Acasă MediuDezvoltare Durabila Dispută între autorități și forestieri pe tema tăierilor ilegale

Dispută între autorități și forestieri pe tema tăierilor ilegale

de L M

taietori lemneDisputa pe ordonanța privind sancțiunile silvice a ajuns în Parlament, unde reprezentanții Ministerului Mediului și cei ai forestierilor s-au contrat puternic mai ales în ceea ce privește tăierile ilegale. Dacă ultimii invocă rezultatele Inventarului Forestier Național, unde tăierile ilegale sunt mici, autoritățile pun în față decizia CSAT în domeniu, iar CSAT primează.

Datele avansate de Ministerul Mediului, conform cărora în România se taie ilegal lemn în volum de 8,8 milioane de metri cubi sunt false şi a produs o denigrare fără precedent a industriei de profil, a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri de specialitate organizată în Comisia de Mediu din Camera Deputaţilor, Cătălin Tobescu, preşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva, informează Agerpres.

„Ministerul vine şi vehiculează azi în fundamentarea Ordonanţei de Urgenţă 51 privind contravenţiile silvice cele 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal, dar este un act iresponsabil care a făcut enorm de mult rău României. Din cauza acestei statistici false s-a demarat o campanie la nivel internaţional fără precedent şi a dus la denigrarea industriei lemnului din România. Repet, această cifră a dus la denigrarea industriei, pentru că partenerii internaţionali au fost informaţi că mai mult de jumătate din lemnul tăiat din România ar fi ilegal. Solicităm Ministerului Mediului să ne spună de unde a scos această cifră”, a subliniat Tobescu. „Statisticile oficiale arată, de fapt, că volumul de lemn tăiat ilegal în România variază între 150.000 şi 200.000 mc. În 2016, vorbim despre 187.000 mc tăiat ilegal”, a spus Cătălin Tobescu.

Reprezentantul Nostra Silva a menţionat, totodată, că Ordonanţa referitoare la contravenţiile silvice a fost întocmită fără o consultare a actorilor din piaţa de profil, dar şi fără o dezbatere publică. Actul normativ OUG 51 nu a fost niciodată în dezbatere publică. Nu a fost discutat cu actorii din piaţă. Ordonanţa produce prejudicii enorme în sector, unde există o criză de resursă, cu două efecte – criza lemnului de foc pentru populaţie şi criza industriei de profil”, a precizat Tobescu.

Legea împotriva silvicultorilor

Forestierii solicită Parlamentului suspendarea Ordonanţei 51 privind contravenţiile silvice şi consideră că acest act normativ este unul care loveşte numai în personalul silvic, nicidecum în persoanele care produc, cu adevărat, pagube în pădurile României.

Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP), Adrian Creţu, apariţia documentului nu face altceva decât să bulverseze sectorul forestier din întreaga ţară.

„Apariţia acestei Ordonanţe dă peste cap un sector întreg din toată ţara. Inventarul Naţional Forestier dă nişte date foarte clare. Creşterea arboretelui în România a urcat de la 5,7 la 7 mc/an/hectar. Aceste cifre relevă ceva, să nu mai vorbim despre pădurile virgine şi cvas-virgine pe care România le adăposteşte, plus siturile Natura 2000. Ca să venim în 2016, cu o Hotărâre de Guvern care, efectiv, dă în personalul silvic, mi se pare foarte tragic. Întrebarea este cum poţi să ceri o sancţiune administrativă care să se ridice la 20.000 – 30.000 de lei de persoană? Dacă luăm articol pe articol vedem că majoritatea sancţiunilor sunt pentru personalul silvic, nu la cei care fac cu adevărat probleme sectorului forestier. Părerea noastră, a asociaţiei, este ca această Ordonanţă să fie suspendată şi să mergem efectiv la o dezbatere concretă. Să analizăm nişte situaţii existente ţinând cont şi de situaţiile mai delicate. Vă spun foarte sincer că ingineri şi tehnicieni din teritoriu sunt timoraţi, le este frică să mai semneze ceva, pentru că pot fi sancţionaţi. Dacă respecţi un articol, rişti să nu respecţi alt articol, din cauza prevederilor excesive al Ordonanţei”, a spus, luni, în cadrul unei dezbateri de specialitate organizată în Comisia de Mediu din Camera Deputaţilor, vicepreşedintele FAP.

