Acasă EconomieBanci & Asigurari Discuții pe investițiile din Strategia energetică

Discuții pe investițiile din Strategia energetică

de L M

retele electriceStrategia Energetică a României 2016-2030 ar trebui revizuită în direcţii strategice, a declarat, joi, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, la conferinţa Investiţii pentru siguranţa energetică a României. Pe dealtă parte, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, este de părere că piaţa de energie din România este parţial funcţională, fiind un amestec de piaţă reglementată şi liberalizată nearmonios, astfel că nicio investiţie de anvergură nu este sustenabilă.

„Cred că Strategia Energetică ar trebui revizuită în direcţii strategice. Fiecare fel de investiţie este diferit, cu propriul studiu de fezabilitate. Nu am făcut această strategie dedicată pentru vreun fel de investiţie, pentru un anume proiect. Sunt date generale luate în calcul. Dacă datele de intrare pe care le vom prezenta şi pe care le vom anexa la draftul final al strategiei vor fi diferite, atunci şi imaginea generală se poate schimba. Nu priviţi Strategia ca un element care să răspundă la toate întrebările pieţei, priviţi Strategia ca pe un document care stabileşte linii strategice”, a precizat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, informează Agerpres.

Ministerul Energiei a lansat, la data de 15 noiembrie 2016, în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Strategia Energetică a României are cinci obiective fundamentale: securitate energetică, pieţe de energie competitive, baza unei economii competitive, energie curată şi sustenabilitatea sectorului energetic, modernizarea sistemului de guvernanţă energetică şi protecţia consumatorului vulnerabil şi reducerea sărăciei energetice.

„Opinia noastră, a ministerului (n.r. – Energiei) este că acest document trage un semnal de alarmă vizavi de necesarul mare de investiţii care trebuie să fie realizat în acest sector şi arată o imagine de ansamblu cu foarte multe date. Documentul acesta îşi propune să arate care sunt obiectivele strategice având în vedere poziţia pe care România o are în această zonă a Europei. Avem, clar, nevoie de invesţii în sectorul de producţie. Un alt aspect este cel al investiţiilor în infrastructură, în special pe liniile de interconexiune atât în domeniul energiei electrice, cât şi în cel al gazelor naturale”, a spus Corina Popescu.

Aceasta a precizat că proiectul BRUA (gazoductul Bulgaria – România – Ungaria – Austria) este unul de interes naţional Transelectrica are nevoie să îşi finalizeze liniile de interconexiune pe care le are începute şi să-şi crească gradul de interconectivitate.

„Trebuie să găsim resurse pentru a finanţa aceste investiţii şi aici ar trebui să învăţăm din lecţia dură pe care ne-a dat-o sectorul regenerabilelor. Sper ca toate investiţiile care se vor realiza să fie coordonate. Să nu facem investiţii doar de dragul de a face investiţii. Mi-aş dori să nu mai aud de investiţii realizate în proporţie de 90-95%, dar nefinalizate deşi sistemul ar fi avut nevoie de ele, iar societatea să se afle într-o situaţie financiară dificilă. Aceste investiţii ar trebui corelate, a spus oficialul Ministerului Energiei.

Conform acestuia, în 2017, România va trebui să-şi elaboreze planurile naţionale de eficienţă energetică şi planul naţional de energie-mediu. De asemenea, de anul viitor, va exista o nouă directivă europeană pe eficienţă energetică.

„Este un domeniu la care România trebuie să mai lucreze şi unde sunt necesare investiţii în domeniul eficienţei energetice. Nu este suficient să implementăm legislaţia europeană în cea naţională. Important este să facem nişte lucruri practice, a spus Corina Popescu.

Potrivit datelor din proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, prezentate la finalul lunii octombrie, gazele naturale ar putea deveni principalul combustibil în anul 2030 pentru producţia internă de energie, cu o pondere de 45%, urmate de energia nucleară. Investiţiile necesare în sectorul energetic românesc se ridică la 1,5 – 2 miliarde de euro pe an, potrivit aceloraşi date preliminare. AGERPRES/(AS – autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)

Piață parțial funcțională

„Mi-ar plăcea foarte tare ca ulterior proiectului Strategiei Energetice a României 2016-2030 să ajungem la un plan de implementare şi dacă ajungem, să ne setăm nişte obiective indiferent de strategie”, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. Pentru că azi discutăm de investiţii, dar discutăm de investiţii în afara pieţei. De parcă investiţiile s-ar putea face undeva sus, iar de acolo se pogoară asupra noastră nişte bani şi nu contează ce se întâmplă cu produsele alea. Unul dintre scenariile luate în calcul de Ministerul Energiei în elaborarea acestei strategii înţeleg că este acela că nu anvizajează vreun fel de modificare. Deci că pe piaţa de energie din România, sistemul de reglementări rămâne cel pe care îl avem azi. Presupunând că acest scenariu este unul de dezvoltare, eu îndrăznesc să spun că este o situaţie care cu siguranţă nu va genera deloc vreo formă de apetit investiţional, a apreciat Daniela Lulache.

Aceasta a spus că în astfel de condiţii, oricare din proiectele pe care le considerăm mai mult sau mai puţin strategice sau prioritare sunt imposibil de pus în practică.

„Îmi doresc foarte tare ca în viitorul apropiat să putem discuta despre investiţii şi piaţă, nu despre investiţii versus piaţă. Pentru că da, nu o să ezit să spun că piaţa de energie din România este o piaţă nefuncţională, este parţial funcţională, este un amestec de reglementat şi liberalizat nearmonios astfel încât nicio investiţie nicio tehnologie, nicio investiţie de anvergură nu este sustenabilă. Trebuie ca la un moment dat să apucăm taurul de coarne cu o abordare nouă, susţine Lulache.

Ea a precizat că astfel de discuţii se fac în multe părţi ale lumii, nu doar în România.

„Mi-ar plăcea să fim printre cei care ne asumăm acest rol de reformator mai devreme decât alţii pentru că avem şansa bogăţiei resurselor, şansa că avem tot ceea ce ne trebuie, este nevoie doar să le rearanjăm, nu trebuie să inventăm ceva nou, spune Daniela Lulache.

Context

Conform datelor prezentate de organizatorii conferinţei Investiţii pentru siguranţa energetică a Romaniei”, investiţiile publice în piaţa de energie autohtonă au înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani, lipsa lor afectând în mare măsură şi sectorul privat.

La nivelul Uniunii Europene se discută intens despre interconectarea pieţelor de energie, iar Romania trebuie să depună eforturi consistente pentru a ţine pasul cu trendul european, folosind fondurile disponibile in dezvoltarea infrastructurii energetice.

O serie de investiţii sunt aşteptate să se producă în perioada imediat următoare, un calendar investiţional fiind avizat de ANRE. În contextul acestor iniţiative, toate companiile active pe piaţa de energie – operatori de transport şi distribuţie, producători, furnizorii şi consumatori vor avea de câştigat.

Conform datelor prezentate, dacă cererea de energie va continua să crească anual cu 1-2%, România va avea nevoie de o suplimentare a capacităţilor pentru a face faţă acestor evoluţii.

din aceeasi categorie