Acasă Mediu Forumul România Eficientă

Forumul România Eficientă

de M G

Asociația Energy Policy Group (EPG), think-tank independent specializat în politici energetice și climatice, a organizat cea de-a treia ediție a Forumului România Eficientă, o conferință internațională dedicată eficienței energetice în clădiri.

Ediția de anul acesta a avut loc în contextul revizuirii Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor și al Pachetului legislativ Fit for 55, care urmărește reducerea emisiilor de CO2 din UE cu 55% până în 2030, rolul clădirilor fiind esențial în atingerea acestei ținte. Evenimentul a reunit experți, autorități publice și reprezentanți ai industriei, care au dezbătut oportunitățile și provocările sectorului eficienței energetice în clădiri în România și în regiune.

Forumul a fost organizat în cadrul Programului România Eficientă, cel mai mare proiect multianual de promovare a eficienței energetice în clădiri cu finanțare privată. Dezvoltat de EPG și finanțat de OMV Petrom, proiectul are componente de informare și educare, de conștientizare a beneficiilor aduse prin creșterea performanței energetice a clădirilor, precum și lucrări de renovare aprofundată, la standarde nZEB, a mai multor școli publice din diferite regiuni geografice ale țării. La eveniment au participat deputatul Oana Ozmen, secretarul Comisiei pentru Industrii, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, Radu Dudău, directorul Energy Policy Group, Gaspard Demur, Team Leader DG Energy (Comisia Europeană), Caroline Simpson, Campaign Manager Renovate Europe, Mihai Moia, director executiv ROENEF, Horia Petran, președinte al Pro-nZEB Cluster etc.

OMV Petrom îşi va propune, în noua strategie pentru 2030, noi ţinte de mediu, mai ambiţioase, în linie cu propunerile Fit for 55, a anunțat Christina Verchere, directorul general al companiei, în cadrul Forumului România Eficientă – Clădirile în contextul Fit for 55.

Potrivit acesteia, compania şi-a redus deja cu 26% amprenta de carbon a operaţiunilor sale. „Petrom şi-a redus cu 26% amprenta de carbon, comparativ cu 2010. Aceasta era ţinta noastră pentru 2025 şi am atins-o deja, cu patru ani înainte. De asemenea, am început să construim staţii de încărcare pentru vehicule electrice în cadrul benzinăriilor noastre, iar ţinta noastră este să avem în 80 de benzinării astfel de staţii cu încărcare electrică, inclusiv încărcare rapidă, până la finalul anului anului viitor”, a continuat aceasta.

În plus, va creşte capacitatea de amestec a carburanţilor bio în rafinăria Petrobrazi, iar compania analizează tehnologii noi, precum captarea şi neutralizarea carbonului sau utilizarea hidrogenului, care cel mai probabil vor fi folosite la nivelul anului 2050.

„Avem o strategie pentru 2030 pe care o vom publica la începutul lunii decembrie, unde ne vom fixa ţinte mai ambiţioase, în linie cu ţintele Fit for 55. Este foarte important pentru noi să facem asta, fiind cea mai mare companie energetică din România”, a mai spus Verchere.

Compania a anunţat că, pe 7 decembrie 2021, va publica şi prezenta Strategia 2030 a companiei, care va reflecta planurile de creştere ale companiei, precum şi angajamentul acesteia privind tranziţia energetică în contextul schimbărilor climatice.

Comisia Europeană a propus mai multe modificări la directiva privind eficienţa energetică a clădirilor, care vor fi discutate pe 14 decembrie, a anunţat Gaspard Demur, team leader în cadrul DG Energy, Comisia Europeană, în cadrul aceleiași conferinţe.

„În contextul propunerilor Fit for 55, Comisia Europeană a propus revizuirea directivei privind eficienţa energetică a clădirilor, întrucât clădirile reprezintă 40% din consumul de energie şi 35% din emisiile de gaze, iar reabilitarea merge foarte încet în Europa”, a spus el.

Astfel, Comisia Europeană propune o nouă ţintă de creştere a eficienţei energetice, cu 9% până în anul 2030. „Această ţintă este obligatorie pentru fiecare stat şi va fi finanţată prin contribuţie naţională. Propunem, de asemenea, să creştem economia de energie cu 0,5% şi fiecare stat membru trebuie să concentreze pe sectoarele care au cel mai mare potenţial de economisire”, a arătat Demur.

El a adăugat că directiva privind eficienţa energetică se adresează sectorului public.

„Propune, de asemenea, o obligaţie anuală de renovare de 3% pentru toate clădirile publice. Totodată, propunem să se dubleze sursele energetice folosite la clădiri, să ajungem la 49% cota de energie regenerabilă în clădiri până în 2030”, a precizat oficialul european.

„Am creat un grup de lucru privind consumatorul vulnerabil, pentru a înţelege clar ce înseamnă sărăcia energetică. Să avem o înţelegere comună la nivel naţional ce înseamnă această definiţie a sărăciei energetice. O primă întâlnire a avut loc la 16 noiembrie şi vom continua să monitorizăm sărăcia energetică, întrucât este un subiect-cheie la nivelul comisiei”, a mai spus Demur la conferinţa organizată de Asociaţia Energy Policy Group (EPG).

Noua directivă va fi discutată pe 14 decembrie.

din aceeasi categorie