Acasă MediuDezvoltare Durabila Etapa de joi a războiului „Poluarea din București”

Etapa de joi a războiului „Poluarea din București”

de L M

Lipsa unor rezultate oficiale privind vinovații cu poluarea din noaptea de duminică spre luni a permis contre între cele două tabere principale ce-și dispută Primăria Capitalei. Primarul general, Gabriela Firea, a lansat acuzația că este foarte probabil ca unii dintre principalii vinovați să fie CET-urile din București, care au ars păcură și au lăsat fumul să otrăvească aerul capitalei. Replica a venit din partea ministrului desemnat al Economiei care a tăiat avântul edilului. Elcen, care deține CET-urile incriminate, a ars atât de puțină păcură, că nici nu se pune la socoteală. Totuși, Firea nu renunță la idee și lasă loc de interpretări.

Electrocentrale Bucureşti (Elcen) a consumat în ultimele zile păcură în proporţie de 1,2% şi nu aceasta este sursa poluării masive din Bucureşti, a declarat, joi, ministrul propus pentru portofoliul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la ieşirea de la audierile din comisiile parlamentare de specialitate.

„Am fost întrebat şi în Comisie de acest lucru. Înainte de a intra în Comisie, am primit un mesaj că tocmai ce s-a finalizat un control de la Garda de Mediu. Elcen, în ultimele zile, inclusiv sâmbătă şi duminică, a consumat 98,8% gaz şi 1,2% păcură. Toate emisiile Elcen, inclusiv la CET Grozăveşti şi Progresu, au fost în limite normale, sub limitele maxime admisibile”, a spus ministrul desemnat.

„A fost şi controlul Gărzii de Mediu şi foarte bine că a fost, că a lămurit lucrurile. Cred că ar trebui să căutăm, totuşi, cauzele poluării în altă parte”, a precizat el.

Elcen: primarul general vrea să deturneze atenția

Cum era de așteptat, în conflict a intervenit și Elcen. „Considerăm că această situație este folosită de dna. Gabriela Firea cu scopul de a îndrepta atenția către Elcen tocmai pentru a masca incapacitatea autorității locale de a gestiona provocări majore cum ar fi poluarea sau pierderile sistemului de termoficare din București”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Punctual, Elcen precizează că în intervalul 27.02.-02.03.2020, la CET Progresu nu s-a utilizat păcură. În CET Grozăvești, s-a folosit combustibil mixt gaz natural-păcură. Păcura a fost utilizată în această centrală în cantități nesemnificative, consumul la nivelul centralelor fiind în medie de 1,2% în această perioadă. 

„Un consum de păcură de 1,2% nu poate influența o creștere semnificativă a emisiilor de poluanți în atmosferă și, în consecință, nu afectează siguranța și sănătatea populației. Cu atât mai mult, nu poate contribui la depășiri cu 800% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule în București”, precizează comunicatul. În plus, ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalațiilor de ardere în vederea reducerii concentrațiilor de emisii de NOx de la valoarea actuală de 300 mg/Nmc la 60 mg/Nmc, acest combustibil nu va mai fi utilizat în cadrul centralei începând cu anul viitor.

„Menționăm că păcura ca și combustibil alternativ a fost utilizat ocazional și în anii anteriori, atunci când condițiile meteo au impus folosirea unor cantități mai mari decât cele folosite în acest sezon, și în nicio situație, nu s-au înregistrat valori semnificative ale emisiilor de poluanți, iar consumul nu a înregistrat depășiri ale limitelor de poluare”, arată documentul. Motiv pentru care, „sursa poluării masive din capitală a fost determinată de alte activități, cum ar fi arderea ilegală a deșeurilor menajere sau alte tipuri de arderi necontrolate”.

Elcen precizează și modul în care funcționează CET-urile. Mai exact, „emisiile sunt evacuate în aer prin surse fixe dirijate şi controlate, la înălţimi mari (exemplu –  coșul de fum nr. 1 de la CET Progresu are o înălțime de 250 m). Parametrii de funcționare ai CET-urilor sunt monitorizați în permanență de personal pregătit în acest domeniu”, spune comunicatul.

