Acasă MediuDezvoltare Durabila Faza l la decontaminări Petrom pe banii UE

Faza l la decontaminări Petrom pe banii UE

de GM

arpechim fotoStatul român se ţine de cuvânt şi dă bani pentru decontaminările de la Petrom, numai că fondurile vin de la Bruxelles şi nu din bugetul naţional. Un proiect de hotărâre de Guvern prevede finanţarea unor lucrări de ecologizare a unor situri contaminate istoric în valoare de aproape 120 milioane de euro; şi asta în numai doi ani. Actul normativ nu arată şi ce se întâmplă cu procesul deschis de OMV Petrom la Paris pentru că mai multe Guverne la rând au refuzat să plătească lucrările de ecologizare, aşa cum se prevede în legea de privatizare a companiei.

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a elaborat Hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Reabilitarea siturilor contaminate istoric de industria petrolieră în România – Faza 1 (Facilităţi)”. “Finanţarea obiectivului de investiţii se face din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, precizează actul normativ.

Astfel, valoarea totală a investiţiei, cu TVA, se ridică la 527 milioane de lei, adică puţin peste 119 milioane de euro, la cursul de schimb calculat la 05.08.2013 (1 euro =4,42 lei). Din aceasta, valoarea eligibilă este de 391 milioane de lei (88,5 milioane de euro), restul reprezentând partea neeligibilă a proiectului, adică 30,7 milioane de euro. Toată investiţia trebuie să se deruleze în doi ani, în 2014 urmând să se cheltuiască 314 milioane de lei, iar restul în 2015. “Valoarea se va actualiza potrivit evoluţiei ulterioare a preţurilor”, precizează documentul.

Cu aceşti bani se vor face lucrări de ecologizare la 2 batale de şlam fosfoamoniacal de la Doljchim, la 4 batale interne şi externe de la Petrobrazi, la 2 halde de deşeuri triazinice şi acrilonitril din cadrul Arpechim, precum şi la cele 2 lacuri Dâmbovnic şi Suseni tot de la Arpechim. La acestea se adaugă decontaminarea celor 25 de batale de reziduuri petroliere rezultate din activitatea de explorare şi producţie, plus remedierea celor 2 depozite de produse petroliere de la Vaslui şi Făurei.

Aranjamente la nivelul Comisie Europene

Comisia Europeană a aprobat de principiu acordarea unei sume de 180 de milioane de euro pentru decontaminarea siturilor poluate istoric, pentru care statul român trebuie să acorde despăgubiri companiei Petrom. Printr-o ordonanţă promovată de Ministerul Finanţelor Publice, s-a stabilit ca sumele pe care statul român trebuia să le deconteze pentru lucrările de ecologizare făcute de OMV Petrom pentru poluările istorice să fie asigurate şi de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice din fonduri externe nerambursabile.

Potrivit Legii nr. 555/2004 privind privatizarea Petrom, aceşti bani trebuiau asiguraţi de Ministerul Finanţelor Publice din veniturile încasate de instituţii publice în procesul de privatizare, din vânzarea de acţiuni deţinute de stat la societăţi comerciale şi din dividende.

Prin legea de privatizare a Petrom, statul s-a angajat ca, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării privatizării, respectiv începând cu 14 decembrie 2004, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului, conform termenilor şi condiţiilor prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul (art. 18 alin. 1). Valoarea maximă anuală pe care statul român s-a angajat s-o vireze Petrom pentru ecologizare este de 50 milioane de euro.

În plus, timp de 30 de ani de la data finalizării, să despăgubească, în totalitate, compania pentru orice pretenţii în legătură cu abandonarea şi scoaterea din funcţiune a sondelor abandonate, oprite, închise sau care aşteaptă să fie abandonate, la data semnării sau finalizării, după caz, în conformitate cu temenii şi condiţiile prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul (art. 18 alin. 2).

