Acasă Economie Încă o staţie ABB în Dobrogea

Încă o staţie ABB în Dobrogea

de GM

Încă din anul 2000, 353 gigawatt (GW) energie regenerabilă au fost instalaţi în Uniunea Europeană (UE), 28% din acest total provenind din energia eoliană. Acest lucru înseamnă că, până în anul 2012, energia eoliană a contribuit cu 11% la totalul energetic al UE, cu o capacitate instalată cumulată de 106 GW.

Oricum, în Europa există unele zone mai bine poziţionate din punct de vedere al energiei eoliene decât altele, iar România, datorită potenţialului său eolian ridicat, cu o capacitate fezabilă de 14.000 MW, este privită ca fiind una dintre primele 10 ţări din lume deosebit de atractive în ceea ce priveşte investiţiile în energia eoliană (conform Ernst & Young).

România are astăzi o capacitate eoliană instalată totală de aproximativ 2000 MW, care reprezintă aproape 7 procente din cantitatea de electricitate a ţării, iar, în unele zile, se poate chiar depăşi cantitatea de energie generată de centralele nucleare proprii sau de hidrocentrale.

Întrucât ponderea generării energiei eoliene în regiune este în continuă creştere, acest lucru va conduce implicit la creşterea infrastructurii necesare conectării acesteia la reţeaua naţională de transport. În cadrul demersurilor României de a profita de avantajele potenţialului său în domeniul energiei eoliene, ABB va instala o nouă staţie la cheie de 110/33 kV în Dobrogea, în zona Tulcea, zonă renumită datorită potenţialului său ridicat în domeniul energiei eoliene şi care va permite ca un nou parc eolian de 84 MW să fie conectat la reţea.

Acest proiect este unul la cheie, care include designul, ingineria, echipamentele, construcţia şi punerea în funcţiune a staţiei. Staţia Dorobanţu-Topolog va avea o capacitate nominală de 126 MVA şi va fi conectată printr-un un cablu subteran de 100 kV cu o lungime de 15 Km la staţia Rahman, care a fost realizată tot de către ABB. Statia exterioară de înaltă tensiune va avea o singură bară colectoare, o celulă de linie şi două celule de transformator. Staţia interioară de 30kV va fi echipată cu celule compacte izolate în SF6, sistem de protecţie şi control compatibil cu protocolul IEC 61850 pentru comunicatii facile în staţia electrică.

Reamintim, Lukerg Renew a achiziţionat un proiect de parc eolian din România, cu o capacitate instalată estimată de 84 MW. Lukerg Renew este o asociere în participaţiune între grupul petrolier Lukoil din Rusia şi grupul energetic italian ERG. Ruso-italienii au cumpărat parcul eolian de la firma Land Power (aparţinând companiei italiene Inergia Spa, deţinută de familia Santarelli) şi care se întinde în localităţile Dorobanţu, Topolog şi Casimcea din judeţul Tulcea. Întregul parc al Land Power are o capacitate de 167 MW, dar, având în vedere condiţia de a cere avizul Comisiei Europene pentru capacităţi regenerabile mai mari de 125 MW, este posibil ca tranzacţia să se fi împărţit în două.

Lukerg estimează că va investi aproximativ 135 milioane euro în acest proiect. Compania intenţiona să demareze construcţia parcului eolian în primul trimestru al anului 2013 şi să înceapă funcţionarea comercială din 2014.

Investiţia va fi finanţată şi cu bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

din aceeasi categorie