Acasă Analize Fierbe Europa

Fierbe Europa

de M G

Comunitatea europeană fierbe din cauza prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Prețurile spot medii ale electricității se apropie de 200 euro/MWh (1.000 lei/MWh), iar cele ale gazelor naturale – de 75 euro/MWh (375 lei/MWh). Și aceasta în condițiile în care anul trecut a fost de circa 20 – 25 euro/MWh (125 lei/MWh) prețul electricității și chiar 8 euro/MWh (40 lei/MWh) prețul gazelor naturale. Evident că, în aceste condiții, se cere intervenția Comisiei Europene. Cauzele acestor creșteri explozive sunt căutate de toată lumea. Până acum, pare că ”vina” este împărțită între Bruxelles (din cauza schemei EU ETS și a certificatelor CO2) și Moscova (din cauza ofertei limitate și a prețurilor practicate de Gazprom, principalul furnizor de gaze al Europei). Alianța pentru Electrificare chiar a transmis o scrisoare responsabililor europeni, care cuprinde și unele recomadări, poate cea mai importantă, având în vedere că se poate aplica imediat, fiind cea referitoare la reducerea taxelor din factura de energie.

Într-o scrisoare deschisă transmisă vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, comisarului european pentru Energie Kadri Simson, ministrului pentru Infrastructură al Sloveniei (care deține președinția rotativă a CE) Jernej Vrtovec și președintelui Comisiei ITRE a Parlamentului European Cristian Bușoi, reprezentanții Electrification Alliance (Alianța pentru Electrificare) le transmite acestora câteva idei asupra situației actuale și le oferă câteva răspunsuri și recomandări.

Din Alianța pentru Electrificare fac parte 10 asociații: AVERE, Eurelectric, European Climate Foundation, European Copper Institute, European Heat Pump Association, Renewables Grid Initiative, smartEn, SolarPower Europe și WindEurope.

În scrisoare, Alianța arată că această ”creștere a prețurilor cu amănuntul la electricitate pe care o întâmpină Europa este declanșatoare de preocupări și dezbateri politice pe întregul continent. Alianța pentru Electrificare, o alianță a 10 asociații europene, care cred cu fermitate că electrificarea este viitorul sistemului energetic al Uniunii Europene, ar dori să împărtășească ideile sale asupra situației și vă oferă câteva răspunsuri și recomandări”.

Potrivit membrilor Alianței, creșterea fără precedent a prețurilor angro la electricitate este determinată în primul rând de prețurile globale foarte ridicate ale gazului, revenind pe măsură ce economiile globale își revin după COVID-19, dar și afectat de constrângerile globale de aprovizionare. Europa produce încă peste 20% din energia sa electrică în centrale pe gaze, deci prețurile mai mari ale gazului alimentează direct facturile la electricitate.

”Creșterea recentă rapidă a prețului certificatelor de carbon pe care centralele pe cărbune și gaze trebuie să le plătească este, de asemenea, un factor (n.r. – care a condus la creșterea prețurilor energie electrice). Prețul certificatelor reprezintă aproximativ o cincime din creșterea prețurilor la electricitate, așa cum ați subliniat și dvs, domnule Vicepreședinte Executiv, în timpul primei dezbateri în jurul pachetului Fit for 55”, se mai arată în scrisoare.

Alianța subliniază că situația actuală urmează după câțiva ani de prețuri relativ scăzute la electricitate. Apariția prețurilor negative în intervale orare (n.r. – pe unele piețe spot europene) au crescut brusc în ultimii ani, ajungând la un record de peste 1800 în anul 2020 pe piețele din UE.

Pentru a depăși această situație, Alianța pentru Electrificare are mai multe recomandări, măsuri, dintre care unele ar putea fi luate imediat. Prima se referă la reducerea structurală a impozitelor și taxelor din facturile de energie electrică. Taxele pe care consumatorii le plătesc pentru electricitate în majoritatea țărilor sunt mai mari decât taxele plătite pentru alte forme de energie. Guvernele ar trebui să taxeze mai puțin electricitatea. Această măsură ar contribui la reducerea presiunii asupra prețurilor de energie electrică pe care toți consumatorii le plătesc.

