Acasă MediuDezvoltare Durabila Greenpeace sesizează Avocatul Poporului în cazul programului „Casa Verde Fotovoltaice”

Greenpeace sesizează Avocatul Poporului în cazul programului „Casa Verde Fotovoltaice”

de L M

Greenpeace a decis să sesizeze Avocatul Poporului în cazul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” pentru că mai mult de jumătate dintre cereri au fost respinse, cele mai multe din cauza unor documente expirate. Numai că, timp de 2 luni, programul nu a funcționat, fiind suspectate elemente de fraudă, ce s-au dovedit nefondate. De aici și ieșirea din valabilitate a documentelor reclamate. Mai mult, Greenpeace susține că până acum nu a fost semnat niciun contract de finanțare, deși programul a început în septembrie 2019. Administrația Fondului pentru Mediu, care derulează programul, și-a arătat „surprinderea” cu privire la decizia Greenpeace de a sesiza Avocatul Poporului, susținând că a aplicat doar legea.

„Programul Casa Verde Fotovoltaice este, în continuare, în impas. Cetățenii respinși recent (peste 11.000) pe motivul documentelor „expirate” au depus contestații. Din păcate, cei declarați admiși în program nu au semnat contractele de finanțare, deși președintele AFM, Andreea Kohalmi Szabo, anunțase pe 10 iunie că <în următoarele zile> le va transmite beneficiarilor spre semnare primele contracte. Greenpeace România a sesizat Avocatul Poporului”, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace.

„Amăgiți de declarațiile oficiale din perioada septembrie-noiembrie 2019 ale Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), cetățenii nu au reînnoit documentele necesare pentru a aplica la sesiunea din noiembrie 2019 a programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM a respins, ignorând propriile declarații, tocmai din acest motiv, mii de aplicanți la începutul lunii iunie 2020. Greenpeace România a decis să sesizeze Avocatului Poporului aceste fapte deosebit de grave”, precizează comunicatul.

„Situația creată de AFM sfidează orice logică și nicio autoritate superioară, precum Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sau Primul-ministru, nu intervine deocamdată. Mii de cetățeni au fost induși în eroare de comunicatele oficiale ale unor instituții ale statului, iar vocile lor sunt pur și simplu ignorate acum, deși au fost trimise peste 3000 de mesaje către autoritățile amintite. Autoritățile publice au obligația de a comunica informații complete și reale. Cetățenii trebuie să poată avea încredere în ceea ce spun autoritățile publice în comunicate oficiale, iar cand acestea greșesc, trebuie să-și asume acest lucru, nu să pună vina pe umerii cetățenilor. Avem suficiente motive pentru a sesiza Avocatului Poporului”, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului, se arată în document.

Conform ghidului de finanțare al programului, AFM are la dispoziție maximum 15 zile lucrătoare pentru soluționarea contestațiilor primite. Deși nu a finalizat analiza contestațiilor, AFM invită deja cetățenii respinși în program să se înscrie la o nouă sesiune de finanțare în toamnă, la o dată neprecizată.

Finanțarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să își producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetățeni din întreaga țară s-au înscris pentru a obține finanțare, fondurile totale ale programului de finanțare cumulând peste 113 milioane de euro. Mai mult de jumătate dintre aplicanți, peste 13.000, au fost respinși.

AFM „surprinsă”

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a luat act cu deosebită surprindere de anunţul ONG-ului Greenpeace cum că a înaintat o sesizare către Avocatul Poporului cu privire la derularea şi implementarea Programului Naţional <Casa Verde Fotovoltaice>, se arată într-un comunicat de presă al AFM.

Administrația încearcă să se apere, anunțând că a fost finalizată evaluarea dosarelor cererilor de finanțare. „Aplicanții respinși au avut posibilitatea să conteste soluția comunicată, iar AFM va evalua aceste contestații în termenul legal. Dacă soluția finală îi nemulțumește, aceștia au dreptul legal neîncălcat de nimeni de a se adresa instanţelor de judecată”; anunță AFM.

„Pe de altă parte, Greenpeace vehiculează informaţii false cu privire la stadiul semnărilor contractelor aprobate – facem precizarea că AFM a început deja distribuirea contractelor de finanţare semnate către beneficiari”, deci nu semnarea lor. „Această acţiune poate fi interpretată drept o încercare de a influenţa soluţia în cazul contestaţiilor depuse de persoanele nemulţumite cu evaluarea iniţială. Dincolo de dorinţa absolut firească de implementare cu succes a programului pentru ca românii să apeleze la soluţii verzi de alimentare cu energie electrică, trebuie să primeze principiul respectării legii”, susține comunicatul.

„Şi eu mi-aş fi dorit să pot semna toate cele 25.000 de contracte, am însă obligaţia de a mă asigura că AFM respectă legea. Nu putem opera pe baza unor declaraţii de bună intenţie, ci pe documente. Mai ales că vorbim de fonduri atrase prin Programul Operaţional Regional care sunt baza finanţării programului derulat de AFM. Aceşti bani există şi trebuie epuizaţi îndeplinind însă condiţia esenţială a respectării legii. De aceea, am şi luat decizia ca, după evaluarea contestaţiilor, să ne apucăm imediat de îmbunătăţirea ghidului pentru o sesiune nouă în toamnă şi să nu mai întâmpinăm probleme şi limitări artificiale”, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Andreea Kohalmi-Szabo.

AFM țină să precizeze că „există toată deschiderea pentru a lămuri această situaţie”.

Probleme de la început

Problema a apărut încă de la începutul programului, în septembrie 2019, când site-ul unde trebuiau încărcate documentele pentru cererea de finanțare a fost blocat la doar câteva ore de la deschidere. A fost suspectată o fraudă, pentru că un singur instalator validat a încărcat foarte multe cereri într-un timp foarte scurt. După două luni de verificări din partea organelor penale, s-a ajuns la concluzia că nu au fost încălcate legile. La acea vreme, în piață, se vehicula ideea că AFM nu are bani pentru derularea programului. Între timp, extrasele de carte funciară și documentele privind plata obligațiilor fiscale către bugetele statului au expirat, având valabilitate limitată.

AFM a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că aceste documente rămân valabile dacă au fost încărcate în aplicație sau au fost înregistrate la instalatorul validat. De aici și marea confuzie, ce se lasă cu procese și sesizări către Avocatul Poporului.

În cele din urmă, din cele peste 25.000 de cereri depuse în cadrul programului, au fost aprobate 12.718 dosare, ceea ce reprezintă o finanțare totală de 252 milioane de lei. AFM a anunțat deja că preconizează o nouă sesiune de depunere de proiecte în toamnă, pentru că mai are bani care nu s-au cheltuit în cadrul acestui program.

din aceeasi categorie