„Atragem atenția că pe lângă principalele surse de poluare din Bucureşti, (traficul greu şi aglomerat sau şantierele de construcții), mai există și alte surse de poluare, cum ar fi centralele de apartament. Apartamentele din cartierele noi din București sunt prevăzute cu centrale termice de apartament ale căror coșuri de evacuare a gazelor arse sunt situate la nivelul ferestrelor. Gazele de ardere evacuate prin tuburi orizontale favorizează crearea unui înveliș de aer poluat de jur împrejurul apartamentelor și blocurilor unde sunt montate aceste centrale”, consideră Elcen.

„În loc să încerce de fiecare dată să găsească un țap ispășitor pentru problemele pe care Primăria Capitalei nu reușește să le gestioneze, varianta optimă ar fi ca PMB să plătească la timp subvenția, întrucât astfel de demersuri sunt de fapt adevărata problemă. În ultimii ani, ELCEN nu a putut face investiții majore în modernizarea instalațiilor și a echipamentelor, deși deține centrale vechi din anii ’60 –’70, din cauza faptului că PMB nu și-a onorat obligațiile de plată”, a punctat comunicatul.

Firea știe, dar nu spune

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat joi că ştie cine „a poluat masiv Capitala” în noaptea de 1 spre 2, informează Agerpres.

„Ministrul Mediului ştie de ieri cine a poluat masiv Capitala în noaptea de duminică spre luni. Am aflat şi eu acum. Pentru că este autoritatea naţională în materie de protecţia mediului, îl las pe domnul ministru să spună public adevărul şi să ne anunţe care sunt măsurile de prevenţie pe care le va impune de-acum înainte, cu prerogativele legale pe care le are, astfel încât accidente atât de grave, care afectează calitatea aerului, să nu se mai repete iar sănătatea şi viaţa bucureştenilor să fie protejate”, a scris Firea pe Facebook.

Potrivit acesteia, sursa poluării nu a reprezentat-o traficul şi nici fenomenul meteo de calm atmosferic. „Sper ca domnul ministru să spună adevărul şi să nu-şi ia răgaz de câteva zile pentru a ambala protectiv răspunsul pe care-l aşteaptă toţi bucureştenii. Mă întreb de ce nu ne-a spus ieri nimic? Sau azi? Oare ce aşteaptă?”, a adăugat Firea.

Premierul nu consideră necesară intervenția CSAT

Premierul interimar, Ludovic Orban, a declarat joi că nu este nevoie de o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe tema poluării din Bucureşti, dar că, în schimb, este necesar ca Primăria Capitalei şi instituţiile din zona de mediu să ia măsuri pentru a asigura menţinerea poluării în cotele admisibile, informează Agerpres.

„Nu. Este nevoie ca toţi aceia care poluează să nu mai polueze sau să reducă poluarea sau emisiile, să fie în conformitate cu standardele şi este necesar ca şi Primăria Capitalei şi alte instituţii din zona de mediu să ia măsurile necesare pentru a asigura menţinerea poluării în cotele admisibile”, a declarat Ludovic Orban.

În noaptea de duminică spre luni, rețele independente de măsurare a calității aerului au registrat depășiri și de 8 ori a nivelului maxim de poluare cu particule în suspensie PM10. Autoritățile de mediu nu au avut o reacție corectă, astfel că ministrul de resort a cerut demisia șefilor de la Agenția de Protecția Mediului București și de la Garda de Mediu.

Cum între ministrul Mediului, Costel Alexe, și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost pornit un război cel puțin al declarațiilor, edilul de București nu a putut rata o astfel de ocazie și a trecut la atac împotriva ministrului. Spectacolul face parte din regia confruntărilor premergătoare campaniei electorale pentru alegerile locale, iar cei doi sunt exponenții principalelor tabere: PSD și PNL. Așa că, primarul îl presează pe ministru să spună cine este responsabil de poluare. Pentru că acesta tot amână, Firea a lansat ideea că CET-urile sunt printre principalii vinovați. Elcen, care deține CET-urile, susține că Firea caută să deturneze atenția, pentru nu a plătit datoriile către Elcen.

Diferendul este departe de a se încheia. Rămâne de văzut care sunt viitoarele mutări ale celor două tabere.

 

din aceeasi categorie