Acasă Stiri ExterneEuropa Gigantul energetic Vattenfall, pierderi record de 3,4 miliarde dolari

Gigantul energetic Vattenfall, pierderi record de 3,4 miliarde dolari

de A

VattenfallGigantul energetic suedez Vattenfall a înregistrat pierderi de aproape 29 miliarde de coroane (3,4 miliarde de dolari) în al doilea trimestru al acestui an, după ce compania a continuat să lupte împotriva condițiilor de piață din ce în ce mai dificile. Comparativ, în trimestrul al doilea din 2014, pierderile Vattenfall se ridicau la 2,3 miliarde coroane, potrivit publicaţiei The Local.

Compania de energie deţinută de stat, un furnizor important de energie electrică în nordul Europei, luptă de mai mulți ani să-şi îmbunătățească profiturile, fiind afectată de cererea slabă și de prețurile scăzute la energia electrică.

De asemena, la începutul acestui an, compania a făcut un anunţ şocant, că intenționează să închidă reactoarele 1 și 2 ale centralei nucleare Ringhals, din sud-vestul Suediei.

La momentul respectiv s-a spus că cele două reactoare sunt prea costisitoare pentru a fi menținute în producție până în 2025, aşa cum era planificat anterior.

„Acest lucru este, desigur, foarte negativ, dar, din păcate, reflectă realitatea în care trăim”, a declarat directorul executiv Magnus Hall.

În plus, Vattenfall a anunţat la începutul anului că va concedia 1.000 de salariaţi, ca parte dintr-o serie de măsuri menite să combată pierderile, inclusiv accelerarea vânzării centralelor din Germania.

Grupul Vattenfall a cumpărat gigantul energetic Nuon în 2009, o afacere care a fost dezbătută aprig în Suedia.

Activele multor furnizori de energie din Europa au suferit uriaşe deprecieri în ultimii doi ani, din cauza cererii slabe de energie electrică într-un context de activitate economică lentă.

Ei au fost afectaţi totodată de boom-ul gazelor de șist din SUA, care a tras în jos preţul cărbunelui, subminând rentabilitatea unor noi centrale alimentate pe gaz și a unor programe de investiții.

Vattenfall are mai mult de 30.000 de angajaţi şi are operaţiuni în Suedia, Finlanda, Danemarca, Germania, Țările de Jos și Marea Britanie.

din aceeasi categorie