Acasă MediuDezvoltare Durabila Împăduriri cu subvenții

Împăduriri cu subvenții

de L M

Guvernul a luat o decizie interesantă în ceea ce privește sprijinirea înființării de păduri. Dă subvenții de peste 450 de euro/ha, timp de 20 de ani pentru terenurile împădurite. Până acum, deținătorii de terenuri, fie ele și degradate, nu au vrut să le dedice împăduririlor pentru că pierdeau subvențiile agricole. Acum, aceste subvenții devin atractive prin valoarea lor.

„Guvernul a discutat şi a aprobat ordonanța de urgență privind sprijinirea programului de împădurire în România. Este probabil cel mai important pas pe care îl facem și aș putea să spun în ultimele decenii în ceea ce privește împăduririle. Față de 2.300 de hectare terenuri împădurite în 2014, în 2020 au fost doar 200 de hectare împădurite în România, suprafețe noi. Nu vorbim de suprafețele care trebuie împădurite după exploatare, după acele tăieri care sunt prevăzute în amenajamente silvice. Pentru a schimba această situație este nevoie de o nouă reglementare; această reglementare face posibil ca terenurile agricole degradate, terenurile agricole de slabă calitate să intre în Programul Național de Împădurire”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, miercuri, după ședința de Guver.

„În același timp, această ordonanță de urgență face posibil ca după finanțarea împăduririi efective, beneficiarii acestei împăduriri să poată solicita un sprijin pentru sechestrare de carbon. Acest sprijin va fi în valoare de 456 de euro pe hectar pe an. Practic, compensăm pierderile de venit din agricultură, compensăm renunțarea la subvențiile din agricultură și le oferim noilor proprietari de păduri pentru 20 de ani o finanțare suficient de mare ca acest program de împăduriri să fie atractiv. 730 de milioane de euro este suma prevăzută în PNRR pentru împăduriri; în afară de această sumă, după realizarea împăduririlor, an de an se vor plăti subvențiile sau primele de sechestrare de carbon”, a completat ministrul.

din aceeasi categorie