Acasă Economie Divergenţe majore pe înfiinţarea fondurilor mutuale din agricultură

Divergenţe majore pe înfiinţarea fondurilor mutuale din agricultură

de GM

secetaFederaţia Naţională Pro Agro aşteaptă acreditarea Fondului mutual pentru gestionarea riscurilor în agricultură din partea Ministerului Agriculturii, chiar dacă autorităţile au anunţat că vor modificarea legislaţiei în domeniu. Dacă cea valabilă în prezent este extrem de lejeră, noile modificări anunţate cad în extrema cealaltă şi transformă fondurile mutuale în adevărate instituţii financiare nebancare, precum firmele de asigurări.

Fondul mutual Pro Agro este înfiinţat şi aşteaptă acreditarea din partea Ministerului Agriculturii, susţin reprezentanţii federaţiei. Documentele pentru acreditarea primului Fond mutual pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu au fost depuse la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit lui Alexandru Jurconi, preşedintele Pro Agro, pentru înfiinţarea acestui fond mutual a fost respectată în totalitate legislaţia valabilă în prezent, prin care o astfel de structură este constituită şi condusă numai de fermieri, fiind nevoie doar de implicarea Ministerului Agriculturii.

În ultima perioadă, autorităţile au anunţat că legislaţia în domeniu va suferi modificări, urmând ca. în procesul de acreditare şi monitorizare, să intervină şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu atribuţii în ceea ce priveşte piaţa de capital, asigurările şi pensiile private.

Pro Agro contestă implicarea ASF în acreditarea şi funcţionarea fondurilor mutuale de act tip, pentru că ele sunt constituite pe alte principii decât cele pentru care ASF are competenţe. “Prin fondul mutual pentru gestionarea riscurilor nu se încheie poliţe de asigurări, deci ASF nu are ce căuta”, susţin promotorii fondului, care consideră că legislaţia actuală ar putea fi supusă unor îmbunătăţiri.

Alex Jurconi a declarat că Fondul mutual pentru agricultură se derulează cu o finanţare prepondernt din finanţări comunitare, la fel ca toate celelalte proiecte derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. De aceea, tot Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) ar putea exercita monitorizarea derulării activităţii Fondului.

OUG 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu a fost promovată cu scopul de a se crea un mecanism prin care agricultorii să fie despăgubiţi pentru pagubele suferite suferite în urma unor evenimente ce nu sunt acceptate de firmele clasice de asigurări. Prin OUG 64/2013, fondurile mutuale sunt simple ONG-uri care strâng cotizaţii de la membri şi plătesc despăgubiri acestora atunci când se produc pagube dintr-o listă prestabilită. Cea mai mare parte a sumelor necesare funcţionării fondurilor, 65%, este asigurată din fonduri europene.

din aceeasi categorie