Acasă Analize Din ciclul “un nebun aruncă o piatră”: costă enorm şi să îndrepţi OUG 114/2018!

Din ciclul “un nebun aruncă o piatră”: costă enorm şi să îndrepţi OUG 114/2018!

de M G

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 114, care, pentru domeniul energetic, reintroducea preţurile reglementate la “lumină”, preţ maxim de 68 lei/MWh la producători pentru gazele livrate populaţiei şi o taxă de 2% a companiilor către ANRE. OUG 19/2019 a adus unele modificări nu numai la OUG 114/2018, ci şi la Legea energiei 123/2012 şi la OUG 33/2007 privind organizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Toată piaţa a condamnat noua legislaţiei aplicabilă în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale! Dar, pentru a îndrepta lucrurile, costurile s-ar putea să fie la fel de mari ca şi cele pentru aplicarea lor!

Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor a abrogat, cu câteva zile în urmă, articolele din OUG 114/2018 care fac referire la domeniul energetic. Ceea ce e foarte bine! La prima vedere! Pentru că, la o privire mai atentă, lucrurile s-ar putea să nu stea la fel de bine!

Deocamdată, în Parlament se discută doar OUG 114, dar, la începutul anului, ordonanţa a fost modificată prin OUG 19/2019. Care încă n-a ajuns să fie dezbătută în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Aş că aceasta rămâne bine-merci în vigoare!

Astfel, singurele lucruri care ar rămâne cu adevărat abrogate ar fi preţurile reglementate la energie electrică. Şi asta doar dacă vrea ANRE! Pentru că, OUG 19/2019, care modifică legea 123/2012, stipulează că “pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienții casnici furnizarea de energie electrică se realizează în condiții reglementate de către ANRE”. Astfel, ANRE poate “să reglementeze” un preţ liber la curentul electric pentru populaţie! Dar, şi ca să se aplice preţuri libere şi doar avizate de către ANRE, aşa cum se întâmpla înainte de ordonanţele buclucaşe, este nevoie de timp! Nimeni nu poate trece direct la preţuri libere! Efectele în piaţă ar fi devastatoare! Dar Parlamentul ar trebui să ţină cont de acest aspect şi să procedeze în consecinţă!

OUG 114 modifică şi legea de organizare şi funcţionare a ANRE şi prevede că “nivelul tarifelor și contribuțiilor prevăzute la alin. (2) se stabilește anual prin ordin al președintelui ANRE, cu excepția contribuției bănești percepute de la titularii de licențe”, care este stabilită de Guvern la 2% din cifra de afaceri, pentru activităţile licenţiate. Dacă se abrogă această prevedere, ANRE rămâne fără finanţare, pentru că se desfiinţează toate taxele către ANRE, nu doar celebra 2%! Iar de aici poate porni un întreg tăvălug: ANRE ar trebui să primească bani de la buget, dar, în aceste condiţii, n-ar mai fi socotită o instituţie independentă, iar Comisia Europeană ar urma să declanşeze o nouă procedură de infringement împotriva României!

În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, degeaba se abrogă prevederea din OUG 114, pentru că rămâne în vigoare cea din OUG 19, care stipulează acelaşi nivel de 68 lei/MWh pentru gazele livrate de producători pentru populaţie!

Distribuitorii de energie şi gaze vor fi cei mai afectaţi!

Şi totuşi, cei mai afectaţi vor fi distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale!

Pentru ca să “nu zăpăcească” piaţa de tot, s-a discutat ca, în Parlament, să se dezbată împreună OUG 114/2018 şi 19/2019 şi să se abroge articolele referitoare la domeniile energiei electrice şi gazelor naturale. Nici aşa nu-i bine!

Prin OUG 19/2019, Guvernul a aprobat o rată reglementată de rentabilitate (RRR) de 6,9% aplicată bazei de active reglementate pentru distribuitorii de energie electrică și gaze. Ulterior, ANRE a folosit noul nivel în fundamentarea tarifelor de distribuție.

Atâta doar că ultimele reglementări ale ANRE prevedeau o scădere a ratei reglementate de rentabilitate (RRR) pentru toţi distribuitorii. Astfel, rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică trebuia să fie, de la 1 ianuarie 2019, de 5,66%, de la nivelul de 7,7% înainte. De asemenea, distribuitorii de gaze naturale urmau să primească un RRR tot de 5,66%, faţă de 8,43% înainte de modificările ANRE. Firmele din domeniu spuneau, la momentul aparţiei acestor reglemntări ale ANRE, că acest lucru le va lăsa fără bani de investiţii.

Astfel, în cazul în care OUG 114 și OUG 19 vor fi abrogate, rata de profit a distribuitorilor de energie electrică și gaze naturale va fi din nou redusă la nivelul de 5,66%, față de 6,9% în prezent!

De altfel, într-o întâlnire cu presa, întrebaţi fiind dacă după abogarea OUG 19 şi dispariţia nivelului de 6,9% al RRR-ului distribuitorilor ANRE va emite legislația pentru a menține acest RRR de 6,9%, răspunsul reprezentanţilor autorităţii a fost negativ: “5,66% este doar suspendat, va reintra în vigoare”!

Prevederea va afecta, dacă lucrurile vor rămâne așa, toți distribuitorii de energie electrică și gaze din România, cei mai importanţi fiind Enel, Electrica, CEZ, E.On și Engie!

Astfel, bine că membrii Comisiei de Buget Finanţe a Camerei Deptaţilor au amânat dezbaterile la OUG 114/2018! Altminteri, cine ştie ce se mai întâmpla!

din aceeasi categorie