Acasă MediuDezvoltare Durabila Există şi Românie netaxată

Există şi Românie netaxată

de GM

România are cele mai mici taxe de mediu dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, se arată într-un studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Mai mult, şi colectarea la bugetul de stat este extrem de proastă, este concluzia studiului. Ecopolis consideră că acest lucru reprezintă una dintre explicaţiile pentru care România nu reuşeşte să-şi promoveze în mod eficient obiectivele de protecţie a mediului şi dezvoltare durabilă.

După analiza evoluţiilor înregisrate în domeniul taxării de mediu din România în perioada 1999-2010, studiul Ecopolis a ajuns la concluzia că România are cele mai mici taxe de mediu din Uniunea Europeană. În plus, creşterea încasărilor din taxele de mediu ar trebui să reprezinte o prioritate pentru România, mai ales în contextul crizei bugetare din ultimii doi ani.

Chiar dacă taxele de poluare şi folosire a resurselor sunt mici, colectarea lor este extrem de proastă. Evaziunea fiscală este de minim 75% în domeniul taxelor aferente introducerii de anvelope pe piaţa din România şi de minim 50% în domeniul exploatărilor forestiere.

Potrivit studiului, România are cea mai mică acciză la carburanţi din UE, iar preţul benzinei a fost în permanenţă unul dintre cele mai scăzute din Europa, situaţie care conduce la încasări reduse la Bugetul de Stat. Concomitent cu o creştere a acestor accize, trebuie avută în vedere dezvoltarea transportului în comun pentru a compensa dependenţa de automobilul personal.

Lipsă de eficienţă

Ţara noastră are printre cele mai mici încasări din taxe de mediu ca procent din PIB, atât la nivel general, cât şi pe cele trei grupe principale: taxe pe energie, taxe pe transport şi taxe de mediu şi poluare. În plus, România este singura ţară din cele zece ţări postcomuniste care au devenit membre ale UE în care încasările din taxele de mediu ca procent din PIB au scăzut după începerea procesului de negociere cu UE în 1999. Această situaţie este uşor explicabilă prin opţiunea constantă a guvernelor de după 1989 pentru menţinerea taxelor şi accizelor la niveluri minime.

Menţinerea unor taxe pe energie mici nu pare să fi avut nicio consecinţă pozitivă, susţine studiul. România continuă să deţină economia cea mai ineficientă din punct de vedere energetic din Europa, dar, în acelaşi timp, nu înregistrează exporturi deosebite în domenii cu o intensitate energetică mare. Între 2000 şi 2006 nu s-a înregistrat decât un progres infim în domeniul eficienţei energetice, România producând doar 67 Euro pentru fiecare tonă de combustibil consumată, în comparaţie cu 108 Euro în celelalte ţări postcomuniste membre ale UE şi 184 Euro în vechile membre ale UE, precizează studiul.

Nouă filozofie fiscală

Fragilitatea mediului înconjurător şi impactul activităţilor umane asupra acestuia sunt mai puternice decât oricând. Politicile fiscale trebuie să reflecte nevoile actuale ale lumii în care trăim – inclusiv problemele de mediu – iar pentru asta este necesară o nouă filosofie fiscală. Este nevoie de o schimbare a accentului de la taxarea muncii, la taxarea impactului pe care activităţile noastre îl au asupra mediului înconjurător. Să nu mai penalizăm munca, să penalizăm mizeria!”, a declarat Costel Popa, preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Taxele de mediu, nu numai că pot determina ridicarea preţului resurselor la adevăratul lor cost (incluzând costul în termeni de poluare, afectarea sănătăţii oamenilor etc.), dar reprezintă şi o modalitate prin care pot fi colectate resursele necesare finanţării unor poiecte care au ca scop direct combaterea efectelor nocive ale activităţilor umane asupra mediului. Astfel, o politică de dezvoltare durabilă este de neconceput în absenţa unor politici eficiente de taxare în domeniul mediului”, a adăugat Arpad Todor, expert în cadrul Centrului.

din aceeasi categorie