eMAG a neutralizat amprenta de carbon generată de operaţiunile sale prin compensare, iar compania se angajează să reducă la zero amprenta de carbon a produselor şi serviciilor pe întregul lanţ de aprovizionare, în următorii 10 ani. Calculele au fost făcute de Ernst&Young Amsterdam.
În ultimul an, grupul eMAG a reuşit să reducă emisiile generate de operaţiunile sale cu 8%, de la 9.993 tone în 2019, la 9.216 în 2020, potrivit calculelor Ernst&Young Amsterdam, informează Agerpres.
Atingerea obiectivului „net zero” în ceea ce priveşte impactul direct al operaţiunilor eMAG face parte dintr-un plan amplu de măsuri pentru protecţia mediului aplicate în trei zone principale de impact: operaţiuni sustenabile, lansarea unui Angajament pentru Mediu şi susţinerea iniţiativelor sustenabile la nivel local.
„Transformăm operaţiunile noastre astfel încât să reducem emisiile de carbon şi vom ajuta şi partenerii să facă acelaşi lucru prin Angajamentul pentru Mediu. De asemenea, vom susţine iniţiativele care sechestrează carbon pentru a rămâne net zero pentru emisiile directe aferente activităţii noastre, dar şi pentru a deveni net zero pe întregul lanţ de aprovizionare şi vânzare”, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG.
Pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, eMAG a adoptat deja o serie de măsuri ce implică operaţiuni cu o abordare sustenabilă, precum reţeaua easybox, care a ajuns în prezent la peste 1.000 de unităţi în toată ţara. Prin intermediul acestora, nivelul emisiilor directe de carbon pentru operaţiunile din România a fost redus semnificativ, cu 15,8%. Impactul este generat de livrările last mile, având în vedere că un curier efectuează un singur traseu pentru livrarea unui număr mai mare de colete la easybox, situaţie în care nivelul emisiilor este redus cu 95%, în comparaţie cu o livrare standard, potrivit unui studiu din 2019, se mai arată în documentul citat.
Demersurile de reducere a nivelului de poluare din centrele urbane şi de diminuare a amprentei de carbon au fost susţinute şi prin investiţia în flota de autovehicule 100% electrice. Până la sfârşitul anului 2021, eMAG are în plan extinderea flotei de maşini electrice la 100 de vehicule, care le vor înlocui pe cele convenţionale.
eMAG a investit în infrastructură cu impact redus asupra mediului, precum centrul logistic din comuna Joiţa care va fi alimentat în totalitate cu energie din surse regenerabile generate la faţa locului. Acesta va dispune de un total de 40.000 de panouri fotovoltaice şi de un proiect de împădurire pe o suprafaţă de 10 hectare. Secţiunea cu produse resigilate utilizată de eMAG de peste 10 ani creşte ciclul de viaţă al produselor, acestea reintrând în circuitul de utilizare, la un preţ mai mic.
De asemenea, eMAG participă la programul guvernamental „Rabla pentru electrocasnice”, prin intermediul căruia este stimulată achiziţia de produse eficiente din punct de vedere energetic.
„Un alt demers prin intermediul căruia eMAG susţine reducerea amprentei de carbon este implicarea în iniţiative de conservare şi de împădurire a pădurilor din Munţii Făgăraş, printr-un parteneriat cu Fundaţia Conservation Carpathia, contribuind astfel la restaurarea ecosistemelor naturale în beneficiul biodiversităţii şi al comunităţilor locale. Viziunea fundaţiei este de a crea un veritabil <Yellowstone> european în România”, se precizează în comunicat.
Totodată, eMAG colaborează cu Green Tech şi îşi compensează amprenta de carbon prin intermediul singurului proiect de reducere a emisiilor prin reciclarea PET-urilor, acreditat Gold Standard la nivel european. Green Tech închide circuitul deşeurilor de plastic PET, reciclând 2 miliarde de sticle folosite anual şi utilizează plasticul recuperat pentru a crea produse noi, cum ar fi granule din PET reciclat, fibre sintetice poliesterice sau banda PET.