Acasă MediuDezvoltare Durabila Federația pentru Apărarea Pădurilor pichetează Parlamentul

Federația pentru Apărarea Pădurilor pichetează Parlamentul

de GM

Circa 200 de persoane de la Federația pentru Apărarea Pădurilor vor picheta joi, 14 noiembrie, Parlamentul României, începând cu ora 10:00, în fața sediului Camerei Deputaților (zona Parc Izvor) împotriva Proiectului de Lege de modificare a Codului Silvic. Federația este o organizație non-guvernamentală reprezentativă pentru sectorul silvic din România, având membri în Academia Română, Academia de Științe Agricole și Silvice și în toate organizațiile profesionale și sindicale din sectorul silvic.

”Proiectul de Lege politizează sectorul silvic, favorizând apariția corupției și distrugerea pădurilor”, spun oficialii federației, într-un comunicat.

Principalele revendicări sunt: depolitizarea sectorului silvic, inclusiv a instituțiilor de administrare a pădurilor și a Consiliului Național pentru Silvicultură, dar și scoaterea din textul proiectului de lege a politizării structurilor silvice a prevederii că șeful de ocol silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor –Romsilva este numit cu avizul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.

Sindicaliștii cer totodată scoaterea din proiectul de lege a interzicerii vânzării masei lemnoase pe picior, ”măsură ce va falimenta Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, ocoalele silvice private și majoritatea agenților economici autohtoni care exploatează sau procesează masa lemnoasă exploatată, favorizând însă agenții economici foarte puternici care vor dicta astfel prețul masei lemnoase”.

Prin interzicerea vânzării masei lemnoase pe picior menținerea și gospodărirea pădurilor vor depinde de marii beneficiari de masă lemnoasă, iar România riscă să se transforme într-o colonie forestieră, spun sindicaliștii.

În opinia acestora, proiectul de lege nu salvează de la distrugere pădurile României, nu ia în considerare unitar și în egală măsură toate funcțiile pădurii: funcția ecologică, funcția socială, dându-se importanță numai funcției economice în detrimentrul celorlalte, și nici nu răspunde exigențelor europene de a se asigura un management forestier durabil tuturor pădurilor, indiferent de proprietarul lor, ”ci doar aservește politic personalul silvic creând premisele transformării pădurii în capital electoral”.

din aceeasi categorie