Acasă EconomieBanci & Asigurari Gigacalorie cu subvenţie

Gigacalorie cu subvenţie

de GM

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) este pregătit cu toate variantele de lucru în ceea ce priveşte compensarea de la buget a preţului la energia termică, dar acestea vor fi anunţate după ce vor fi discutate cu premierul Emil Boc, a anunţat Liviu Grădinaru, director general în MAI, în cadrul Conferinţei Focus Energetic, cu tema „Finanţarea investiţiilor energetice”.

„După ce discutăm soluţiile cu primul-ministru, care ne poate convoca oricând, o să vi le transmitem”, a declarat Liviu Grădinaru. Acesta crede că Ordonanţa de Guvern 36/2006, prin care se acordau compensări de preţ la combustibil cu participare de la bugetul de stat de maximum 45% din preţul combustibilului şi de la bugetele locale de minim 10%, nu va abrogată. „Nu cred că va fi abrogată, pentru că noi avem două variante de lucru pe care o să le prezentăm primului ministru şi care sunt structurate pe două paliere. Un palier este pregătirea pentru sezonul rece 2010-2011, iar un palier pentru retehnologizare, care se va face într-un interval de 12-24 de luni, în funcţie de soluţia aleasă pentru fiecare localitate în parte”, a explicat Grădinaru.

El a declarat că, în ultimele patru luni, MAI a adunat date pentru a face analize, urmând ca, pe baza acestora, să aibă loc restructurarea din temelii a sistemului de termoficare, care să-i perimtă acestuia să se întreţină singur. „Se discută despre creşterea ajutoarelor pentru încălzire. Pe noi ne interesează să menţinem un preţ suportabil pentru populaţie şi să producem energia termică într-un sistem comercial în care cel care produce energia termică să aibă nişte costuri la nivelul veniturilor”, a mai spus Grădinaru.

Reabiltare din CO2

Una dintre variantele pentru refacerea sistemului de producţie şi furnizare a energiei termice o reprezintă reabilitarea CET-urilor cu banii care ar urma să provină din vânzarea de către Guvern a certificatelor de emisii de dioxid de carbon , potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu.

„Una dintre variante este reabilitarea unora dintre aceste CET-uri cu bani care ar urma să provină din vânzarea de către Guvern a certificatelor de emisii de dioxid de carbon”, a declarat Videanu la Focus Energetic. El adăugat că nu s-a discutat un transfer de proprietate al CET-urilor de la autorităţi locale la Ministerul Economiei.

Redimensionare la termocentrale

De altfel, după declaraţiile reprezentanţilor autorităţilor din timpul Conferinţei Focus Energetic, şi premierul Emil Boc a fost „asaltat” de jurnalişti cu întrebări privind încălzirea locuinţelor în iarna care vine.

Marile termocentrale vor fi redimensionate în 2011, pentru a satisface nevoile tot mai reduse ale oraşelor, ca urmare a dispariţiei consumatorilor industriali mari, iar subvenţia generalizată la încălzire va fi eliminată şi acordată doar celor cu venituri mici, a declarat premierul Emil Boc.

El a afirmat că Guvernul are în curs de finalizare o strategie privind subvenţiile pentru încălzire, care va fi aplicată din aprilie anul viitor şi va pune în practică modernizarea termocentralelor şi eliminarea subvenţiei generale pentru sistemul centralizat de încălzire.

„Această strategie intră în vigoare în aprilie 2011. Ea va face o mutaţie capitală în procedura subvenţiei şi în abordarea relaţiilor cu autorităţile locale, pentru că există foarte multe centrale termice care astăzi sunt supradimensionate în raport cu ceea ce ele prestează. Nu mai există marile combinate siderurgice, de exemplu, în marile oraşe, care să necesite tot felul de centrale termice foarte mari şi atunci ele trebuie redimensionate la nevoile oraşelor, iar subvenţiile să fie ţintite. Subvenţiile vor fi alocate doar persoanelor care au nevoie cu adevărat de sprijin din partea statului şi nu o subvenţie generalizată, dar trebuie ca aceste centrale, aceste obiective de investiţii din municipii, din judeţe, să fie modernizate”, a spus Boc.

El a anunţat şi că subvenţiile pentru termoficare vor fi acordate mai departe şi în acest an, iar anul viitor, din aprilie, se va aplica noua strategie din domeniu.

Reamintim, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în luna mai, după finalizarea negocierilor cu FMI, un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care şi diminuarea severă a subvenţiilor la încălzire, prin direcţionarea fondurilor doar spre persoanele cu venituri reduse. După aceea s-a vorbit despre o triplare a preţului gigacaloriei.

Funcţionarea sistemului centralizat de termoficare (n.r. – precum RADET Bucureşti) trebuie pusă pe criterii comerciale, declara, la acel moment, Liviu Grădinaru, pe atunci subsecretar de stat în MAI. El preciza că din acest an se elimină subvenţiile la combustibil, rămânând numai cea pentru populaţie. “În medie, preţul gigacaloriei va ajunge la aproximativ 300 de lei; în unele locuri de ţară va fi şi mai mare. Pentru că preţul gigacaloriei va fi diferit, şi subvenţiile vor varia de la un oraş la altul”, a spus Liviu Grădinaru. În condiţiile eliminării subvenţiilor, preţul gigacaloriei ar creşte, de exemplu, pentru Bucureşti, cu mai mult de 250%, arătând costurile reale de funcţionare ale „radeţilor”.

În urma nemulţumirilor manifestate de populaţie, care se teme că nu va putea plăti factura la încălzire, autorităţile sunt pe cale să ia decizia (contrară acordului cu FMI) de a menţine subvenţia la gigacalorie şi în această iarnă.

Recomandare la repartitoare

„Deşi folosirea sistemelor de contorizare a consumului individual de energie termică reduce factura la utilităţi cu până la 30%, în ţara noastră doar jumătate din populaţie le şi foloseşte. Ţara noastră se situează, astfel, cu mult sub media altor ţări europene, unde nivelul de monitorizare a consumului de energie termică şi apă caldă ajunge şi la 100%„, se arată într-un comunicat al companiei „ista România”.

Compania estimează însă că acest procent urmează o tendinţă de creştere şi în România, creştere ce va fi accentuată pe termen scurt şi mediu de măsurile de austeritate impuse de Guvern.

Scăderile salariilor în sectorul bugetar, dar chiar şi în mediul privat, corelate cu posibilitatea eliminării subvenţiilor acordate pentru încălzire, au determinat populaţia din toată ţara şi în special din Bucureşti, ca, prin intermediul Asociaţiilor de proprietari, să solicite oferte de montare a sistemelor de contorizare individuală a încălzirii. Astfel, în luna iulie a anului în curs, solicitările de ofertă primite de ista România” s-au majorat cu 35-40%, comparativ cu perioada similară din 2009, tendinţă ce se menţine şi în luna august”, a declarat Marian Sisu, director general ista România”.

În prezent, puţin peste 50 % din populaţia ţării are montate repartitoare de costuri pentru contorizarea individuală a consumului de energie, în timp ce în Germania sau Danemarca procentul ajunge la 100%, în Bulgaria la 95%, Austria -92%, Cehia -80%. În România, în cel mai mare oraş, Bucureşti, gradul de contorizare este de doar 48%.

 

din aceeasi categorie