Acasă Analize Greva foamei la CE Hunedoara

Greva foamei la CE Hunedoara

de M G

mineriSituaţia dezastruoasă în care se află Complexul Energetic (CE) Hunedoara (CEH) i-a determinat pe mineri să rămână în subteran, iar pe energeticieni – să intre în greva foamei. Pe 22 martie, sosesc la Bucureşti reprezentanţii DG Competition pentru discuţii privind ajutorul de stat ce poate fi acordat CEH. Administratorul judiciar al producătorului de energie solicită o decizie politică, în timp ce ministrul Energiei respinge o astfel de soluţie, una tehnică fiind preferabilă. CE Hunedoara are în componenţă termocentralele Mintia – Deva şi Paroşeni, precum şi exploatările miniere Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Compania, la care activează aproximativ 6.300 de angajaţi, are datorii de peste 1,5 miliarde de lei şi se află în procedură de insolvenţă din data de 7 ianuarie, administrator judiciar fiind casa de insolvenţă GMC SPRL Craiova.

Preşedintele Sindicatului Liber şi Independent Electrocentrale Deva (SLIED), Mircea Crişovan, a declarat că 91 de persoane de la termocentrala Mintia se află în greva foamei. “O colegă a fost dusă la Urgenţa spitalului din Deva, pentru că i s-a făcut rău. La spital i s-au făcut perfuzii. A vrut să vină înapoi, dar nu am fost de acord”, a afirmat liderul sindical, şi el în greva foamei, conform Agerpres.

În paralel, 23 de mineri de la exploatarea minieră Livezeni au decis să se autoblocheze în subteran, potrivit liderilor sindicali din Valea Jiului. Potrivit reprezentanţilor minerilor din Valea Jiului, ortacii din schimbul întâi de la Mina Livezeni blocaţi în subteran şi cărora, în cursul serii de luni, li s-au alăturat alţi 20 de colegi din schimbul al doilea au renunţat la protest în jurul orei 22.00, după ce au obţinut promisiunea că reprezentanţii lor se vor întâlni săptămâna viitoare cu administratorul special şi cu administratorul juridic al Complexului Energetic Hunedoara, transmite news.ro.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că administratorul judiciar al CEH a denunţat, în mod unilateral, contractul colectiv de muncă şi susţin că prin această decizie unii salariaţi pierd circa 40% din venituri. De asemenea, protestatarii cer separarea sectorului de energetică de cel de minerit, încheierea de acorduri cu sindicatele legal constituite, pentru ca angajaţii să nu-şi piardă drepturile după denunţarea contractului colectiv de muncă, precum şi demisia conducerii CEH pe care o consideră vinovată de situaţia de insolvenţă în care a ajuns compania.

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost denunţat joi, 17 martie, de către administratorul judiciar al companiei, în condiţiile în care societatea se află în procedură de insolvenţă. Potrivit unui comunicat al CEH, relaţiile de muncă dintre salariaţi şi angajator se vor derula în baza prevederilor din contractele individuale de muncă.

Conducerea CEH precizează că beneficiile şi sporurile stipulate expres – valoric şi procentual – în cadrul contractelor individuale de muncă nu vor fi afectate. Compania mai arată că, în cel mai scurt timp, va demara negocierea unui nou contract de muncă.

Discuţii de lungă durată cu Bruxellesul

Discuţiile cu Comisia Europeană privind aprobarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara sunt de lungă durată, iar soluţiile nu vin din pixul unui om sau din modificarea legislaţiei, aşa cum se întâmpla anii trecuţi, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o dezbatere privind Strategia Energetică Naţională.

Întrebat dacă este posibil ca delegaţia DG Competition din cadrul Comisiei Europene, care vine marţi, 22 martie, în România, pentru a analiza acordarea unui potenţial ajutor de stat pentru CEH, să respingă planul de reorganizare al administratorului judiciar, Grigorescu a răspuns: „Discuţia cu Comisia Europeană este o discuţie de lungă durată”.

„Şi România, şi Ministerul Energiei, şi alte instituţii avem cu toţii argumente. Nu este o discuţie simplă. Nu cred că cineva ar trebui să-şi creeze senzaţia că discutăm două minute pe un colţ de masă. Este o discuţie complicată, care a început de vara trecută şi care nu are, astăzi, încă, un rezultat. Şi care trebuie să continue, pentru că, înainte de a avea o discuţie despre planul de restructurare, trebuie să discutăm şi despre cauzele insolvenţei, aveam nevoie de munca pe care administratorul judiciar a depus-o în baza prevederilor legale”, a adăugat el.

Ministrul nu a putut să ofere un orizont de timp pentru finalizarea acestor discuţii. „Se întâmplă şi la alte societăţi, care sunt în situaţie similară. Nu facem altceva decât să mergem pas cu pas. Când ajungem la capătul acestui proces, după o analiză corectă şi bine fundamentată, o să avem şi o concluzie”, a adăugat Grigorescu.

Când jurnaliştii i-au atras atenţia că există riscul să nu mai existe compania până atunci, ministrul a replicat: „Eu cred că asta este o abordare care vine mai degrabă din obişnuinţa anilor trecuţi, în care spuneam că soluţiile stau în pixul unui om sau într-o zonă politică sau vin din modificări de legislaţie. Eu cred că vin în primul rând din muncă, din seriozitate, dintr-o abordare corectă şi dintr-o analiză făcută aşa cum se cuvine, cu profesionişti şi cu oameni care vor să-şi asume responsabilitatea. Cred că aceasta este diferenţa”.

