Acasă Economie E.ON cumpără gaze de la OMV Petrom de pe bursă

E.ON cumpără gaze de la OMV Petrom de pe bursă

de GM

gaz 5Pe platforma electronică de tranzacţionare a Bursei Române de Mărfuri (BRM) s-a tranzacţionat cea mai mare cantitate de gaze de până acum,. E.ON a lansat o ofertă de cumpărare pentru de 212.000 MWh de gaze naturale, pentru luna septembrie, la care a răspuns OMV Petrom. Tranzacţia s-a încheiat la un preţ de 85 lei/MWh. În luna iulie, tot OMV Petrom a vândut, către E.ON, Conef şi WIEE, diferite cantităţi de gaze, tot pentru o lună (august), la preţul de 85,33 lei/MWh. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din ţară, încă nu a vândut pe bursă, cel mai probabil din cauza preţului cerut: minim 87 lei/MWh.

“În şedinţa organizată de BRM (n.r. – pe 27 august), s-a tranzacţionat cea mai mare cantitate de gaze naturale din producţia internă proprie de la intrarea în vigoare a Ordinului ANRE 62/2014, care stabileşte obligativitatea tranzacţionării pe pieţele centralizate din România. Asistăm la deblocarea pieţei, după o perioadă în care au dominat tranzacţiile între consumatorii finali şi furnizori“, se arată într-un comunicat al BRM.

“Piaţa internă se stabilizează la un preţ de 85-86 lei/MWh la producător, ceea ce creează premisele formării unui preţ de referinţă pe piaţa de gaze naturale din România la tranzacţiile dintre producători şi furnizori“, se mai arată în comunicat.

De remarcat, pe bursa de gaze de la Baumgarten, pentru luna septembrie, preţul gazelor pentru Cehia este de 18,65 euro/MWh (circa 82 lei/MWh).

Pe 19 iulie 2013, BRM a obţinut din partea ANRE licenţa de desfăşurare a activităţii de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale. Prima tranzacţie pe această platformă a avut loc pe 21 octombrie 2013. “De atunci, numeroşi operatori economici au achiziţionat gaze naturale pe platforma electronică a BRM, la preţuri foarte avantajoase. Printre aceştia se numară Atelierele Griviţa, Uzinsider, Editura Adevărul, Policolor, Arena Grup, Mecanica Ceahlău, primăriile din Alba Iulia, Orăştie, Hunedoara, Simeria, DRDP Alba, Electrocentrale Oradea, Staţiunea de Cercetări Agricole Secuieni, Universitatea de Vest Timişoara, spitalele din Roman, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Bisericani, Lupeni, Rădăuţi, Spitalul CF2 Bucureşti“, se mai arată în comunicat.

din aceeasi categorie