Transelectrica, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), Meridiam și E-INFRA anunță finalizarea cu succes a studiului de fezabilitate pentru un proiect major de infrastructură energetică: Interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC), care va traversa România de la Marea Neagră, ajungând în Ungaria, se arată într-un comunicat de presă.
Studiul, început în mai 2024 și realizat de compania italiană CESI – un lider global în consultanță tehnică și servicii de inginerie pentru sectorul energetic – confirmă că proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic și viabil din punct de vedere economic. De asemenea, studiul subliniază necesitatea proiectului pentru integrarea surselor de energie regenerabilă și consolidarea securității energetice la nivel regional și european. Proiectul beneficiază de sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România.
„Finalizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul HVDC este o realizare importantă și marchează o etapă esențială în transformarea României într-un hub energetic regional și un actor strategic în securitatea energetică a Europei. Este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură energetică ale următorului deceniu pentru țara noastră. De aceea, am spus clar: nu avem timp de pierdut. Vom accelera toate etapele necesare pentru ca România să devină un exportator net de energie curată și un pilon de stabilitate în regiune. Mai mult, proiectul este vital pentru modernizarea și echilibrarea rețelei de transport a energiei electrice a României și va asigura evacuarea cantităților semnificative de energie electrică ce vor fi generate în urma finalizării investițiilor strategice ale României în Unitățile 3 și 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, precum și în proiectele eoliene offshore și onshore din zona Dobrogei. În plan internațional, proiectul contribuie la consolidarea integrării pieței regionale și europene de energie și creșterea securității alimentării consumului din zona de sud-est a Europei, susținând creșterea posibilităților de export a energiei electrice către țările vecine. Proiectul este parte integrantă din Coridorul Verde, care va conecta Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, precum și alte țări din regiune. Prin acest proiect facem încă un pas important în atingerea obiectivului pentru care lucrăm în fiecare zi la Ministerul Energiei: să avem energie sigură, la prețuri accesibile pentru români și economie și energie verde – în această ordine de priorități”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Suntem încântați să anunțăm rezultatele pozitive ale studiului de fezabilitate pentru proiectul HVDC subteran din România, care este esențial pentru modernizarea infrastructurii de transmisie a energiei electrice a țării și facilitarea decarbonizării economiei Europei. Acest proiect va spori securitatea energetică, va accelera integrarea generării de energie regenerabilă și va contribui la energie mai ieftină și mai putin dependentă în Europa Centrală și de Est. Colaborarea strânsă cu Ministerul Energiei și Transelectrica va asigura succesul dezvoltării proiectului și va deschide calea către un viitor mai sustenabil”, a declarat David Delgado Romero, partener și director executiv CEE al Meridiam.
„Ne bucură concluziile studiului și, în egală măsură, suntem mândri că soluția tehnică propusă de E-INFRA pentru amplasarea cablului HVDC pe coridoarele existente ale conductelor de gaz a fost confirmată ca fezabilă. Este onorant să facem parte din acest parteneriat alături de companii de mare anvergură și expertiză. Mulțumesc mult Ministerului Energiei pentru susținerea acestui proiect și, în mod deosebit, domnului ministru Sebastian Burduja”, a declarat Teofil Mureșan, CEO E-INFRA.
Sistemul HVDC este una dintre cele mai avansate tehnologii de transport al energiei, permițând transferul unor cantități mari de energie electrică pe distanțe lungi. Traseul său pornește de la țărmul Mării Negre, trece prin București și traversează granița de vest a țării, conectându-se cu Ungaria și alte rețele europene, pe o distanță totală de 1100 km. Funcționează precum o autostradă subterană pentru energie, care va permite României să devină un nod energetic esențial pentru Europa Centrală, se precizează în comunicat.
Proiectul utilizează traseele deja disponibile ale conductelor de gaze BRUA și Tuzla-Podișor, evitând necesitatea unei infrastructuri complet noi. Este o soluție tehnică de pionierat, care valorifică coridoare de infrastructură deja existente, ceea ce reduce semnificativ timpul necesar pentru autorizări, costurile și impactul asupra mediului. Astfel, soluția nu doar că accelerează implementarea proiectului, dar poate deveni și un model pentru viitoarele investiții energetice din Europa.
Proiectul aduce beneficii importante din punct de vedere economic, social și politic.
Astfel, România va putea transporta energie verde, produsă local – inclusiv din viitoarele parcuri eoliene offshore din Marea Neagră – către consumatori din țară și din alte state central europene. România va avea un sistem modern, în trendul european, care asigură transportul energiei, cu cele mai mici pierderi posibile. România va deveni un „nod energetic” important, permițând transmiterea fluxului de energie din Green Corridor către Centrul Europei.
Proiectul se poate conecta cu alte coridoare energetice mari deja existente sau în execuție din Europa – cum sunt SuedLink din Germania sau NordLink, care leagă Norvegia de Germania. Astfel, România ar putea deveni parte dintr-o rețea europeană extinsă de transport al energiei curate, de la Marea Neagră până la Marea Nordului. Conexiunile regionale prin HVDC permit un mai bun control asupra echilibrului între cererea și oferta de energie, contribuind la stabilizarea prețurilor și la un cost previzibil al energiei, ceea ce are un impact direct în reducerea prețurilor pentru consumatorii finali.
Un pas important pentru securitatea energetică a Europei, prin proiectul HVDC, România devine nu doar un producător, ci și un transportator important de energie verde. Potențialul energetic al Mării Negre poate deveni, astfel, o resursă strategică pentru întreaga Uniune Europeană.
Proiectul deschide calea pentru o cooperare mai strânsă între țările europene în domeniul energiei, contribuind la construirea unei rețele interconectate, eficiente și sustenabile, sse mai arată în comunicat.