Acasă Analize Europa are nevoie de investiții în rețelele electrice de 67 miliarde de euro anual, până în anul 2050

Europa are nevoie de investiții în rețelele electrice de 67 miliarde de euro anual, până în anul 2050

de L M

Sunt necesare investiții în rețeaua de distribuție a energiei electrice de 67 de miliarde euro anual până în anul 2050, pentru a construi o rețea de distribuție care să permită tranziția energetică, se arată în studiul ”Grids for Speed” (GfS) realizat de firma de consultanță EY pentru Eurelectric (vezi – studiu Grids for Speed). Investițiile trebuie să se dubleze până în 2040, de la aproximativ 36 de miliarde de euro în prezent, continuând la aproximativ 1,7 ori față de nivelul actual după anul 2040. Potrivit studiului, eșecul de a pregăti rețeaua la timp nu numai că va încetini tranziția energetică, ci va pune în pericol și securitatea energetică, și beneficiile decarbonizării.

Studiul arată că 30% dintre rețelele europene sunt mai vechi de 40 de ani, în medie, cu unele echipamente semnificativ mai vechi.  Înlocuirea și reînnoirea periodică rămân esențiale.

Suprapunerea cererilor de extindere a rețelei și de conectare a clienților cu instrumente avansate de prognoză și simulare sprijină, de asemenea, investițiile anticipative.

Strategiile de rețea emergente, care includ investiții anticipative, excelență în performanța activelor și flexibilitate favorabilă rețelei, pot reduce investițiile necesare cu aproximativ 18%, la 55 de miliarde euro anual, dar trebuie susținute de un cadru de reglementare adecvat scopului.

Investiția anticipată este cea mai rentabilă strategie de rețea emergentă, se mai arată în studiu.

Potrivit EY, suma necesară pentru investiții echivalează aproximativ cu suma plătită pentru subvențiile implicite pentru combustibilii fosili în UE – aproximativ 56 de miliarde euro în medie anuală. Importurile de combustibili fosili au fost de 277,2 miliarde euro în 2022, iar subvențiile implicite pentru combustibili fosili au crescut la 122 miliarde euro.

Investițiile anuale de 67 de miliarde de euro reprezintă aproximativ 0,4% din produsul intern brut (PIB) din 2024 în UE27 sau 150 de euro pe cap de locuitor anual.

Întreruperile de curent au adus pagube de 50 miliarde de euro în 2021

Nepregătirea rețelei la timp va încetini tranziția energetică și va pune în pericol securitatea energetică. În 2021, daunele economice cauzate de întreruperile de curent au fost de 50 de miliarde de euro raportate, se mai arată în studiu.

Se estimează că, până în 2050, vor funcționa 237 de milioane de vehicule electrice și 251 de milioane de pompe de căldură în UE, ceea ce va facilita flexibilitatea determinată de piață prin intermediul centralelor electrice virtuale.

Înlocuirea și reînnoirea reprezintă 27% din investiție și vor moderniza activele vechi ale rețelei pentru a optimiza fiabilitatea și rezistența.

Consolidarea generată de generații reprezintă 12% din investiția anuală și va permite redirecționarea excesului de generare din surse regenerabile într-o zonă locală oriunde este nevoie.

În plus, reziliența vizată se va concentra pe consolidarea rețelei și pe construirea unei redundanțe suplimentare prin mesh.

Creșterea cererii de energie până în 2040 este determinată de electrificarea rapidă a economiei în general și a sectoarelor de transport și de căldură în special. Dar cadrul de investiții de reglementare retrospectiv înseamnă că investițiile în rețea nu s-au accelerat încă suficient, ceea ce duce la o congestionare semnificativă a rețelei.

Datorită creșterii actuale a cererii, este necesară o accelerare imediată a investițiilor în rețea pentru a dezvolta rețeaua până în 2040.

Proiectele de rețea electrică sunt dominate de costuri fixe pentru instalațiile electrice și lucrările civile, împreună cu costurile de autorizare, inginerie și management de proiect. Numai costurile materialelor și componentelor echipamentelor sunt variabile, deoarece acestea sunt determinate de mărimea sau capacitatea electrică a proiectului.

De obicei, creșterea capacității unui proiect de rețea (de exemplu, instalație de linie, cablu sau transformator) va crește doar marginal costul proiectului, dacă se află în același nivel de tensiune. De exemplu, dublarea capacității poate crește costurile cu aproximativ 10% – 20%, dar oferă o capacitate suplimentară pentru proiectele viitoare planificate, cum ar fi integrarea surselor regenerabile, dezvoltări noi de locuințe sau electrificarea termică.

Investiția anticipată este cea mai rentabilă strategie

Incertitudinea provine din viitoarele reglementări în domeniul energiei electrice și din stimulentele subiacente, din așteptările clienților și din dezvoltarea tehnologiei.

Investiția anticipată este cea mai rentabilă strategie, deoarece creează doar reduceri de costuri. Succesul său depinde de suportul de reglementare și de prognoza granulară a sarcinii, care este informată de date.

Excelența performanței activelor creează beneficii suplimentare, cum ar fi fiabilitate și rezistență sporite și costuri operaționale mai mici.

Flexibilitatea grid-friendly aduce un raport cost-beneficiu pozitiv pentru societate, ținând cont de faptul că plata activității necesare nu a fost luată în considerare. Flexibilitatea rețelei oferă un raport cost-beneficiu de 2,5:1 în UE27+Norvegia. Raportul cost-beneficiu al unei rețele mai mici este compensat de nevoia de a se adapta la consolidarea generată de surse regenerabile sau de a accepta o reducere mai mare.

O mai mare interoperabilitate și standardizare a pompelor de căldură, încărcătoarelor pentru vehicule electrice etc. vor sprijini eficiența costurilor.

Sistemele de flexibilitate pot fi utilizate pentru a permite conexiuni mai rapide ale tehnologiilor curate (energii regenerabile, hub-uri de încărcare electrică etc.). Aceste așa-numite conexiuni flexibile pot oferi beneficii suplimentare de decarbonizare și satisfacție a clienților.

Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 600 miliarde de euro și aproape un milion de angajați, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.

din aceeasi categorie