Acasă MediuDezvoltare Durabila Fiasco anunțat la Rabla pentru Electrocasnice

Fiasco anunțat la Rabla pentru Electrocasnice

de L M

Programul Rabla pentru Electrocasnice a fost amânat, oficial, pe termen nedefinit, după cum anticipa Focus Energetic încă de acum câteva zile. Un program anunțat triumfalist de către Ministerul Mediului, s-a „dezumflat” cu doar 2 minute înainte de debut. Oficial, din motive de securitate cibernetică. Și asta la doar câteva zile după ce conducerea statului a anunțat ca pe o victorie faptul că Centrul European pentru Securitate Cibernetică va fi la București! Administrația Fondului pentru Mediu, care derulează acest program, poate trece la reușite numai Programul Rabla, pentru autovehicule. Toate celelalte programe au fost și sunt cu probleme. Semn că instituția ar trebui cel puțin reformată, dacă nu desființată cu totul, pentru lipsa acută de performanță!

„Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru defășurarea în bune condiții a programului”, a fost anunțul sec al AFM.

Și totul, cu doar 2 minute înainte de demararea procesului de înscriere a cetățenilor în aplicația informatică.

Scandalul a fost mare, iar ministrul Mediului, care, cu o zi înainte dădea asigurări că programul debutează potrivit promisiunilor făcute, a trebuit să reacționeze. Și, bineînțeles, a dat vina pe șeful AFM pentru fiasco.

Cerere de demitere

„Având în vedere anunțul recent al Administrației Fondului pentru Mediu privind amânarea demarării Programului Rabla pentru Electrocasnice, ministrul Mircea Fechet a transmis premierului României propunerea de revocare din funcție a președintelui AFM, Dan – Cătălin Vatamanu”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Mediului. Fără a minimaliza responsabilitatea lui Vatamanu, acesta este perfect pentru a încasa toate loviturile. A ajuns să ocupe funcția de președinte AFM din poziția de vicepreședinte PMP Mehedinți. Iar PMP nu a mai intrat în Parlament.

“Este inadmisibil ca un program atât de așteptat de cetățeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcționa, deși avea toate premisele să o facă! În ultima lună am primit asigurări constante, inclusiv ieri, că nu există probleme tehnice care ar putea împiedica demararea programului. În opinia mea, o astfel de atitudine este imposibil de tolerat: să anunți populația cu câteva minute înainte de startul programului că sistemul nu este apt pentru preluarea și înregistrarea solicitărilor celor care aplică pentru vouchere electronice, indiferent de motiv. Rabla Electrocasnice este un program care anul acesta are un buget dublu față de cel din 2018 și o listă de echipamente cu mult extinsă față de edițiile anterioare. Un astfel de program, gândit la scară atât de largă și cu finanțare pentru cel puțin 100.000 de români, nu poate fi împiedicat de cei care și-au asumat un sistem electronic de emitere a voucherelor și care astăzi este nefuncțional. Mai mult, Administrația Fondului pentru Mediu ne-a informat că sistemul este pregătit oricând pentru începerea programului. Am transmis către premierul României cererea de revocare din funcție a președintelui AFM. Între timp, aștept ca AFM să-mi comunice urgent termenul la care Rabla Electrocasnice poate începe”, a subliniat ministrul Mircea Fechet.

Atac cibernetic în țara Centrului european pentru siguranța cibernetică

Focus Energetic a arătat că toate demersurile făcute de AFM amână Programul Rabla pentru Electrocasnice și îl trimit în 2021. Și AFM, și Ministerul Mediului au fost nemulțumiți de această concluzie a publicației și au reacționat cu hotărâre: într-o precizare pentru presă au afirmat că înscrierea persoanelor fizice se va face începând cu 15 decembrie, iar lista cu primii comercianți validați va fi publicată înainte de această dată, chiar dacă sesiunea pentru aceștia expiră la sfârșitul anului. După cum se știe, nici lista nu a fost publicată, dar nici cetățenii nu au putut să se înscrie în program. De remarcat, programul a fost prezentat cu puțin timp înaintea alegerilor parlamentare, iar data pentru înscrierea cetățenilor a fost anunțată cu 4 zile înainte de vot.

Eșecul AFM în ceea ce privește Programul Rabla pentru Electrocasnice este cu atât mai de neînțeles cu cât nu este la prima ediție! În 2018 și 2019, softul incriminat acum, la amânare, nu a pus probleme, așa că explicația din comunicatul AFM, „suspiciuni privind siguranța informatică”, lasă de dorit. Imediat după anunțarea acestei cauze pentru amânarea pe termen nedefinit a programului au început reacțiile deloc măgulitoare pentru AFM și Ministerul Mediului. Iar în context a apărut și victoria diplomației române care a făcut ca Centrul European pentru Securitate Cibernetică să fie la București. Iar un soft folosit de mai multe ori până acum, în edițiile anterioare ale programului, joacă feste tocmai din cauza securității energetice!

Impotența AFM

O astfel de abordare – oprirea înscrierii într-un program – este aproape identică cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când AFM a sistat înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice, tot pe motiv de suspiciuni. Decizia de atunci a bulversat derularea programului, mai mult de jumătate dintre solicitanți fiind respinși din cauze ce țin exclusiv de vina AFM. La acea vreme, în piață s-a vehiculat informația potrivit căreia nu erau fonduri dispobilile, decidenții vrând să folosească banii pentru acoperirea deficitului bugetar. Bugetul 2020 al AFM este de aproape 4 miliarde de lei. Nu este exclus ca și în acest an banii AFM să fie păstrați pentru a limita deficitul bugetar. Poate ca să nu se înregistreze un deficit cu „două cifre”, adică peste 10%. Există și o parte bună: prin lege, banii AFM nu pot fi luați și folosiți în alte scopuri decât strict pentru proiecte de mediu.

De fapt, în afara Programului Rabla, cel pentru autovehicule, niciun alt program susținut de AFM nu s-a derulat fără scandal. Mereu sunt probleme cu ghidurile de finanțare, programele sunt amânate ani la rând, reprezentanții AFM se feresc să ia decizii, așa că beneficiarii ajung să sufoce instanțele de judecată. Un proiect de HG din 2016 arăta că AFM avea peste 11.000 de procese, în afara celor generate de returnarea taxei de primă înmatriculare sau cum s-a numit până la urmă.

În aceste condiții, de eșecuri pe bandă rulantă, Adminstrația Fondului pentru Mediu ar trebui reformată din temelii. Sau chiar să fie desființată și pus ceva în loc care chiar să fac treabă.  

din aceeasi categorie