Pare că în România autorităţile se încăpăţânează să cumpere lucruri ieftine! Şi, ca peste tot în lume, lucrurile ieftine nu sunt dintre cele mai bune! Sau, lucrurile mai scumpe, sunt și mai bune! Poate cel mai elocvent exemplu îl reprezintă drumurile, sub orice formă ar fi ele, de la aleile dintre blocuri, la autostrăzi! Cum trece iarna, cum apar ”cratere” pe străzi. O ploaie mai zdravănă spală nu numai praful, ci şi asfaltul de-a dreptul, cu totul, astfel că iar ne trezim cu gropi. Până la urmă, tot aproape de paralela 45 sunt poziţionate şi Parisul, şi New York-ul, nu numai Bucureştiul. Şi acolo ninge, plouă, bate vântul, dar, în urma lor, nu rămân şoselele ca după bombardament! Există o soluţie pentru drumuri: bitumul polimerizat.
Românii au văzut cu ochii lor ce înseamnă bitumul polimerizat: bulevardul Aviatorilor a fost asfaltat cu un astfel de bitum în anul 2010! De atunci, de 12 ani, n-a fost nevoie de nicio reparație! Nu s-a oprit circulația deloc ca să se remedieze ceva la unul dintre cele mai circulate drumuri din România! Nici măcar un elicopter, aterizat de urgență, n-a reușit ”să-i vină de hac”! Sigur, ”gurile rele” ar putea spune: tocmai de aceea nu se folosește un astfel de bitum! Ce s-ar face primarii fără reparații la drumuri, măcar bianuale?!
Am putea avea drumuri mult mai bune utilizând bitumul polimerizat. Care, mai mult, se produce la noi în țară, la rafinăria Vega, deținută de KazMunayGas International (KMGI – fosta Rompetrol). De altfel, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a propus conducerii companiei KMG, acum ceva vreme, să mai construiască o fabrică de bitum în România, în contextul în care ţara noastră importă acest material. Rompetrol asigură numai aproximativ 16% din necesarul intern de asfalt. Opinia noastră este că asigură numai atât nu pentru că nu poate sau nu vrea mai mult, ci pentru că autoritățile nu-i cer mai mult! Dumnezeu ştie de ce se încăpăţânează autorităţile să cumpere lucruri ieftine, inclusiv bitum!
Românii nu au mai cerut, de 3 ani, bitum polimerizat de la Vega
România nu numai că ar putea beneficia de pe urma kilometrilor de autostradă, ci i-ar putea avea trainici, la o calitate superioară, dacă s-ar folosi bitumul cu polimeri de către companiile ce construiesc aceste proiecte.
Evident, este nevoie de materie primă pentru a asfalta! Marea majoritate se importă, pentru că Vega produce aproximativ 20% din necesarul din piață. În calitate de unic producător de bitum, tot ce produce este livrat pe piața internă.
Practic, în contextul finanțărilor disponibile, proiectele anunțate fie de către Ministerul Transporturilor, fie de către autoritățile locale ar putea ajuta România să își dezvolte harta infrastructurii rutiere, iar bitumul cu polimeri ar spori considerabil calitatea lucrărilor!
În realitate, Vega nu a făcut nicio livrare de bitum cu polimeri de mai bine de trei ani! Piața autohtonă de bitum cu polimeri e, practic, una inexistentă!
De ce este mai bun bitumul cu polimeri
Bitumul modificat cu polimeri (PMB) este un tip special de bitum, care este utilizat la suprafața pistelor aerodromurilor datorită proprietăților sale rezistente la combustibil. În plus, este utilizat și în construcția șinelor de cale ferată, datorită proprietăților sale de amortizare, care reduc într-o măsură semnificativă nivelurile de zgomot și vibrații cauzate de greutatea și viteza mari ale căilor ferate.
Potrivit specialiştilor din piaţă, acest tip de bitum are mai multe avantaje: rezistă mai bine atât la temperaturi ridicate, cât şi la temperaturi scăzute (fenomene cu care am început să ne obişnuim din cauza schimbărilor climatice!), creşte coeziunea şi proprietăţile elastice ale liantului, reduce tendinţa de îmbătrânire a bitumului, creşte rezistenţa la şoc şi la uzură, creşte rezistenţa la fisuri, se menţine rugozitatea stratului de rulare. Ba, mai mult, se reduce şi zgomotul traficului. Şi, poate cel mai important: majorează durata de viaţă a drumului (mai ales în zonele cu diferenţe mari de temperatură vară/iarnă) cu până la 50%, ceea ce, evident, duce la diminuarea considerabilă a costurile legate de mentenanţă. Altfel spus, după ce trece iarna, nu mai rămân „cratere” în urmă!
Pe plan european, cererea de bitum polimerizat a avut o creștere uriașă, datorită construcției de drumuri de calitate excepțională, adaptate limitelor de viteză ridicate. Aceasta pentru că acest tip de bitum permite o mai mare elasticitate a drumului construit. La nivel european, valoarea pieței bitumului a depășit 15 miliarde dolari în 2020 și se preconizează că va înregistra o creștere de peste 2,5% din 2021 până în 2027, ajungând la 18,27 miliarde dolari. Pe plan global, valoarea pieței este cu mult mai mare, de la 51,74 dolari în prezent, până la 73,64 miliarde dolari în 2030.