Ordonanța sancțiunilor silvice, o necesitate

OUG 51 privind infracţiunile silvice aduce măsuri de prevenţie şi stabileşte sancţiuni pentru descurajarea faptelor ilegale, a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri de specialitate organizată în Comisia de Mediu din Camera Deputaţilor, Erika Stanciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Referitor la OUG 51 se contestă caracterul de urgenţă, dar în acelaşi timp se spune că anumite fapte din regimul silvic nu sunt sancţionate. OUG aduce măsuri de prevenţie, stabileşte sancţiuni cu scop privind descurajarea faptelor ilegale. Dacă administratorii îşi fac treaba, nu cred că se pune problema unor sancţiuni. Dacă se doreşte anularea acestei Ordonanţe, noi vom lăsa procedura parlamentară să continue. Eu am venit cu bună credinţă în Parlament cu această Ordonanţă, în luna martie. Ordonanţa a preluat, în proporţie de 95%, prevederile Plx 162, aprobate în 2014 atât de Comisia de Mediu, cât şi de Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. Noi am cerut prorogare de la Guvern pentru a clarifica anumite puncte din Ordonanţă, dar nu ne-a fost acceptată”, a spus Stanciu.

CSAT primează

Pe de altă parte, oficialul Ministerului Mediului a menţionat că volumul de 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal din pădurile României nu poate fi contestat, un raport pe tema sectorului silvic fiind avizat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în 2014.

„În legătură cu 8,8 milioane mc, pot să vă spun că cifra are la bază raportul CSAT întocmit în 2014. Este un aviz CSAT, iar Ministerul şi-a sumat această cifră în acel an. Această cifră nu cred că poate fi contestată de către nimeni decât dacă se face un studiu cel puţin precum IFN (…) Referitor la arborii dispăruţi, oricât de mult ne-am dori să băgăm această cifră sub preş, nu putem. De ce nu s-au constatat acele 8,8 milioane mc în urma controalelor este o întrebare pe care ne-o punem şi noi. Avem probleme deosebit de mari cu angajarea personalului pentru Gărzile Forestiere. Avem în plan angajarea a maximum 560 de persoane pentru această entitate. Este unul dintre motivele principale pentru care nu s-au constatat volume ilegale. În momentul de faţă, ar trebui să arătăm că lucrurile s-au aşezat şi nu putem nega cele 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal. Dacă vrem să contestăm cele 8,8 milioane mc de lemn tăiat ilegal trebuie să venim cu un alt IFN, realizat de altcineva”, a subliniat Erika Stanciu.

Comisia de mediu din Camera Deputaţilor a organizat, luni, dezbaterea publică privind criza din sectorul forestier, dar şi discutarea pe proiectul de Lege de aprobare a OUG nr. 51/2016 referitor la contravenţiile silvice, aflat, în acest moment, în procedură parlamentară.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Tobescu Constantin noiembrie 8, 2016 - 2:46 pm

Este o eroare in articol. Volumul taierilor ilegale nu a fost avizat in CSAT – Consiliul Supram de Aparare a Tarii, a fost avizat in CTAS- Comisia Tehnica de Avizare in Silvicultura. Este o comisie tehnica la nivelul Ministerului Mediului ! Problema logica este ca cifra de 8,8 milioane mc vehiculata de MInister ca fiind avizata in 2014 face parte din datele Ciclului II de inventariere al IFN, iar Ministerul stie foarte bine ca abia in 2016 au receptionat rezultatele Ciclului I ! Deci d-na Secretar de Stat foloseste niste date partiale, niciodata receptionate oficial, cu buna stiinta avand cunostinta ca abia a receptionat rezultatele Ciclului I ! O aparare jalnica ! Probabil ar merita sa o dam in judecata, fapta se poate incadra inclusiv pe linie penala .

Comments are closed.