Acasă Stiri InterneNuclear Implicare mai mică a statului

Implicare mai mică a statului

de GM

“În opinia mea personală, cred că România ar trebui să îşi reducă participaţia de 51% pe care o deţine la EnergoNuclear, compania mixtă care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavoda”, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, la o conferinţă pe teme energetice.

„Vreau o reducere a participaţiei statului, ca să apară competiţie în sectorul de producere a energiei. Cele două societăţi energetice (n.r. – Electra şi Hidroenergetica) corectează nişte erori din trecut”, a afirmat Videanu. În prezent, statul, prin Nuclearelectrica, deţine 51% din proiectul reactoarelor 3 şi 4, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) şi GDF SUEZ (Franţa) deţin câte 9,15% fiecare, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola (Spania) deţin câte 6,2%.

Pe de altă parte, Videanu a mai spus că se lucrează la elaborarea unei noi strategii energetice pentru o perioadă de cel puţin 20 de ani, care să nu mai fie modificată la fiecare schimbare de putere.

În ceea ce priveşte domeniul energiei regenerabile, ministrul Economiei a spus că au pătruns o serie de speculanţi, care vând proiecte. „Vom sprijini investitorii adevăraţi, nu vom încuraja speculanţii, care vin aici în ideea de a vinde proiecte investitorilor”, a spus Videanu. Potrivit acestuia, România are solicitări din partea invesitorilor pentru dezvoltarea unei capacităţi de 23.000 MW de energie eoliană. Reamintim, în prezent, România are capacităţi de producere termo, hidro şi nucleare de circa 16.000 MW, iar consumul maxim nu depăşeşte 9.500 MWh.

În prezent, în România există doar 13 MW care produc energie bazată pe vânt.

Videanu a mai spus că susţine ideea ca, în vacanţa parlamentară, Guvernul să poată emite ordonanţe pentru susţinerea proiectelor de energie regenerabilă.

din aceeasi categorie