Acasă Stiri ExterneAmerica Florin Spătaru, la conferința Focus Energetic: este nevoie de o strategie sectorială care să vizeze captarea, transportul, dar și stocarea carbonului

Florin Spătaru, la conferința Focus Energetic: este nevoie de o strategie sectorială care să vizeze captarea, transportul, dar și stocarea carbonului

de M G

Florin SPĂTARU

Vin de la un eveniment foarte important pe care l-am făcut la Palat Victoria: tranziția energetică pentru industria chimică. Nu am mai făcut de foarte mult timp așa ceva, aproape că nici nu mai știm că există industrie chimică în România. Ne uităm numai la deficitul de balanță comercială, care ne arată că anul trecut am avut un deficit de 14 miliarde de euro, cel mai mare contributor, să zicem, la acest deficit total al țării și ne-am pus întrebarea de ce. Un punct pe care vreau să-l menționez e că industria chimică nu poate continua în Europa fără energie, fără energie regenerabilă. Doar că România este într-o situație oarecum ciudată, prin care avem energie regenerală, dar nu prea avem consumatori. Și atunci întrebarea a fost cum o facem.

Discutăm, acum, despre captarea carbonului, o temă care a apărut în primă instanță, așa, la modă. De ce captarea carbonului, de ce să stocăm? Care ar fi raționamentul sau motivația economică? Împreună cu reprezentanții industriei, am înțeles că, dacă nu facem lucrul ăsta, n-avem viitor. Da, o să importăm ciment, o să plătim la pompă mult mai mult dacă nu facem acest lucru. Nu mai spunem că avem și o obligație de a stoca o capacitate de carbon semnificativă.

Și atunci am început, împreună cu colegii de la ANRM, am zis ”OK, cum vom începe?” Primul lucru: să reglementăm, să facem ordonanță, am adoptat o directivă, în 2011, doar că nu aveam rolurile și responsabilitățile foarte bine definite și am venit cu o formulă. Sper că în perioada imediat următoare vom avea acest act normativ promovat și toată lumea știe ce are de făcut, fie că se numește ANRE, fie că se numește ANRM sau alte instituții, Ministerul Energiei, care au responsabilități în acest sens.

Dar de aici și până la a avea, de fapt, captarea carbonului e drum lung și acest drum lung nu poate veni decât prin angajament al Guvernului. Practic, acest grup, acest comitet pentru captare, stocare și, aș spune, și utilizare este subsumat Comitetului interministerial pentru schimbări climatice și acelui obiectiv pe care ni l-am asumat, reducerea cu 90% a a emisiilor de gaze cu efect de seră. Ulterior, va trebui să venim, după ce reglementăm, după ce punem în ordine actul normativ, cu proiecte și cu alocări de sume pentru aceste zone. Avem două proiecte, două inițiative care au fost susținute de Guvernul României, Ministerul Economiei și ANRM pentru a fi finanțate prin Fondul de Inovare, dar nu e suficient. De aceea, prin acel comitet, după ce facem acești pași normali, vom veni să creionăm o strategie sectorială care să vizeze captarea, transportul, este adevărat, dar și stocarea.

Utilizarea CO2 în diverse sectoare economice ar putea aduce României beneficii inimaginabile

Iar eu vin și adaug acest capitol al utilizării, pentru că a utilizarea CO2 în diverse sectoare economice ar putea aduce României beneficii inimaginabile. De aceea, venim pe industria chimică, de aceea venim cu sectoare care pot utiliza bioxid de carbon, care poate să fie folosit ca element de transport energetic sau de substanțe între diversele zone.

Avem aceste zăcăminte depletate de hidrocarburi, doar că nu știm dacă ele se pretează neapărat unor proiecte de stocare de CO2 și de aceea, împreună cu ANRM, discutăm despre utilizarea unor fonduri pentru aceste evaluări și pentru a putea să venim cu o imagine foarte clară cât stocăm în onshore, ce putem să stocăm offshore și care ar fi direcțiile strategice pe care le vom avea în perioada următoare. Vreau să fim foarte clari și aplicați, așa cum cred că am fost de fiecare dată. Politici, proiecte, dar și bani, pentru că nu ne vom mai putea juca de acum încolo cu sume care vizează această transformare energetică, această tranziție energetică alocate către alte zone.

Dumneavoastră, cei de la FFPG, mi-ați și indicat că sunt bani pe care îi avem la dispoziție și pe care putem să-i folosim, doar că n-o facem și direcționăm aceste sume în altă parte.