“În urma discuţiilor purtate la nivelul Comisiei Europene, prin scrisoarea CE înregistrată la MMSC cu nr. 53305/RP/09.04.2013, s-a pronunţat admisibilitatea de principiu a solicitării de asistenţă pentru proiectul major “Reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, faza I şi finanţarea din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu, Axa prioritară 2 “Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”, Domeniul Major de Intevenţie 2 “Reabilitarea zonelor poluate istoric”, preciza, la începutul anului,MFP.

Intervenţiile al căror beneficiar este Ministerul Mediului vor viza decontaminarea a aproximativ 50 de situri poluate istoric aferente facilităţilor, precum şi a unui număr de aproximativ 850 de amplasamente aferente sondelor, conform prevederilor contractului de privatizare Petrom, valoarea aplicaţiei de finanţare admisă de principiu de către Comisia Europeană ridicându-se la 180 de milioane euro.

Diferent pe exces de zel

Compania austriacă OMV a ajuns proprietara Petrom în urma Legii nr. 555/2004, prin care se consfinţeşte privatizarea societăţii româneşti. Contractul de privatizare Petrom cuprinde, în Anexa P, toate condiţiile de mediu pe care noul proprietar, OMV, trebuia să le îndeplinească. Lista este extrem de laborioasă, plecând de la măsurile de protecţia mediului din benzinării şi până la dezafectarea conductelor nefuncţionale. Pe categorii, obligaţiile de mediu au fost evaluate, în 2004, la 26,037 milioane de euro pentru Arpechim, 31,861 milioane de euro pentru Petrobrazi, 45,824 milioane de euro pentru Doljchim, 29,233 milioane de euro pentru distribuţie şi comercializare şi 29,233 milioane de euro pentru sectorul upstream. În total, costurile de mediu cunoscute la momentul privatizării au fost evaluate la 178,555 milioane de euro.

În 2009, Ministerul Mediului a reuşit că constituie Comisia care să analizeze cererile de plată înaintate de Petrom, pentru decontarea lucrărilor de ecologizare făcute potrivit legii de privatizare. Până acum, Ministerul Mediului nu a acceptat la plată nici una dintre cele două cereri de decontare a lucrărilor de decontaminare făcute de OMV Petrom, motiv pentru care compania austriacă a sesizat Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, încă din 2011. Compania a cerut obţinerea unei interpretări obiective a două solicitări adresate statului român, privind rambursarea a circa 21 milioane euro (91,68 milioane lei), sumă cheltuită pentru activităţi de decontaminare.

Surse din domeniu au declarat că divergenţele dintre cele două părţi, statul român şi compania de petrol, se referă la sumele solicitate pentru lucrările executate. Adică, Petrom, pentru a ajunge la acelaşi rezultat, de ecologizare a siturilor contaminate istoric, ar fi făcut “exces” de studii, de exemplu, cu plata corespunzătoare a acestora.

Verificări cu iz penal

Pe de altă parte, decontările lucrărilor de ecologizare au făcut obiectul unei verificări a Corpului de control al primului ministru la începutul anului 2013. Concluziile raportului nu sunt favorabile oficialilor Ministerului Mediului, care au întârziat 6 ani constituirea Comitetului de avizare pentru problemele de mediu “Petrom” şi care, prin lipsa de reacţie, au condus la aprobarea tacită a unui decont de peste 30 milioane de lei. În plus, raportul Corpului de Control atrage atenţia asupra modului în care Ministerul Mediului a primit bani din Fodul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, 2,82 milioane de lei, pentru plata avocaţilor. Potrivit acestuia, nu exista niciun motiv ca ministerul să ceară bani de la Guvern, pentru că putea să prevadă suma în propriul buget. Raportul îi arată c responsabili de aceste nereguli pe toţi miniştrii Mediului de după privatizarea Petrom şi până la momentul efecturării controlului, plus câţiva directori generali din minister.

De aceea, Corpul de control al primului ministru a propus transmiterea Raportului către Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru cercetarea unor fapte posibil penale.

din aceeasi categorie