Acasă Stiri InterneGaze Furnizorii de gaze “aruncă pisica în grădina” producătorilor

Furnizorii de gaze “aruncă pisica în grădina” producătorilor

de M G

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunţat majorarea preţului gazelor naturale începând cu 10 ianuarie, total atipic pentru piaţa din România. Până acum, preţul se modifica trimestrial sau semestrial, în niciun caz la mijlocul unei luni! Reprezentanţii ANRE au explicat că s-a modificat “Costul mediu de achiziţie al gazelor naturale din intern la intrarea în sistemul de distribuţie (inclusiv serviciile de înmagazinare şi de transport) – CUG: de la 81,48 lei/MWh (cât era valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018), la 88,28 lei/MWh. La această cifră se adaugă tariful de distribuţie, TVA-ul etc. Totuşi, valoarea finală a preţului gazelor naturale creşte, în medie, cu doar 5,67%. Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) anunţă, într-un comunicat de presă, că “această ajustare de preţ a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziție a gazelor din producția internă, tariful de distribuţie şi marja de furnizare rămânând neschimbate”. Astfel, creşterea mai mică a preţului final al gazelor naturale se face prin diminuarea tarifelor de transport şi înmagazinare, adică pe seama Transgaz (transportatorul de gaze) şi Romgaz (principalul depozitar de gaze)! Taman în momentul în care Transgaz este implicat în proiecte internaţionale (precum BRUA), iar la nivelul autorităţilor se discută despre creşterea capacităţii de înmagazinare a gazelor pentru a trece cu bine iernile care vor veni!

Reamintim, prin OUG 64/2016, s-a liberalizat preţul de vânzare al gazelor din producţia internă. A rămas, însă, reglementat preţul pe care consumatorii casnici îl plătesc furnizorilor. Până la intrarea în vigoare a Ordonanţei, preţul pentru populaţie era de 60 lei/MWh. Dar, încă din anul 2013, a fost aprobat un calendar de dereglementare a preţului gazelor pentru populaţie, calendar ce se întinde până în anul 2021.

Astfel, producătorii interni, cei mai mari fiind Romgaz şi OMV Petrom, care asigură peste 90% din producţia naţională, şi-au ajustat preţurile.

“Ca urmare a creșterii costului de achiziție a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea prețului final al gazelor naturale pentru populație în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creştere variază de la un furnizor la altul. Reamintim că, începând cu 1 aprilie 2017, prețul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorități, fiind rezultatul evoluției cererii și ofertei din piață. ANRE analizează periodic evoluția prețului gazelor achiziționate de furnizori având obligaţia de a ajusta valoarea de transfer către consumatorii casnici, conform legislației în vigoare”, se arată într-un comunicat al ACUE.

Mai exact, OMV Petrom şi Romgaz, principalii producători interni, au luat ca reper preţurile practicate în jurul ţării: la Gazprom şi bursa de la Baumgarten (Austria). Adică au majorat preţurile la 80 – 90 lei/MWh. Astfel, s-a ajuns la o situaţie paradoxală: furnizorii cumpărau gaze de la producători sau importatori la preţuri de 80 – 90 lei/MWh şi le vindeau la 60 lei/MWh! Evident, nimeni n-ar fi putut suporta mult timp să cumpere scump şi să vândă ieftin! Mai ales firmele mici, care aprovizionează în special consumatorii casnici din zonele rurale.

Astfel, ANRE a hotărât să majoreze preţurile, să-i ajute pe furnizori, dar şi pe consumatori, care ar fi riscat să rămână fără gaze! Din păcate, soluţia ANRE a fost “să taie” din tarifele de transport şi înmagazinare.

Reamintim, în prezent, Transgaz este implicat în mai multe proiecte internaţionale: preluarea transportatorului de gaze din Republica Moldova (Vestmoldtransgaz), a celui elen (DESFA), este implicat în proiectul BRUA (care va conecta sistemele de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria). De asemenea, pentru dezvoltarea pieţei gazelor din România, Transgaz trebuie să facă mai multe investiţii, precum dezvoltarea sistemului SCADA etc., care ar permite apariţia Pieţei pentru Ziua Următoare şi în domeniul gazelor naturale.

În ceea ce priveşte Romgaz (care deţine cele mai importante depozite de înmagazinare a gazelor), are în derulare un proiect extrem de important pentru vestul ţării: cel mai mare producător de energie electrică din zonă, termocentrala de la Iernut. În plus, având în vedere că, anual, în zilele extrem de friguroase, România se confruntă cu o lipsă a gazelor, se tot vorbeşte despre creşterea capacităţii de înmagazinare a gazelor.

Cum se tot “taie” tarifele, atât Transgaz, cât şi Romgaz s-ar putea să înceapă să aibă probleme cu finanţarea proiectelor!

din aceeasi categorie