Acasă Economie Gazprom vrea să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră

Gazprom vrea să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră

de M G

foto gazpromGrupul rus Gazprom va propune Uniunii Europene să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră, cu ocazia vizitei pe care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o va efectua în Rusia la mijlocul acestei luni, a declarat preşedintele consiliului director de la Gazprom, Viktor Zubkov, transmite EFE, preluată de Agerpres.

„Guvernul şi preşedintele nostru vor încerca să ajungă la un acord cu ţările UE la Forumul economic de la Sankt Petersburg, la care va participa şi Jean-Claude Juncker”, a spus Viktor Zubkov.

Potrivit acestuia, UE a căutat timp de mai mulţi ani să realizeze alte coridoare de transport al gazelor, dar fără a ajunge la un rezultat, şi aici există o posibilitate reală de aprovizionare cu gaze a sudului Europei.

„Juncker ar trebui să înţeleagă că nu există o variantă mai bună pentru a livra gaze naturale în sudul Europei”, a adăugat Zubkov.

După ce a renunţat la gazoductul South Stream, care urma să facă legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, din cauza opoziţiei Bruxeless-ului, Rusia a lansat proiectul Turkish Stream, care urma să transporte gaze naturale ruseşti în sudul Europei via un gazoduct care ar fi urmat să facă legătura între Rusia şi Turcia tot prin Marea Neagră. Cu toate acestea, în luna decembrie 2015, Moscova a suspendat în mod unilateral negocierile pentru acest proiect, după doborârea de către aviaţia turcă a unui avion de vânătoare rusesc în apropiere de graniţa cu Siria.

Între timp, în luna martie Comisia Europeană şi-a anunţat sprijinul pentru proiectul gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care, începând din 2020, ar urma să transporte gaze naturale din Azerbaidjan până în Uniunea Europeană via Grecia, Albania şi Italia. TAP face parte din Coridorul sudic de gaze, care are o lungime de peste 3.500 de kilometri şi traversează şapte state având drept obiectiv conectarea pieţei UE cu noi surse de aprovizionare cu gaze.

Reamintim, în anul 2019, expiră contractul dintre Gazprom şi Naftogaz, prin care gazele ruseşti ajung în Europa prin conducte ce tranzitează Ucraina. Cum relaţiile dintre Kiev şi Moscova sunt extrem de tensionate, cel mai probabil ruşii vor căuta rute alternative, care să ocolească Ucraina. Deja Europa de Vest este asigurată, prin gazoductul Nord Stream şi preconizatul Nord Stream 2, ce pleacă din Siberia şi ajunge în Germania prin Marea Baltică. Sudul Europei, însă, este descoperit. Cel puţin din punctul de vedere al Gazprom, care îşi doreşte să păstreze şi această piaţă. De aceea va propune Uniunii Europene să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră.

din aceeasi categorie