Acasă Analize În ”războiul” conducerii OMV, a învins Consiliul de Supraveghere: pleacă directorul general Rainer Seele

În ”războiul” conducerii OMV, a învins Consiliul de Supraveghere: pleacă directorul general Rainer Seele

de M G

Rainer SEELE

Un comunicat de presă sec al grupului austriac OMV, proprietarul Petrom, anunţă că directorul său general, Rainer Seele, va părăsi compania la mijlocul anului viitor. Practic, în acest mod se termină o perioadă destul de agitată la vârful OMV. În ultimii ani, între directorul general, neamțul Rainer Seele, și o parte dintre membrii Consiliului de Supraveghere (CS) au tot fost ”frecușuri”. Mai mult, din anul 2019, de când președinte al CS a devenit australianul Mark Garrett, fost președinte-director general la Borealis timp de 11 ani, tensiunile s-au acutizat. Presa austriacă a și numit această luptă la vârf ca fiind ”un duel între doi mascului alfa”. Practic, era clar că unul dintre cei doi trebuia să plece. Pleacă directorul general.

„Astăzi, preşedintele consiliului de administraţie şi directorul general al OMV, Rainer Seele, l-a înştiinţat pe preşedintele consiliului de supraveghere, Mark Garrett, că nu va folosi opţiunea de prelungire a mandatului pentru un an suplimentar. Actualul său mandat se va încheia automat la 30 iunie 2022”, a informat OMV într-un comunicat de presă.

Seele este CEO al OMV din luna iunie 2015. Recent, grupul la care statul austriac deţine 31,5% din acţiuni a început să fie criticat, după ce în presă au apărt informaţii referitoare la presupuse inadvertenţe cu prilejul preluării pachetului majoritar de acţiuni la compania de produse chimice Borealis, precum şi cu privire la spionarea ONG-urilor care se ocupă cu protecţia mediului.

De altfel, anul trecut, împotriva lui Rainer Seele a fost depusă o plângere la parchetul anticorupție din Austria, în care directorul general al OMV este acuzat de abuz de încredere, acceptare de foloase și încălcarea legislației corporative în legătură cu tranzacția prin care OMV a preluat 39% din acțiunile Borealis, în care deținea deja 36%. OMV a cumpărat acțiunile de la fondul de investiții Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, iar publicația austriacă Kurier scria despre zvonurile din industria petrolieră potrivit cărora OMV ar fi plătit o sumă supraevaluată grupului din Emiratele Arabe Unite. Autorul anonim al plângerii susține, potrivit publicației, că prejudiciul estimat produs companiei OMV ar fi de un miliard de euro.

Tot anul trecut, Consiliul de Supraveghere al grupului a ordonat o verificare a cheltuielilor de călătorie ale directorului general Rainer Seele între anii 2017 și 2019, precum și activitățile de sponsorizare. Site-ul dossier.at anunța că Seele a utilizat avioane private, spunând că au costat compania 400.000 de euro din 2016. Pe de altă parte, același site arăta că acordul de sponsorizare al OMV cu clubul rus de fotbal Zenit din Sankt Petersburg a costat 25 de milioane de euro. De remarcat, Zenit este echipa de suflet a lui Vladimir Putin. De asemenea, concernul Gazprom este principalul sponsor al echipei. Mai mult, fostul director general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a devenit președintele clubului Zenit. Rainer Seele are o relație apropiată și îndelungată cu Gazprom, cu Medvedev, dar și cu Putin. De altfel, în anul 2018, preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit lui Seele decoraţia “Ordinul Prieteniei”, pentru eforturile depuse în domeniul energiei. Premiul i-a fost acordat șefului OMV pentru “intensificarea cooperării şi prieteniei cu Rusia”, se arăta în decretul prezidenţial semnat de Putin. Tocmai datorită prieteniei dintre neamț și ruși, OMV încearcă să preia aproximativ 25% din acțiunile la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din Siberia, de la Urengoy. De asemenea, Seele a reușit să impună participarea OMV și în acționariatul conductei Nord Stream 2, care va transporta gazele Gazprom din Rusia spre Europa, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.

”Când se întâlnesc doi masculi alfa, de obicei iese rău. Angajații OMV vă pot spune un lucru sau două despre asta”, scria, recent, publicația Der Standard. ”Atât Seele, cât și Garrett sunt considerați masculi alfa, care nu tolerează contradicțiile. Dacă două astfel de tipuri se întâlnesc, de obicei nu funcționează bine, nici personal și adesea nici pentru companie”, mai nota publicația. Articolul a fost publicat pentru a explica vizitele, una după alta, atât a lui Seele, cât și a lui Garrett, la Abu Dhabi, acolo unde este sediul fondului Mubadala, celălalt mare acționar în OMV, alături de statul austriac. De asemenea, Mubadala era acționar majoritar în Borealis, până când Seele a făcut oferta de 4,2 miliarde euro pentru a le prelua o parte din acțiuni, astfel încât OMV să devină acționar cu 75% în compania petrochimică.

Cum sunt zvonuri că OMV nu are bani să cumpere atât acțiunile la Borealis, cât și acțiunile la Urengoy, se pare că austriecii caută bani. O variantă avansată de presa austriacă este aceea ca arabii de la Mubadala să preia Petromul românesc.

În prezent se vorbește că Rainer Seele deja și-a găsit un nou loc de muncă: chiar la fondul Mubadala. Pe de altă parte, în ceea ce privește conducerea OMV, zvonurile sunt că aceasta va fi preluată de actualul director executiv al Borealis, Alfred Stern.

OMV, cea mai mare companie industrială din Austria și unul dintre puținii săi actori mondiali, asigurând mii de locuri de muncă bine plătite și contribuind la dividende considerabile la bugetul federal, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

din aceeasi categorie