Reamintim, la finele lunii mai 2015, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care acorda un ajutor de stat de salvare, în valoare totală de 167 de milioane de lei, pentru salvarea complexului Hunedoara, dar care se doreşte a se transforma într-unul de restructurare şi care necesită aprobarea DG Competition de la Bruxelles. La începutul acestui an, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că autorităţile de la Bruxelles au cerut separarea activităţii de producere de energie de cea de minerit în cadrul Complexului Hunedoara.

„La finalul perioadei de restructurare, complexul va rămâne mult mai mic, dar va fi funcţional, va putea funcţiona pe picioarele lui”, a adăugat preşedintele Concurenţei.

Administratorul judiciar al CEH, firma GMC SPRL, propune, în raportul privind cauzele insolvenţei, „compensarea datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, prin preluarea în contul creanţei a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare, exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel puţin până în 2018”.

Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei către stat. Această propunere va fi evaluată de Adunarea Creditorilor, care va decide cu privire la planul de restructurare.

„Bineînţeles, toate acestea s-ar putea realiza numai dacă CEH va rezista şi nu va intra în faliment direct în perioada de observaţie, fără a mai ajunge la implementarea unui plan de reorganizare. Iar aceasta se poate face doar printr-o restructurare masivă a tuturor compartimentelor societăţii, prin reducerea la strictul necesar a tuturor cheltuielilor, atât a celor materiale, cât mai ales a celor cu muncă vie, acestea din urmă atât prin eliminarea din organigrame a tuturor posturilor inutile şi care nu au legătură cu producţia, cât şi prin ajustarea drastică a salariilor”, se mai arată în raportul administratorului.

Salvarea CEH nu ţine de nicio decizie politică

Salvarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu ţine de nicio decizie politică, iar soluţiile tehnice pot veni doar din profesionalismul celor din interiorul companiei, inclusiv a sindicatelor, a mai spus ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

„Pentru mine, două lucruri sunt importante: că există un raport asupra cauzelor insolvenţei şi încurajarea mea către administratorul judiciar este să-şi ducă munca până la capăt, să ia acele măsuri care decurg din concluziile care au fost identificate acolo, inclusiv să transmită tuturor instituţiilor unde are de transmis documente. Acest raport vine în urma unei analize a documentelor societăţii, făcând o analiză foarte concretă”, a spus ministrul, la o dezbatere pe tema viitoarei strategii energetice.

El a menţionat că, pentru România, cărbunele rămâne esenţial pentru securitatea energetică naţională.

Întrebat care este opinia sa cu privire la propunerea administratorului judiciar ca datoria către stat a CEH să fie ştearsă, ministrul a răspuns: „Sunt un adept al reorganizării şi restructurării companiilor care trebuie reorganizate şi restructurate. M-aţi întrebat cum vom face acest lucru, dar este prematur de spus. Acest raport al cauzelor insolvenţei arată nişte aspecte pe care nu le putem nega şi de care trebuie să ne ocupăm: management prost, decizii proaste în trecut, decizii discutabile chiar din punct de vedere al legalităţii, iar aceste cauze trebuie înlăturate. Care este calea cea mai bună pentru a restructura este un lucru care necesită o analiză în continuare”.

El a subliniat faptul că situaţia nu se va rezolva printr-o soluţie politică.

„Nu există nicio soluţie politică acolo, nu cred că putem face altceva decât să ne facem meseria, s-o facem cu profesionalism şi să respectăm atribuţiile fiecăruia. Directori de societăţi avem? Avem. Aştept să-şi facă datoria. Aştept să gestioneze business-ul acelei companii aşa cum se cuvine. Avem un administrator judiciar care are nişte lucruri de făcut, care a făcut o analiză aşa cum îi cere legea, în termenul pe care îl cere legea, care trebuie să prezinte creditorilor acele rezultate şi care, pentru a proteja această companie, trebuie să ia nişte măsuri. Aştept să le ia. Nu vă aşteptaţi ca Ministerul Energiei să fie un factor impasibil, dar aştept, aşa cum am cerut-o de fiecare dată, ca şi ceilalţi, toţi cei implicaţi, să-şi facă datoria. Singurul lucru care ne duce către soluţia corectă este profesionalismul”, a susţinut Grigorescu.

Ministrul a făcut apel la încetarea zvonurilor pe marginea acestui subiect, zvonuri care pot duce la dramatizarea situaţiei.

„Sigur că situaţia este extrem de complicată, dar acest lucru mi l-am asumat şi, împreună cu mine, şi l-au asumat şi colegii mei încă din 17 noiembrie (n.r. – data instalării Guvernului Cioloş). Îmi doresc foarte mult ca toată lumea să-şi facă datoria – şi ministerul, şi colegii din conducerea companiei, şi administratorul judiciar şi oricine trebuie să şi-o facă acolo. Şi să încetăm cu zvonuri şi cu exacerbarea unor chestiuni care nu au niciun fundament. Până la urmă, cred că ceea ce am spus că facem prima dată, şi nume că ne asigurăm că pe această societate nu se pune lacăt, am şi făcut. Pas cu pas, mergem mai departe, fiecare făcându-şi datoria. Inclusiv colegii din sindicat, pentru că nu cred că putem face restructurări fără să avem un dialog. Soluţiile tehnice vin din interiorul companiei, de la oamenii care lucrează de zeci de ani acolo. Dacă nu, o să găsim pe alţii care pot să facă acest lucru”, a mai spus Grigorescu.

din aceeasi categorie