A doua recomandare se referă la implementarea deplină a dispozițiilor pachetului de energie curată pentru a se asigura un consum flexibil pentru toți. Prețurile ridicate la electricitate nu sunt o realitate de zi cu zi. Lipsa implementării complete a legislației UE privind piața electricității, în special în domeniul flexibilității cererii, împovărează inutil clienții, care ar putea beneficia de aceste fluctuații dacă și-ar putea adapta consumu. ”Facem apel la factorii de decizie din Europa să accelereze punerea în aplicare fără întârziere a dispozițiilor relevante, iar Comisia ar trebui să le acorde mai multe îndrumări cu privire la acest proces”, se mai arată în scrisoare.

O altă recomandare se referă la accelerarea tranziției spre o energie curată, care ar proteja împotriva volatilității prețurilor la combustibilii fosili. ”Europa ar trebui să își reducă dependența de gazul importat și expunerea la volatilitatea prețurilor globale la gaz. Pactul Verde al UE și ambiția de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic indică în mod clar această direcţie”, precizează membrii Alianței.

De asemenea, aceștia consideră că implementarea surselor regenerabile de energie ar trebui accelerată. Eolienele și solarele sunt acum mai ieftine decât centralele pe cărbune și gaz existente. Cu cât avem mai multe astfel de centrale, împreună cu rețele eficiente, cu capacități de stocare a energiei și alte forme ce asigură flexibilitatea, cu atât facturile la energie sunt mai mici.

Pe de altă parte, în scrisoare se subliniază că trebuie eliminate barierele administrative existente în calea dezvoltării proiectelor de energie regenerabilă, pentru a accelera investițiile în domeniu și pentru a crește, astfel, efectul de calmare pe care producția eoliană și solară le vor avea asupra prețurilor la energia electrică.

”Situația actuală atrage, de asemenea, atenția asupra nevoii de a crește eficiența energetică. Politicile de eficiență ar trebui să acorde prioritate celor mai vulnerabile părți din punct de vedere social din societate, aceasta fiind cea mai eficientă strategie de reducere a sărăciei energetice. Alianța pentru Electrificare și membrii săi vor continua să monitorizeze și să se implice în această dezbatere. Vă rămânem la dispoziție pentru a vă răspunde la orice întrebări”, se mai arată în scrisoare.

Comisia Europeană elaborează orientări pentru ajutoare de stat

Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema creşterii preţurilor la energie fără a încălca reglementările privind piaţa energiei din blocul comunitar, în condiţiile în care consumatorii se confruntă cu o majorare semnificativă a facturilor la electricitate şi gaze naturale înaintea iernii, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Unele guverne, precum cele din Spania, Italia şi Grecia, au anunţat deja că au în vedere măsuri precum subvenţii sau plafonarea preţurilor, în ideea de a-şi proteja cetăţenii de creşterea facturilor la utilităţi pe măsură ce economiile îşi revin de pe urma pandemiei de COVID-19. Oficialii din Germania au anunţat că nu este necesar ca Executivul să intervină pentru a contracara majorarea preţurilor gazelor naturale.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

Miercuri, miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit pentru a discuta despre creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale în întreaga Europă, într-un context în care unele guverne elaborează măsuri pentru a-i proteja pe consumatori. La întâlnire, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a anunţat că Bruxelles-ul lucrează la orientări pentru a ajuta statele să facă faţă majorării preţurilor, a declarat ministrul spaniol al Energiei şi Mediului, Teresa Ribera, după discuţii. Oficialul spaniol a adăugat că miniştrii Energiei din diferite ţări membre UE şi-au exprimat îngrijorarea privind creşterea preţurilor din sectorul energetic.

De altfel, Spania a îndemnat Uniunea Europeană să vină cu un răspuns mai coordonat, cerând Comisiei Europene să pună la punct orientări pentru a ajuta statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar. „Statele membre nu ar trebui să improvizeze măsuri ad-hoc de fiecare dată când piaţa nu funcţionează şi apoi să spere că Executivul comunitar nu va ridica obiecţii. Avem nevoie de urgenţă de un meniu de politici europene destinat să reacţioneze imediat la creşterile dramatice de preţuri”, se precizează într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene de miniştrii spanioli ai Economiei, Nadia Calvino, şi Mediului, Teresa Ribera.

În replică, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a spus că Executivul comunitar monitorizează situaţia şi „discută care sunt instrumentele de care dispune” pentru a răspunde la această situaţie. Oficialii UE au informat că orientările Executivului comunitar vor ajuta statele membre să acţioneze fără a încălca reglementările privind piaţa energiei din blocul comunitar.

Ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, care a prezidat reuniunea ministerială de miercuri, a declarat că preţurile la electricitate şi gaze naturale „nu sunt OK pentru economia şi cetăţenii noştri”.

