Acasă Stiri ExterneEuropa FOREN 2022 – Tranziția energetică are nevoie de cooperare regională

FOREN 2022 – Tranziția energetică are nevoie de cooperare regională

de M G

Principalii decidenți economici și politici din România și din regiunea central și est europeană și-au anunțat participarea la Forumul Regional al Energiei din Europa Centrală și de Est – FOREN 2022, cu tema „Tranziția energetică are nevoie de cooperare regională”, care se va desfășura între 12 și 15 iunie 2022, la Vox Maris Grand Resort din Costinești.

FOREN 2022, eveniment bienal, de tradiție, organizat de către Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), cu sprijinul Consiliului Mondial al Energiei, se află la cea de-a 16-a ediție și este considerat drept cel mai important și reprezentativ eveniment pentru comunitatea energeticienilor din România, cu statut de eveniment regional CME pentru Europa Centrală și de Est, se arată într-un comunicat de presă.

Subliniind necesitatea și importanța Forumului, Iulian Iancu, președintele CNR-CME spune: „FOREN 2022 se suprapune unei perioade de război și unei succesiuni de crize generate de Pandemia de Covid-19. În acest context, cu implicatii dramatice, FOREN 2022 răspunde unei nevoi reale de analiză și dezbatere și devine o platformă a soluțiilor pentru depășirea crizei, oferite de experții în energie în scopul  soluționării provocărilor pe care le au de depășit sectoarele energetice din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, precum și pentru identificarea unor potențiale soluții de cooperare în domeniul energiei, pe fondul problemelor acute cu care se confruntă în prezent comunitatea energetică. Suntem martorii unor provocări multiple și neașteptate care se intensifică, cu impact asupra tranziției energetice regionale și globale. Dialogul, implicarea activă și consolidarea capabilităților actorilor de pe piața de energie sunt stringent necesare. Traversăm o perioadă foarte dificilă într-un deceniu decisiv pentru viitorul Europei și al lumii. Așadar, trebuie să fim uniți, să gândim la implicațiile în plan global și să acționăm la nivel regional și local pentru depășirea acestei crize grave. Multe dintre soluțiile provocărilor necesită dezbateri comune privind problemele specifice fiecărei zone din regiune, iar FOREN 2022 reprezintă un mediu ideal de dialog pentru schimburi de informații, experiență, bune practici, întâlniri de afaceri între experții din țările din regiune, dar și pentru potențiale oportunități de cooperare, atât de benefice în această perioadă specială”.

„Forumul Regional al Energiei – FOREN 2022, aflat la cea de-a 16-a ediție, reprezintă pentru comunitatea energetică din România și nu numai, o continuare a traseului tradițional și o revenire la organizarea evenimentului în format fizic. Vă așteptăm să participați la evenimentul nostru care include subiecte actuale și interesante, participanți importanți din sectorul energie din România și din Europa și care reprezintă un mod de informare a participanților modern, actual, în pas cu tehnologiile informatice ale anului 2022”, a spus, la rândul său, directorul general executiv al CNR-CME, Ștefan Gheorghe.

FOREN 2022 cuprinde 29 de evenimente cu subiecte de inters major la nivel național și internațional: 10 evenimente principale, 5 mese rotunde la nivel de Forum (RTF), 4 workshopuri la nivel de Forum (WF), 10 mese rotunde la nivel de corporație (RT).

De asemenea, în cadrul FOREN 2022 se vor desfășura 4 sesiuni de lucrări tehnice (TPS), sesiunea poster, expoziția internațională FOREN 2022, precum și expoziția în imagini privind istoria petrolului și a gazelor naturale din România.

Sesiunea de deschidere a FOREN 2022 va avea loc pe 12 iunie și va fi găzduită de Iulian Iancu. La eveniment și-au anunțat participarea Virgil Popescu – Ministrul Energiei din Român,  Siegfried Mureșan – Membru al Parlamentului European (TBC), Tánczos Barna – Ministrul  Mediului (TBC), Dumitru Chiriță – Președintele Agenției Naționale a Energiei (ANRE), Tudor Constantinescu – Consilier principal al directorului general, DG Energy-European Commission, Sorin Călin Gal – Președinte interimar al Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Chirițoiu – Membru al Boardului ACER și președintele Consiliului Concurenței din România, E.S. Ambasadorul Lazăr Comănescu – Secretar Genaral, Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră, Academicianul Ioan Dumitrache – Secretar General al Academiei Române, Veaceslav Zastavnețchi – Director general Adjunct, Moldelectrica, Andreas Lier – Președinte, Camera de Comerț  și Industrie Româno-Germană (AHK), Norbert Schűrmann – Expert principal, Horvath.

