Acasă Economie Împotriva donaţiilor către stat

Împotriva donaţiilor către stat

de GM

CFA România dezaprobă deciziile recente ale Guvernului referitoare la donaţiile unor companii cu capital majoritar de stat către bugetul public, cum ar fi cazul Romgaz, Electrica şi Loteria Română.

Într-un comunicat de presă, CFA România arată că măsura adoptată de autorităţi alterează atractivitatea pieţei de capital româneşti, iar interesul investitorilor pe piaţa de capital este prejudiciat şi se descurajează investiţiile în România. De asemenea, discriminarea acţionarilor minoritari afectează semnificativ funcţionarea şi dezvoltarea pieţei de capital. Conform CFA, “această acţiune este echivalentă cu naţionalizarea de către stat a profitului respectivelor companii”. Specialiştii CFA cred că, prin această decizie a Guvernului, se va majora prima de risc cerută de către investitori şi va scadea preţul la care statul ar putea privatiza deţinerile sale, iar profitabilitatea şi capacitatea concurenţială pe termen mediu a acestor companii ar putea fi afectată.

“În sens economic, prejudiciul este indubitabil. Asemenea practici merg în sens contrar eforturilor reglementatorilor şi autorităţilor din alte ţări de a preveni abuzurile asupra acţionarilor minoritari. Considerăm că, din punct de vedere economic, această practică aduce atingere importantă intereselor investitorilor de pe piaţa de capital din România şi, de asemenea, creează un precedent periculos. Pe lângă păgubirea directă a investitorilor prin atribuirea arbitrară a profitului companiei exclusiv către unul din acţionari, această practică va avea ca efect descurajarea, în general, a investiţiilor în România, nu doar pe piaţa de capital. Încrederea în România a investitorilor, atât interni cât şi externi, este afectată negativ de o asemenea decizie”, se arată în comunicatul CFA România.

Specialiştii CFA consideră că “transformarea statutului din acţionar majoritar în acela de acţionar privilegiat instituită prin aceste „donaţii” este de natură să afecteze implicarea pe piaţa locală a unor categorii de investitori cum ar fi investitorii instituţionali, dar şi cei mici şi mijlocii, în condiţiile în care prin natura şi restricţiile investiţionale specifice aceştia nu urmăresc obţinerea de pachete majoritare în companiile listate. “Donaţiile” proliferează o atitudine utilizată pe scară largă pe piaţa românească de capital, aceea de discriminare împotriva acţionarilor minoritari, atitudine pe care o considerăm a fi unul dintre motivele principale ale subdezvoltării actuale a pieţei de capital şi a lipsei funcţionalităţii acesteia în alocarea eficientă a resurselor financiare din economie”.

Faptul că acţionarul majoritar privilegiat este tocmai statul, iar dreptul de proprietate al acţionarilor minoritari este afectat sugerează, implicit, o naţionalizare a profitului. Dacă această practică este repetată în fiecare an s-ar ajunge la confiscarea de facto de către stat a acţiunilor deţinute de către acţionarii minoritari la această companie, se mai arată în comunicat.

Prin “donaţiile” către stat ale rezervelor acumulate la Romgaz, Electrica etc. se realizează o decapitalizare a societăţilor, în condiţiile în care strategiile acestora implică programe de investiţii semnificative, pentru realizarea cărora ar avea în fapt nevoie de infuzii de capital. Din păcate, această decizie are repercusiuni serioase asupra profitabilităţii şi viabilităţii afacerilor companiilor afectate. Lipsa investiţiilor necesare ar putea conduce la înrăutăţirea calităţii serviciilor oferite, precum şi la majorarea preţurilor tarifate către consumatori, se mai arată în comunicat.

Reamintim, şi reprezentanţii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (acţionar minoritar, printre altele, în Romgaz) şi-a manifestat nemulţumirea faţă de donaţia de 400 milioane de lei către stat aprobată de Consiliul de Asministraţie al producătorului intern de gaze naturale.

CFA Romania, organizaţie membra a CFA Institute, reuneşte specialişti în domeniile financiar, pieţe de capital şi economie.

din aceeasi categorie