Acasă Stiri ExterneEuropa Elveţia are cel mai lung tunel feroviar din lume, de 11 miliarde euro

Elveţia are cel mai lung tunel feroviar din lume, de 11 miliarde euro

de A

Tunel feroviar ElvetiaElveţia a inaugurat Tunelul Gotthard (foto), cel mai lung tunel feroviar din lume, săpat sub Alpi şi cu o lungime de 57 km. Lucrările au durat 17 ani şi au costat 11 miliarde euro. Tunelul Gotthard va fi parcurs în doar 20 de minute de trenurile de pasageri care vor circula începând cu luna decembrie.

Tunelul va deveni parte esenţială a coridorului feroviar de transport ce leagă porturile Genova şi Rotterdam. Constructia a fost finanţată în proporţie de 65% de o taxă impusă pe vehiculele grele care au traversat vechiul tunnel, în medie 3.600/zi.

tunel ElvetiaTunelul va putea fi traversat în 20 de minute şi timpii de călătorie între Zurich şi Lugano vor scădea cu 45 minute, iar între Berlin şi Milano, cu aproape două ore.

Peste 2.600 de muncitori au construit tunelul la care lucrările nu s-au oprit timp de 17 ani, fiind vorba de unul dintre cele mai mari proiecte de construcţie din istoria Europei. Autorităţile elveţiene speră ca o bună parte din traficul de marfă de pe şosele va fi transferat pe calea ferată.

Tunelul este cu 3 km mai lung decât Seikan din Japonia şi cu 7 km mai lung decât tunelul de sub Canalul Mânecii. Trenurile de pasageri pot rula cu maxim 250 km/h prin tunel, iar cele de marfă, cu cel mult 160 km/h.

din aceeasi categorie