Acasă Analize Gigacaloria rămâne pe loc

Gigacaloria rămâne pe loc

de M G

calorifer_bani_gigacaloriePreţul de producţie al energiei termice nu va creşte în această iarnă, a anunţat Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la forumul ”Energia Termică – strategii pentru România”, organizat de Grupul de presă Intact. Totuşi, se pare că RADET Bucureşti a cerut Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) o majorare a preţului gigacaloriei (Gcal) cu circa 15%.

„Avem premise pentru ca în iarna 2015/2016 toţi producătorii, cei 38 calificaţi în schema de bonus (n.r. – de cogenerare) să nu înregistreze creşteri de preţ de producţie la energia termică. O veste bună şi pentru dânşii, cât şi pentru primari şi pentru cetăţenii beneficiari ai serviciului public. Rămâne să vedem mai departe cum evoluează tariful de transport şi distribuţie şi preţul final. Dar asta este altă discuţie”, a spus Calotă. El a precizat că nici în Capitală nu va creşte preţul.

„La Bucureşti, preţul de producţie nu va creşte în această iarnă. Un milion şi ceva de bucureşteni nu vor avea preţul de producţie mărit la energia termică în această iarnă”, a explicat oficialul ANRE.

Reamintim, preţul final pe care consumatorii îl plătesc la apă caldă şi căldură are mai multe componente: preţul producţiei de energie termică (al termocentralelor), preţul trasportului, distribuţiei şi furnizării (al ”radeţilor”) şi subvenţia pe care o acordă autorităţile locale. Chiar dacă preţul de producere rămâne neschimbat, dacă se majorează cel al ”radeţilor” sau scade subvenţia, preţul final plătit de consumatorii finali pentru energia termică va creşte! Astfel, dacă CGMB va aproba cererea RADET de creştere a preţului cu 15% şi nu va majora subvenţia, bucureştenii vor plăti mai mult pentru fiecare gigacalorie.

Pe de altă parte, Emil Calotă a afirmat că sunt unităţi administrativ-teritoriale unde sistemul de alimentare centralizată nu mai are viabilitate. „Pregătim pentru informarea Parlamentului un raport în care, după aproximativ 5 ani de acordare a bonusului de cogenerare, arătăm dacă menirea lui, aceea de a se viabiliza unităţile respective din punct de vedere funcţional, managerial, se realizează sau nu. Trebuie să dau exemplul unităţilor administrativ-teritoriale unde sistemul de alimentare centralizată nu mai are niciun fel de viabilitate: Brăila, Târgovişte, Piteşti, Drobeta-Turnu Severin, Galaţi, Deva, toate localităţile de pe Valea Jiului, Râmnicu Vâlcea şi Constanţa”, a mai spus Calotă.

Potrivit Electrocentrale Bucureşti, tarifele actuale ale energiei termice sunt: pentru populaţie – 186,017 lei/Gcal (fără TVA); pentru non-casnici – 216,69 lei/Gcal (fără TVA).

Comandament de iarnă pentru Bucureşti

“Bucureştenii trebuie să fie liniştiţi în această iarnă, pentru că vor avea apă caldă şi căldură“, a afirmat Andrei Gerea, ministrul Energiei. „Nu va fi luată niciun fel de măsură care să afecteze furnizarea apei calde şi căldurii. Bucureştenii trebuie să fie liniştiţi că vor avea apă caldă şi căldură la parametrii pe care îi doresc”, a spus Gerea.

Acelaşi lucru a fost confirmat şi de Marcel Nicolaescu, director general la ELCEN. „Noi, cele două entităţi, care asigurăm producţia (ELCEN), transportul şi distribuţia (RADET), ne constituim pentru această iarnă, pentru prima dată în istoria Bucureştiului, într-un comandament de iarnă, dispecerat unic, care să coordoneze de aşa manieră lucrurile încât Capitala şi locuitorii să nu sufere din cauza agentul termic. Din discuţiile pe care le-am avut cu RADET, de 2-3 ori în fiecare săptămână, suntem aproape pe final cu acest protocol, de aşa manieră încât lucrurile să evolueze bine la momentul în care vom demara furnizarea agentului termic”, a explicat Nicolaescu.

Pe de altă parte, ministrul Gerea a precizat că România are nevoie de un sistem performant în ceea ce priveşte energia termică, iar pentru asta trebuie făcute investiţii.

„Avem în vedere schimbări legislative, avem în vedere legea energiei termice, care trebuie să răspundă noilor provocări, şi avem în vedere eficienţa energetică, fără de care nu putem vorbi de un sistem performant. Un sistem care să furnizeze exact ceea ce ne dorim, servicii de calitate şi la un preţ competitiv. Pentru acest lucru trebuie făcute investiţii, trebuie schimbat şi stimulat agentul care investeşte în limitarea pierderilor”, a spus Gerea.

Potrivit acestuia, este foarte importantă o dimensionare corectă a capacităţilor de producţie şi trebuie utilizaţi combustibili alternativi.

„Trebuie introduse centrale cu ciclu combinat, trebuie folosiţi cu curaj combustibili alternativi. Trebuie să avem în vedere alt sistem de management al energiei termice, mă refer la înmagazinarea energiei termice. Cel mai important este o dimensionare corectă a capacităţilor de producţie, pentru a putea profita de toate facilităţile care vin. Vorbim aici şi de cogenerare. Nu se mai poate merge şi vara, şi iarna”, a mai afirmat ministrul.

În ceea ce privește finanțarea investițiilor în domeniu, ministrul a indicat necesitatea folosirii fondurilor europene disponibile pentru infrastructură mare.

din aceeasi categorie