Situația de la Romsilva devine tot mai complicată pentru conducerea regiei, care „încunoștințează respectuos” să se ia în calcul dificultățile financiare pentru asigurarea fondurilor de salarii pentru angajați. Pe de altă parte, au fost demarate procedurile pentru aplicarea noilor prevederi cuprinse în Statutul Personalului Silvic, care impun majorări de salarii, pe care conducerea regiei nu ar putea să le asigure și cere o analiză profundă din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură. De altfel, Ministerul Mediului a cerut conducerii Romsilva să procedeze „de îndată” la aplicarea noului Statut, deci și la majorarea salariilor, acuzând șefii Romsilva de management defectuos.
Conducerea Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva a contracarat atacul venit din partea Ministerului Mediului, pe motiv că nu aplică prevederile din Statutul Personalului Silvic (n.r. – Legea nr. 234/2019). Mai exact, conducerea regiei și sindicatele au semnat contractul colectiv de muncă în cursul anului trecut, iar modificările aduse Statutului Personalului Silvic cresc veniturile silvicultorilor, fapt ce încurcă socotelile șefilor RNP.
„Din considerente obiective – operaționalizarea principalelor prevederi ale Legii nr. 234/2019 – nu putea fi realizată de către Consiliul de Administrație și conducerea executivă a Romsilva până la finele anului 2019, dar au fost imediat demarate, încă din 18 decembrie 2019, toate demersurile legale, iar negocierile sunt în desfășurare, între conducerea Romsilva și Federația Sindicatelor din Silvicultur”, se arată înt-un comunicat de presă al RNP, comunicat elaborat ca un document ce trebuie prezentat la tribunal (n.r. – vezi Comunicat de presa Romsilva)
„Preocuparile reale și asumate ale conducerii Romsilva au condus la aprobarea de către Consiliul de Administrație, în data de 18.12.2019, a comisiei de negociere și mandatare pentru negocierea actului adițional la Contractul colectiv de muncă (n.r. – încheiat în mai 2019)”, pentru a transpune prevederile Legii nr. 234/2019, susține comunicatul.
Documentul susține că, pentru aplicarea noilor prevederi, este nevoie de îndeplinirea mai multor obiective. Primul se referă la „stabilirea impactului și a sustenabilității economico-financiare a majorarii cu 18% a fondului de salarizare al Romsilva în contextul menținerii numărului existent de angajați la nivelul regiei, al unităților și/sau subunităților sale (obiectiv realizat)”. Conducerea Romsilva susține că este nevoie de un buget pentru anul 2020, ce trebuie să răspundă cerințelor legale. Pentru primele 2 luni ale lui 2020, bugetul se aplică în anvelopa celui din 2019. Bugetul 2020 trebuie să cuprindă salariile recalculate ale pădurarilor și ale celorlalți salariați, silvici sau de altă specialitate, în conformitate cu Legea nr. 234 și Contractul colectiv de muncă.
„În contextul argumentelor logice și obiective mai sus prezentate și probate, la care se adaugă și o serie de prevederi și termene legale ce se impun a fi respectate, apreciem respectuos că nu poate plana asupra conducerii Romsilva nicio intenție de inacțiune sau management defectuos”, atrage atenția comunicatul.
Conducerea Romsilva invocă și grija pentru utilizarea surselor financiare, chiar și atunci când este vorba de salarizarea și dotarea pădurarilor. Se urmărește „o creștere rațională a salariilor personalului silvic, în acord cu prevederile Statutului personalului silvic (modificat și completat), care să fie sustenabilă, pentru care să existe resursele financiare necesare și să nu fie o creștere care să creeze grave dezechilibre între personalul silvic și personalul contractual angajat de altă specializare decât silvică”, mai arată comunicatul.
„Conchidem, prin asigurarea respectuoasă a domnului Ministru, că în continuare respectăm toate actele normative și termenele legale, derulăm toate acțiunile și obligațiile ce cad în sarcina Consiliului de Administrație și a conducerii executive a Romsilva, primând interesul superior al întreg Corpului silvic – ca resursă umană indispensabilă în ceea ce privește apărarea și asigurarea integrității fondului forestier național”, completează comunicatul.
De altfel, conducerea Romsilva a ținut să atragă atenția asupra „respectului” pe care îl manifestă pentru tot personalul silvic, considerând pădurarii, „în mod practic și concret, celula de bază a Corpului silvic”; a fost amintit sprijinul pe care regia l-a acordat familiilor pădurarilor uciși.
Acum câteva zile, Ministerul Mediului a acuzat conducerea Romsilva de management defectuos pentru că nu pune în aplicare prevederile Legii nr. 234/2019. Neîndeplinirea indicatorilor de performanță atrage demiterea directorului general, care ocupă această funcție în urma unui proces de selecție derulat în baza OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat. Actuala conducere a Romsilva, director și Consiliu de Administrație, ocupă funcțiile după ce au fost demisă fosta conducere, aleasă tot în baza OUG nr. 109.
Romsilva funcţionează sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietate publică a statului, aproximativ 48% din totalul pădurilor din România şi are ca scop gospodărirea durabilă şi unitară, în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice şi ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publică a statului. În cadrul Romsilva lucrează 16.500 de persoane, fiind al treilea angajator din România.