Acasă Analize Discuţii pe eliminarea tarifelor zonale pentru serviciile de sistem

Discuţii pe eliminarea tarifelor zonale pentru serviciile de sistem

de GM

foto transelectricaAutoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va face toate demersurile necesare pentru ca, până la data de 31 iunie 2015, să fie diminuate sau eliminate tarifele zonale aferente serviciilor de sistem (TG), măsură ce ar conduce la creşterea veniturilor Complexului Energetic (CE) Oltenia (CEO) şi, implicit, la păstrarea locurilor de muncă, se arată într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical (BNS).

“Nemulţumiţi de diminuarea drepturilor salariale, care rezultă din bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2015 al Complexului Energetic Oltenia, peste 100 de sindicalişti au pichetat sediul ANRE în data de 19 februarie 2015, între orele 11,00 – 13,00. În timpul pichetului, o delegaţie a sindicatelor afiliate la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate UNIVERS, federaţie membră BNS, şi prim-vicepreşedintele BNS, Ion Pisc, au participat la discuţii cu conducerea ANRE. În urma discuţiilor, s-a convenit să se solicite Ministerului Energiei constituirea unei comisii tehnice formate din reprezentanţi ai Ministerului Energiei, ai ANRE, ai conducerii Complexului Energetic Oltenia şi ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate UNIVERS, care să soluţioneze revendicările prezentate. De asemenea, s-a convenit ca ANRE să facă toate demersurile necesare pentru ca, până la data de 31 iunie 2015, să fie diminuate sau eliminate tarifele zonale aferente serviciilor de sistem (TG), măsură ce ar conduce la creşterea veniturilor companiei şi, implicit, la păstrarea locurilor de muncă“, se arată în comunicat.

“Deși aspectele ce ţin de dialogul social nu intră în competenţa instituţiei noastre, în virtutea principiilor privind transparența procesului decizional, ANRE a acceptat să discute aspectele ce privesc problematica pieţei de energie electrică şi dificultăţile cu care CE Oltenia se confruntă în prezent. Părţile participante la întâlnire au convenit ca experţi din cadrul ANRE să participe, în mod activ, la procesul de elaborare a strategiei energetice naţionale, precum şi în alte situaţii în care bunele practici de reglementare ale instituţiei noastre să poată fi valorificate“, se arată într-un comunicat al ANRE.

Pe de altă parte, BNS arată că va face toate demersurile necesare pentru ca, în cursul săptămânii 23 – 27 februarie 2015, să aibă loc şi o întâlnire cu ministrul Energiei, referitoare la soluţionarea primelor două revendicări din lista protestatarilor.

“De asemenea, se va analiza şi posibilitatea introducerii Complexului Energetic Oltenia în lista companiilor care beneficiază de prevederile OUG 36/2013, privind aplicarea, în perioada 2013-2018, a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare“, se mai spune în comunicat.

BNS susţine, pe de altă parte, că mitingurile de protest din data de 5, 12 şi 19 februarie 2015, la care au participat mii de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, nu au determinat conducerea companiei să încheie contractul colectiv de muncă pe anul 2015, astfel încât să fie menţinute drepturile salariale din anul precedent.

“Conducerea companiei pare să aibă alte priorităţi decât finalizarea negocierilor colective sau prelungirea contractului colectiv de muncă, al cărui termen de valabilitate s-a încheiat pe 19 februarie a.c., şi anume: dezinformarea salariaţilor prin distribuirea de fluturaşi din care rezultă că nu sunt diminuate drepturile salariale; reţinerea preferenţială pe statele de plată a cotizaţiei sindicale contrar acordurilor semnate cu sindicatele; ameninţarea cu evacuarea sindicatelor membre ale federaţiei Univers din spaţiile puse la dispoziţie pentru desfăşurarea activităţii sindicale în baza unor acorduri semnate de părţi. Din aceste motive, sindicatele din Complexul Energetic Oltenia, afiliate la Federaţia Univers, federaţie membră BNS, şi celelalte sindicate care doresc păstrarea drepturilor salariale vor demara procedura legală de deschidere a conflictului de interese“, se mai spune în comunicat.

Blocul Naţional Sindical susţine demersurile sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia, afiliate federaţiilor membre BNS, se subliniază în comunicatul sindicaliştilor.

din aceeasi categorie