Acasă Analize Gazele scumpesc gigacaloria

Gazele scumpesc gigacaloria

de GM

Ccalotareşterea preţului de producţie a energiei termice livrată de Electrocentrale (Elcen) Bucureşti este cauzată de majorarea cu 13% a preţului la gazele naturale, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă (foto). Reamintim, conform acordului cu instituţiile fiinanciare internaţionale (FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană), România s-a angajat la un calendar de liberalizare a preţurilor gazelor din producţia internă, ceea ce a condus, de fapt, la creşterea preţului gazelor.

Emil Calotă a precizat că Elcen, asemenea tuturor celorlalţi 37 de producători de energie termică din România, beneficiază de ajutor de stat prin bonusul de cogenerare de înaltă eficienţă, pe care îl plăteşte toată populaţia României, prin factura la energie. Termocentralele care beneficiază de acest suport trebuie să prezinte, anual, ANRE costurile de producţie.

“În fiecare an, ANRE e obligată să analizeze şi să ajusteze pentru anul următor preţul de producere a energiei electrice şi termice, pentru că vorbim de cogenerare. Pe baza datelor pe care le-a transmis Elcen în cursul anului 2014 (perioada de analiză fiind 1 iulie 2013 – 30 iunie 2014, aferentă anului gazier), se constată o creştere a costurilor cu gazele naturale, datorată preţului gazelor, care s-a majorat cu 13% (n.r. – prin aplicarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor din producţia internă). Acesta reprezintă o componentă de 70-75% din totalul costurilor la Elcen. Creşterea preţului gazelor s-a reflectat în creşterea costurilor de producţie cu 10,22% pentru consumatorii casnici şi cu 1,91% pentru consumatorii non casnici racordaţi la RADET (cei ce primesc energie termică produsă de Elcen şi furnizată prin RADET). Preţul pe care ANRE l-a aprobat pe baza datelor transmise de Elcen în cursul anului 2014, preţ valabil de la 1 ianuarie 2015, este, în consecinţă, mai mare cu 10,22% pentru consumatorii casnici şi, respectiv, 1,91% pentru consumatorii non-casnici“, a explicat Emil Calotă, conform Agerpres.

El a subliniat că acest preţ de producţie nu este cel de livrare, de furnizare, căruia i se adaugă tarifele de transport, distribuţie şi furnizare ale RADET.

”RADET spune că n-a modificat preţurile. Împreună, Elcen şi RADET au un preţ final, care este aprobat de ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), nu e avizat de noi. Dar, acest preţ final, care e format din componenta Elcen şi componenta RADET, se duce în Consiliul General al Capitalei şi acolo, în funcţie de nivelul de subvenţionare, se stabileşte preţul de facturare, preţ pe care îl plăteşte consumatorul final de energie termică de la bloc, racordat la RADET. Depinde de bugetul Capitalei, aşa cum depinde de bugetul fiecărui oraş ce are un sistem centralizat de alimentare cu energie termică cât poate subvenţiona, pentru ca preţul la populaţie să stea pe loc, să scadă sau să crească. În cazul Bucureştiului e decizia Consiliului General ca această subvenţie să rămână pe loc, să scadă sau să crească. În funcţie de nivelul subvenţiei se stabileşte preţul de facturare, care devine şi el mai mare, mai mic sau stă pe loc. Am înţeles că domnul primar general al Capitalei a anunţat deja că Primăria face eforturi ca, cel puţin pe lunile ianuarie şi februarie, preţul final să nu se modifice, urmând să preia, probabil, prin creşterea subvenţiei această creştere obiectivă a preţului de producţie de la Elcen, care se datorează creşterii preţului la gaze”, a spus vicepreşedintele ANRE.

Fuziunea Elcen-Radet reduce problemele

Emil Calotă a menţionat că, în acest caz, se poate vorbi despre o problemă de natură economico -financiară între Elcen, care produce energia termică, şi RADET, care o transportă, distribuie şi furnizează.

”Producătorul primeşte bani de la RADET, Radet primeşte bani de la populaţie şi, respectiv, de la Primăria Capitalei, ori, astfel, sunt probleme greu predictibile, pentru că populaţia are probleme cu factura, iar primăria nu plăteşte, cred, subvenţia la timp”, a precizat Calotă.

Vicepreşedintele ANRE şi-a exprimat speranţa că vor fi rezolvate problemele referitoare la fuziunea celor două societăţi, astfel urmând să fie clarificată, din punct de vedere economico-financiar, evoluţia tarifelor pentru energia termică.

”Să fim optimişti, să sperăm că, în 2015, problemele istorice de furnizare a agentului termic în Bucureşti se încheie sau intră într-o etapă evidentă de îmbunătăţire odată cu fuziunea Elcen – RADET şi, implicit, a clarificării din punct de vedere economico-financiar a evoluţiei preţului şi tarifelor pentru energia termică, asta pe de o parte, iar, pe de altă parte, aşa cum a anunţat Parlamentul României, au pe agenda prioritară o lege a termoficării urbane, prin care nu doar Bucureştiul, ci şi alte oraşe mari să intre sau să aibă din punct de vedere legislativ nişte condiţii de îmbunătăţire a serviciului de alimentare cu energie termică în regim centralizat”, a concluzionat vicepreşedintele ANRE.

Primarul general Sorin Oprescu a anunţat că Primăria Capitalei va acoperi majorarea tarifului de producţie a energiei termice în lunile de iarnă. „Până se face cald afară vom asigura subvenţia, după care vom trece la ceea ce înseamnă investiţii făcute direct în CET-uri şi în reţeaua de distribuţie, în aşa fel încât iarna lui 2015 – 2016 să nu ne prindă în această postură, în care multe structuri ale statului se joacă cu noi şi nu fac altceva decât să mărească preţul, după părerea noastră nejustificat, tocmai pentru a crea impresia că sunt preocupaţi de încălzirea populaţiei”, a declarat Oprescu.

El a spus că, pe 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015.

„Printr-o decizie a ANRE din 17 decembrie 2014 se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2%. Asta înseamnă o creştere de cost a producţiei de energie termică de la 168,8 de lei la 186 de lei, cu TVA inclus”, a precizat primarul general.

„RADET anunţa că nu a cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al preţului/gigacalorie, majorarea este de 5%. Precizez că Primăria Municipiului Bucureşti nu a fost nici consultată şi nici măcar informată de către SC Electrocentrale SA de această creştere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată şi arbitrară. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale Bucureşti este total nedreaptă şi îndreptată împotriva cetăţeanului”, a menţionat Oprescu.

El a spus că, pentru 2014, au fost aprobaţi prin CGMB 552 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru acordarea subvenţiei la energia termică.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă, Elcen arată că prețul gigacaloriei pentru populație a crescut de la 1 ianuarie 2015, de la 166,169 lei/Gcal, la 186,0567 lei/Gcal, potrivit unei decizii a ANRE.

”Reamintim faptul că prețul gigacaloriei este stabilit de către ANRE. La sfârșitul anului în curs, ANRE transmite producătorilor de energie termică tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici și noncasnici pentru anul următor. Conform Deciziei nr. 2827/17.12.2014, ANRE a reglementat prețul gigacaloriei ELCEN pentru 2015 astfel: 186,0567 lei/Gcal (respectiv 159,98 lei/MWh) pentru consumatorii casnici şi 216,690 lei/Gcal (respectiv 186,32 lei/MWh) pentru agenții economici. Decizia ANRE a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015”, se arată în comunicatul Elcen.

din aceeasi categorie