Noul sistem informatic privind trasabilitatea lemnului, Sumal 2.0, are parte numai de critici din partea industiei lemnului, iar reprezentanții statului dau de înțeles că mai este destul până să se ajungă la o formă utilizabilă. De fapt, sistemul Sumal 2.0 a fost principalul subiect de discuție la cea de-a IV-a ediţie a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Bioeconomiei. Concluzia participanților a fost că noul sistem de trasabilitate a lemnului, ca principiu, este bun, dar ar fi mai bine să nu fie folosit, mai ales că nici acum nu este gata, deși, oficial, a intrat în vigoare.
Toți participanții prezenți la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului şi Bioeconomiei au criticat noul sistem informatic privind trasabilitatea lemnului, Sumal 2.0. Varianta inițială a Sumal a apărut în 2008, dar a ajuns să fie utilizat ani mai târziu, după mai multe împotriviri, la fel ca acum. Sumal 2.0 este o formă mult îmbunătățită a primei variante, ce ar trebui să ajute substanțial la o cât mai bună trasabilitate a lemnului, dar este privit ca principal instrument de luptă împotriva tăierilor ilegale. În prezent, împotriva României este deschisă o procedură de infringement din partea Comisie Europene tocmai din cauza acestor tăieri ilegale.
Pe de altă parte, și industria lemnului are toate „armele” la dispoziție să critice Sumal 2.0, care trebuia să fie gata din primăvara lui 2017, dar nici acum nu este funcțional. În plus, folosirea lui cu accente politice puternice a nemulțumit și mai mult industria de profil, și nu numai.
„Chiar dacă a intrat în vigoare oficial, la 31 octombrie 2020, doar o interfață de utilizare cu funcționalitate limitată de preproducție a fost pusă la dispoziția utilizatorilor. Specificațiile softului nu au fost făcute publice niciodată, dar unii privilegiați au acces la el”, a declarat, la Forum, Istvan Toke, președinte executiv al Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România Nostra Silva, dar și fost secretar de stat pe vremea când a fost adoptat Sumal 1.0. „Va fi un instrument pus în funcțiune în principal pentru control și doar într-o măsură mai mică în scopul gestionării pădurilor”, a punctat fostul demnitar, care a adus multe critici noului sistem informatic.
De remarcat este faptul că și reprezentatul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, autoritatea responsabilă cu adoptarea Sumal 2.0, cam dă dreptate forestierilor în ceea ce privește sistemul informatic. Potrivit acestuia, și în ziua Forumului, reprezentanții ministerului erau în discuții cu cei ai STS, dezvoltatorul softului, pentru rezolvarea problemelor.
Sumal împotriva României
„Prolemn, Asociația Industriei Lemnului, susține aceste politici de combatere a tăierilor ilegale, susține implementarea sistemului Sumal, dar într-o formă aplicabilă și care să producă efecte. Sistemul Sumal poate să facă prevenție, dacă este folosit ca bază pentru sisteme <due diligence> ale operatorilor”, a punctat Constantin Tobescu, președitele Prolemn. „Nu suntem împotruva Sumal 2.0, ci vrem o formă aplicabilă și cu efecte practice”, a spus acesta.
De altfel, cel mai categoric a fost președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, Adrian Crețu. „Acest Sumal 2.0 nu există la ora actuală. Ni s-a prezentat o formă nefuncțională. Un astfel de sistem, fără o testare temeinică, justă, nu-și poate dovedi funcționalitatea. Acest produs a ignorat toate deciziile comisiilor de specialitate din cadrul ministerului și este opera activității unei singure persoane, care nu are nicio legatură cu sectorul silvic. Totodată, acest sistem nu era necesar în România, deoarece, la ora actuală operează cel mai bun sistem de trasabilitate ce există în lume, nu numai în Europa”, a spus Crețu.
„Ca o concluzie, rolul acestui nou sistem, alături de alte decizii luate, este de a scoate România de pe piața lemnului, astfel să devină din exportator în importator, în timp ce lemnul se degradează în pădure, în România. Vă reamintesc că, în Europa, nu există păduri atât de valoroase ca în România și cu o asemenea biodiversitate ridicată. Există un proverb românesc: încuietoarea la ușă este pentru cei cinstiți, nu pentru hoți”, a completat Adrian Crețu, referindu-se la rolul împotriva tăierilor ilegale al Sumal 2.0.