 de ani.

Romgaz a preluat centrala Iernut în anul 2013 de la Electrocentrale Bucureşti, în contul unei datorii de 653 de milioane de lei.

Romgaz, controlată de stat (cu o participaţie de 70%), alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Acţiunile Romgaz se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Compania are o valoare de piaţă de circa 2 miliarde euro.

din aceeasi categorie