De asemenea, scurte alocuțiuni vor fi susținute în cadrul Sesiuinii de deschidere de către factori de decizie ai marilor operatori din industria energetică: Lăcrămioara Daniela Pintea – membru al Boardului CE Oltenia, Adrian Borotea – Director Grup Strategy&EU Agenda Division, CEZ România, Mihaela Rodica Suciu – CEO, Electrica DEER, Carlo Pignoloni – CEO&Country Manager, ENEL, Raffel Volker – General Director, E.ON Romania, Eric Stab – CEO ENGIE Eastern Europe, Chairman&CEO ENGIE Romania, Bogdan Badea- Președintele Directoratului – Hidroelectrica, Cosmin Ghiță – CEO Nuclearelectrica, Christina Verschere – CEO, OMV Petrom (TBC), Argentina Tătaru – Director Exploration Production Division, Romgaz, Gabriel Andronache – Președintele  Directoratului Transelectrica, Ion Sterian – Director general, Transgaz.

Ziua Regională a Energiei pe 13 iunie

În ziua de luni, 13 iunie, 2022 se va desfășura „ZIUA REGIONALĂ A ENERGIEI – RED”, cu tema „Securitatea alimentării cu energie, piețe de energie, sustenabilitate și accesibilitate în tranziția energetică”. Dezbaterea va fi moderată de Ioan Dan Gheorghiu – Vicepreședinte CNR-CME, și îi va avea ca vorbitori principali pe Adrian Badea – Președintele Academiei Oamenilor de Știință din Romînia și Valeriu Binig- Director reglementări ENEL & șef al comitetului energie AMCHAM. Evenimentul va fi urmat de de un panel format din George-Sergiu Niculescu – Secretar de stat, Ministerul Energiei, Anca Dragu – Senator, Senatul României,  Yana Popkostova – Founder & managing director, European Centre for Energy & Geopolitical analysis, Zoltan Nagy-Bege – Vicepreședinte ANRE, Eric Stab – CEO ENGIE Eastern Europe, Chairman & CEO ENGIE Romania, Volker Raffel – General Director E. ON România, Teofil Mureșan – Președinte, E-INFRA, Andrei Secelean – Head of Smart Infrastructure, Siemens Romania, Alexandru Săndulescu – Consutant, Comisia Europeană, Georgian Albu – Director general FEL Romania

În cadrul celor 10 Evenimente importante ale FOREN 2022 se vor analiza mai multe subiecte: Securitatea alimentării cu energie, piețe de energie, sustenabilitate și accesibilitate în tranziția energetică (RED); Potențialul energetic al Mării Negre și oportunități de investiții (RTF 1); Instrumente pentru tranziția energetică CME. Pentru o mai bună implementare în SEE (WF 1); Hidrogenul decarbonat. Provocări și oportunități în UE (RTF-WEC); Resurse convenționale de energie pentru o tranziție lină (RTF 2); Proiecte de infrastructură în perioada de finanțare sustenabilă (WF 2); Învățământul superior în tranziția energetică (RTF 3); Reziliența dinamică pentru sistemele de energie și  gaze din regiune (WF 3); Perspectivele inovației – tehnologii (RTF 4); Eficiența energetică și comportamentul utilizatorilor de energie electrică (WF 4).

Zilele de 14 și 15 iunie 2022 vor fi dedicate unora dintre evenimentele principale, precum și celor patru Sesiuni de lucrări tehnice (TPS), care vor analiza aspecte privitoare la Direcții strategice privind  tranziția sectorului energetic în era digitală; Noi tehnologii din sectorul energetic (stocare, hidrogen, eficiență energtică, calitatea energiei); Resurse energetice utilizate în regiune: perol, gaze naturale, cărbune, nuclear; Piața de energie: liberalizare piața integrată europeană, impactul surselor regenerabile de energie, punerea în plan central al consumatorului de energie.

În cadrul FOREN 2022, peste 120  vorbitori de marcă, printre care miniștri, lideri ai industriei energetice, experți și cercetători, reglementatori, personalități eminente din mediul academic si reprezentanți ai organismeor neguvernamentale din țară și din străinatate vor încerca să ofere răspuns unor probleme tehnice acute ale  industriei regională a energiei, în cadrul evenimentelor principale  care vor fi moderate de personalități de renume din mediul academic, reprezentanți ai companiilor și organizațiilor profesionale din țară și din strainatate.

De asemenea, peste 70 de  specialiști  de valoare vor susține lucrări tehnico-științifice în cadrul  sesiunilor de comunicări și poster.

FOREN 2022 se realizează sub patronajul Ministerului Energiei din România, cu susținerea partenerilor, co-organizatorilor, academiilor, universităților și partenerilor media ai CNR-CME.

Comitetul National Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) este o asociaţie neguvernamentală şi principala organizaţie multi-energetică din România, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei din anul 1924, partener strategic pentru alte organizaţii, asociaţii şi fundaţii în domeniul energiei şi mediului din România.

Forumul Regional Energiei – FOREN se desfașoară la fiecare doi ani , cu începere din anul 1992 și este organizat de Asociația Comitetul Național Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Consiliul Mondial al Energiei (CME) este principala organizatie mondială în domeniul energiei, înfiintata în anul 1924, care cuprinde peste 90 de comitete naționale și peste 3.000 de organizații membre, a cărei misune este promovarea, asigurarea şi utilizarea sustenabilă a energiei în beneficiul tuturor oamenilor de pe planetă.

din aceeasi categorie