Sunt un susținător fără echivoc al industrializării și al utilizării acestor sume către creșterea economică și către generare a acestei plus valori care include, bineînțeles, și această captare și utilizare a carbonului. Pentru că asta înseamnă plus valoarea, asta înseamnă să generezi această creștere economică, circularitate și independență economică pe care ne-o dorim cu toții.

Acest proces de stocare nu este un proces care să afecteze populația

Eu știu unul, e posibil să fi fost mai multe proiecte pilot care vizau această stocare onshore de carbon, nu în zonele maritime, ci în câmp, în anumite zone, în zăcăminte depletate. Această teamă este oarecum normală și îndreptățită, într-un fel, pentru că, practic, aceste proiecte veneau ca o activitate singulară, fără să fi fost cumva susținute, inclusiv de la nivel public, de la nivel guvernamental. Bineînțeles, ca orice persoană care se confruntă cu un lucru nou, noi, ca ființe umane, suntem temători în primă fază, pentru ce ni s-ar putea întâmpla.

Totuși, aceste proiecte sunt făcute de profesioniști, sunt făcute de oameni care fac această stocare în baza unor studii geologice și în baza unor analize foarte aprofundate. Acest proces de stocare nu este un proces care să afecteze populația, doar că el trebuie comunicat corespunzător. Trebuie să existe această informare și, bineînțeles, toate grupurile țintă, acel stakehoder management să fie îndeplinit. Prin ceea ce faceți acum, prin campaniile pe care le veți face, dar și prin angajamentul părții publice, atât al Guvernului României, cât și al ministerelor de resort, putem să răspundem la întrebări, putem să clarificăm aceste aspecte, să explicăm de ce este important să facem acest lucru și, mai departe, care ar fi și beneficiile. Eu văd că acest proces, această stocare a carbonului, ar trebui să fie și în beneficiul comunității și, practic, din teamă, să transformăm această teamă într-o oportunitate pentru comunitatea respectivă și să generăm, bineînțeles, și business, și locuri de muncă, și un nivel crescut al bunăstării pentru populație.

Dacă vorbim de chimie, dacă vorbim de geologie, dacă vorbim de proces industrial, n-ar trebui să existe nicio îndoială asupra unui astfel de proces. Dar suntem ființe umane și suntem oameni care au nevoie de răspunsuri. Iar pentru asta am creat acest comitet pentru captare, stocare și utilizare a carbonului și vom continua împreună cu ministerele, cu ANRM să susținem aceste proiecte și să o facem în mod public, comunicând corespunzător ce putem să facem, unde, care sunt zonele, eventual să și explicăm tehnologiile pe care le folosim. Avem aceste proiecte care, repet, sunt foarte necesare pentru România.

Altfel, vorbeam cu cei de la CIROM, vom importa ciment, vom importa foarte multe materii prime sau produse, pentru că, deși am fi putut, n-am făcut-o.

Regrete pentru abandonarea proiectului Getica CCS

Accesul la informații. Sunt întrebări care ne vin mult mai des, mult mai direct și la care trebuie să răspundem. Am văzut și eu acel proiect, Getica CCS. Îmi pare foarte rău că nu am continuat acel proiect. Mie mi s-a părut ca fiind unul foarte bine documentat și, din punctul meu de vedere, sper ca, la un moment dat, să revizuim acel proiect și să vedem dacă nu putem să-l facem pe acela, eventual proiecte similare în în România.

În ceea ce privește crearea grupului interministerial, aceasta a fost responsabilitatea noastră s-o facem, pentru că, altfel, nu reușeam să mergem mai departe. Cu tot acest concept de strategie pentru schimbări climatice este foarte important ca, după ce facem pașii necesari, care mie mi se par oarecum administrativi, dar care durează ceva, sper să terminăm cât mai repede cu acest proces, să venim să discutăm aplicat efectiv pe aceste proiecte. Din calitatea mea de om politic și membru al Guvernului, voi susține în programul de guvernare 2025-2029 ca, cel puțin în sectorul energiei, economiei, să avem un număr de proiecte pe captarea și stocarea carbonului. Nu este vorba doar de obligații; înțeleg, avem directiva care ne spune că trebuie să stocăm cel puțin 9 milioane tone anual. Eu văd acest proces ca o oportunitate economică și care poate să genereze venituri suplimentare pentru pentru stat.

Consilierul de stat Florin Spătaru a susținut aceste declarații în cadrul celei de-a XXXIX-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, ce a avut ca temă ”Provocări pentru și de la regenerabile”.

din aceeasi categorie