Bruxelles-ul susţine că majorarea preţurilor ar trebui să încurajeze ţările să-şi accelereze renunţarea la combustibilii fosili.

„Sunt convins că răspunsul nostru trebuie să fie o tranziţie mai rapidă la energiile regenerabile”, a declarat ministrul austriac al Mediului şi Energiei, Leonore Gewessler, adăugând că aceasta va face UE mai rezilientă la fluctuaţiile de preţ pe termen lung.

În Marea Britanie, fost stat membru UE, oficialii au avertizat că majorarea preţurilor gazelor va forţa mulţi furnizori britanici de energie să iasă de pe piaţă, iar industria trebuie să se pregătească pentru o perioadă îndelungată dificilă. Deja câţiva furnizori britanici de energie au dat faliment.

Preţurile de referinţă în Europa la energie electrică au explodat în acest an, triplându-se chiar în Spania şi alte ţări, unul dintre motive fiind şi creşterea semnificativă a preţului gazelor naturale din cauza unei combinaţii de factori, precum nivelul redus al stocurilor, preţurile ridicate la certificatele de poluare şi nivelul redus al producţiei de energie din surse regenerabile.

Tot cei mici suferă cel mai mult

Preţurile record la gaze naturale pun presiuni asupra lanţurilor de aprovizionare ale mai multor sectoare ale economiei europene, inclusiv furnizorii de energie, producătorii de îngrăşăminte şi companiile care produc bunuri de consum, arată un raport publicat de firma de evaluare Fitch Ratings.

„Micile companii din aceste industrii sunt supuse la cele mai mari presiuni, în timp ce companiile mai mari şi mai diversificate, care sunt evaluate de Fitch, sunt mai bine poziţionate pentru a atenua impactul”, subliniază Fitch.

Potrivit agenţiei de evaluare, preţurile la gaze naturale ar putea rămâne ridicate până la finele sezonului de iarnă, având în vedere gradul redus de umplere a depozitelor din Europa. „Cu toate acestea, ne aşteptăm ca preţurile să se modereze după ce cererea sezonieră se va reduce”, subliniază Fitch.

Agenţia de evaluare reaminteşte că preţurile ridicate la gaze naturale au forţat unii furnizori din Marea Britanie să ceară sprijinul statului pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile către consumatori. Separat, Guvernul spaniol a introdus o taxă pentru producătorii de electricitate în ideea de a-i sprijini pe micii furnizori. „Actuala situaţie de pe piaţa europeană a gazelor ar putea accelera şi mai mult tranziţia energetică în sectorul utilităţilor spre regenerabile”, apreciază Fitch.

Producătorii de îngrăşăminte au fost şi ei serios afectaţi de creşterea preţului gazelor naturale, un ingredient cheie în producţia de amoniu, care la rândul său este utilizat în producţia de îngrăşăminte. Mai multe facilităţi de producţie de amoniu din Europa şi-au redus producţia sau chiar au oprit temporar activitatea.

Problemele din sectorul de îngrăşăminte afectează şi producătorii din sectorul agriculturii şi alimentaţiei. Aceste firme ar putea să se confrunte cu o criză de îngrăşăminte şi preţuri crescute, ceea ce ar putea să le majoreze costurile în următorul sezon. Pe de altă parte, procesatorii de carne şi producătorii de băuturi răcoritoare, în special cei din Marea Britanie, se confruntă cu o criză de dioxid de carbon alimentar. „Producătorii de băuturi şi alimente diversificaţi geografic sunt mai bine poziţionaţi pentru a atenua astfel de lipsuri”, apreciază Fitch.

Ministrul Virgil Popescu vrea soluții la nivel european

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a solicitat Comisiei Europene să fie demarate discuţii aprofundate cu Statele Membre pe marginea cauzelor care au stat la baza creşterii preţurilor la energie şi să fie identificate soluţii corespunzătoare la nivel european.

„Am participat astăzi la reuniunea informală a Consiliului Energie, găzduit de Preşedinţia Slovenă a Consiliului UE. Unul dintre aspectele importante pe care l-am evidenţiat, alături de majoritatea colegilor miniştri din Statele Membre UE, se referă la preţurile ridicate la energie şi la costul certificatelor de CO2. Acest aspect reprezintă o preocupare majoră pentru România, în special în ceea ce priveşte impactul asupra consumatorilor finali şi gospodăriilor vulnerabile. Preţul certificatelor de CO2 afectează puternic, cel puţin pe termen scurt, preţurile la electricitate. Am solicitat Comisiei Europene să fie demarate discuţii aprofundate cu Statele Membre pe marginea cauzelor care au stat la baza creşterii preţurilor la energie (electricitate şi gaze naturale) şi să fie identificate soluţii corespunzătoare la nivel european. Alături de ceilalţi miniştri, am susţinut importanţa menţinerii acestei problematici în atenţie la nivel european în perioada imediat următoare”, a scris Popescu pe Facebook.

