Acasă Economie Florinela Georgescu: Ne aşteptăm în general la o iarnă în norme, cu probabilitate de apariţie a unor episoade cu fenomene severe

Florinela Georgescu: Ne aşteptăm în general la o iarnă în norme, cu probabilitate de apariţie a unor episoade cu fenomene severe

de M G

Iarna care vine se va încadra în general în norme, dar o iarnă normală în România nu înseamnă că e una uşoară, ci presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale cu fenomene severe, a declarat Florinela Georgescu, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie, la cea de-a XXXVI-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, cu tema ” Provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional”.

„Este bine să ne aşteptăm, în general, la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluţie normală presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale, sperăm scurte, cu fenomene severe. Trebuie să ţinem cont şi de aceste posibile evoluţii mai severe ale vremii. În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă uşoară.(…) Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunţăm asupra perioadei de apariţie a fenomenelor severe. În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această „blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiţi de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al ţării noastre”, a spus Florinela Georgescu.

Ea a subliniat că suntem într-o perioadă în care există tendinţa ca iernile, pe de o parte, să fie ceva mai uşoare, cu temperaturi mai ridicate decât norma, şi, pe de altă parte, fenomenele de iarnă să întârzie cu apariţia lor, să înceapă să se manifeste mai ales dincolo de jumătatea lunii ianuarie.

Astfel, Florinela Georgescu a semnalat că, până spre jumătatea lunii decembrie, este de aşteptat să fie mai multe precipitaţii în jumătatea de vest a țării şi să rămână un regim general al temperaturilor uşor peste normă.

„Precipitaţii mai multe s-ar putea să nu însemne mare lucru, pentru că normele de precipitaţii pentru această perioadă sunt destul de scăzute. În medie ne putem aştepta la cantităţi de 10-11 l/mp în fiecare din săptămânile următoare. Ca şi temperaturi, chiar dacă vorbim despre o medie care s-ar putea situa uşor peste normă, temperaturile de acum încolo sunt în uşoară scădere de la o săptămână la alta, cum e şi firesc. Statistic vorbind, această perioadă, înspre începutul iernii, este caracterizată având o scădere simţitoare a temperaturilor”, a explicat directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie.

Aceasta a menţionat că, în ianuarie, ne putem aştepta, ca şi în februarie, la episoade cu ger, fiind firesc pentru aceste luni ca temperaturile să scadă şi sub minus 15 – minus 20 de grade.

Întrebată cum va fi vremea de 1 decembrie şi de Sărbători, Florinela Georgescu a precizat că la finele lunii noiembrie şi poate şi în primele două zile din decembrie, e posibil un fenomen de răcire a vremii şi cu precipitaţii, iar în zona de munte ar putea apărea şi ninsoarea. „Semnalul ar putea fi interpretat în sensul că la sfârşitul acestei luni, poate începutul lunii decembrie, ninsorile să apară şi în zonele ceva mai joase, ceea ce nu ar fi cu nimic neobişnuit”, a punctat ea.

Referitor la perioada Sărbătorilor, a spus că este greu de făcut o prognoză în acest moment, dar semnalele „rămân optimiste”, pentru un început de iarnă care ar putea fi mai cald decât norma, însă acest semnal ar trebui luat cu foarte multă precauţie, deoarece oricând poate apărea un episod cu vreme mai severă.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.