El a precizat că agenda discuţiilor a vizat şi un schimb de opinii preliminare pe marginea propunerilor legislative ale Comisiei Europene pentru sectorul energetic (eficienţă energetică şi surse regenerabile) ca parte din pachetul Fit for 55, aflat în negociere la nivel european în perspectiva atingerii neutralităţii climatice a UE până în 2050.

„Din perspectiva României, am punctat următoarele aspecte de interes: atingerea neutralităţii climatice până în 2050 la nivelul UE reprezintă o oportunitate pentru a realiza schimbări semnificative la nivelul economiei, industriei şi societăţii, în ansamblu. Este necesară o schimbare şi trebuie să luam măsuri în direcţia corectă. Sistemul energetic va reprezenta coloana vertebrală a angajamentului european faţă de neutralitatea climatică. În contextul demarării negocierilor la nivel european pe marginea propunerilor legislative de promovare a măsurilor de eficienţă energetică şi surselor regenerabile, am susţinut importanţa ca impactul întregului pachet Fit for 555 să fie acceptabil din punct de vedere social şi economic. Provocarea din centrul tranziţiei verzi a UE este modul în care vom putea transpune aceste beneficii în societăţile noastre într-un mod corect şi echilibrat”, a subliniat ministrul Energiei.

Un al treilea aspect evidenţiat de oficialul român la reuniunea informală a Consiliului Energie a vizat securitatea aprovizionării cu energie, ceea ce din punctul de vedere al României reprezintă utilizarea unui mix echilibrat de tehnologii şi surse energetice cu emisii scăzute de carbon, inclusiv, energia nucleară, care reprezintă o componentă esenţială în efortul României de atingere a obiectivelor europene în domeniul schimbărilor climatice.

PSD solicită dezbatere în parlamentul European

Delegația PSD din Parlamentul European a solicitat dezbatere prioritară, cu rezoluție, în cadrul sesiunii plenare din luna octombrie, în legătură cu creșterea prețurilor la energie, o problemă majoră existentă la nivelul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă.

Eurodeputații PSD au pus accent pe necesitatea unui plan european concret, care să se bazeze pe identificarea unor soluții rapide de atenuare a efectelor unei eventuale sărăcii energetice și chiar alimentare, generate de actualul val de scumpiri.

“Importanța acestei probleme va crește și mai mult pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece. În România, situația este alarmantă, fiind una dintre principalele preocupări publice, așa cum este și în Spania, Italia și în multe alte țări ale Uniunii Europene. Actualul context va deveni tot mai greu de suportat pentru familiile cu venituri foarte mici, dar și pentru IMM-uri. Acesta este motivul pentru care solicităm o dezbatere cu rezoluție, pentru 1 octombrie, cu titlul – „Soluții europene privind creșterea prețurilor la energie: o cale de urmat în lupta cu sărăcia energetică”. Prin acest demers ne așteptăm ca și Comisia Europeană să prezinte soluții suplimentare, rapide și concrete, pentru a răspunde astfel riscurilor cu care se confruntă România și multe alte state din UE”, au menționat reprezentanții Delegației Române S&D.

În context, social-democrații români din Parlamentul European au reamintit că Pachetul Legislativ „Fit for 55”, care cuprinde măsurile propuse de Comisia Europeană pentru reducerea cu 55% a emisiilor de carbon până în anul 2030, a fost recent în dezbatere în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg și va necesita, de asemenea, o serie de alte dezbateri.

„Fit for 55 este extrem de necesar și de important, dar trebuie să fie însoțit de măsuri active compensatorii adresate direct cetățenilor vulnerabili, precum și IMM-urilor, pentru a nu fi accentuată sărăcirea oamenilor. Este nevoie, poate mai mult ca niciodată, de un efort comun al statelor membre, astfel încât niciun cetățean european să nu fie lăsat în urmă, iar tranziția ecologică să se facă în mod sustenabil”, au precizat eurodeputații PSD.

din aceeasi categorie