Sigur, pentru că are o calitate superioară, bitumul cu polimeri e totodată și mai scump, cu circa 35% față de bitumul obișnuit, în special pentru că sunt costuri de producție mai mari, dar și costuri pentru depozitare. Fiind un produs special, constructorul trebuie să dispună de stocări speciale, care atrag, la rândul lor, costuri logistice suplimentare.
Dar, având în vedere câte cheltuieli se scutesc (în special cele cu reparatul drumurilor), mai scump înseamnă, de fapt, mai ieftin! Dar, poate că acesta este și motivul pentru care nu este folosit bitumul cu polimeri: nu se mai fac bani din mentenanță! Din ”cârpirea” drumurilor!
Prin caietele de sarcini ar trebui să se impună utilizarea bitumului polimerizat
România ar putea dispune de drumuri asfaltate cu un material special, de foarte bună calitate, produs în țară și cu marele avantaj că nu ar mai fi necesare nenumărate lucrări de reparații. Din rațiuni economice, cel mai probabil, constructorii nu preferă bitumul cu polimeri, pentru că e mai scump. Iar Vega nu poate produce un material care să fie vândut sub prețul pieței.
În România am putea avea drumuri mai bune și trainice dacă am fi dispuși să investim mai mult! Autoritățile ar putea include în caietele de sarcini pentru lucrările de construcție de drumuri cerință/criteriu de folosire a bitumului cu polimeri!
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cere drumarilor, la licitaţii, preţuri cât mai mici. Patronatele din construcţii au atras atenţia, de nenumărate ori, că mai ieftin înseamnă, de multe ori, şi de proastă calitate. Acesta ar fi şi o explicatție pentru care ajungem să reparăm autostrăzi proaspăt inaugurate!
Mai ales că sunt bani! Prin Programul ”Anghel Saligny” sunt alocate 65,5 miliarde lei, dintre care 30 miliarde de lei pentru drumuri județene, drumuri de interes local (drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților), pentru variante ocolitoare ale localităților, precum și pentru poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice.
Prin PNNR sunt finanțați 429 km noi de autostradă, cu facilități precum stații electrice cu puncte de încărcare a mașinilor și perdele forestiere, cu termen de finalizare 2026. În luna septembrie, numai 10 kilometri de autostradă erau gata din cei 429!
Rafinăria Vega – singurul producător de bitum din România
Cu o capacitate de prelucrare de 350.000 tone/an, Vega operează în regim integrat cu rafinăria Petromidia, utilizând diferite tipuri de materii prime de aici, și fabricând produse speciale cu valoare adăugată: solvenți, uleiuri pentru încălzire, bitum, aditivi (pentru o varietate de industrii – chimice, petrochimice, industria de prelucrare a cauciucului, industria alimentară și altele) etc.
În lume există peste 1.300 de tipuri de țiței, dar numai aproximativ 10% pot fi folosite pentru a produce bitumuri la standardele în vigoare. În Europa și Marea Britanie, din cele 115 de rafinării existente, numai 74 produc bitum, iar Vega se numără printre acestea. KMGI vizează în acest an vânzări de 140.000 tone de bitum, cu 50% mai mult față de anul trecut. Vega are o istorie de peste 90 de ani în fabricarea de bitum pentru lucrări rutiere, prima instalație fiind construită în 1927. În 2007, a fost finalizată o nouă instalație pentru bitum îmbunătățit cu polimeri, care îi conferă elasticitate sporită, rezistență la uzură și la temperaturi ridicate și o durată de viață mai mare cu 50%, o investiție de aproximativ 7 milioane de dolari.
Sorin Oprescu spunea de 4 ani garanție pentru bd. Aviatorilor. Au trecut 12 ani fără reparații!
Există un exemplu că se poate face și bine: bulevardul Aviatorilor, de la Palatul Victoria, până la Podul Bordei. ”A ținut” un elicopter și nu s-a întâmplat nimic! (vezi foto) Lucrările de înlocuire a pietrei cubice cu asfalt au fost finalizate în octombrie 2010, adică acum 12 ani! De atunci, nicio lucrare de reabilitare, nicio groapă în asfalt! Deşi, evident, şi pe-acolo a plouat, a nins, ba, mai mult, fiind una dintre cele mai circulate artere din Bucureşti, în 12 ani au trecut zeci de milioane de maşini! Conform unei declaraţii a unui reprezentant al Administraţiei Străzilor din Capitală, în anul 2010, bd. Aviatorilor era tranzitat, zilnic, de 18.000 de maşini. De remarcat, în anul 2010, în București și județul Ilfov erau înmatriculate 1,2 milioane de mașini. Astăzi, în București și Ilfov sunt înmatriculate 1,8 milioane mașini. Dacă păstrăm proporția, pe bd Aviatorilor trec astăzi 27.000 de mașini zilnic. Altminteri spus, circa 100 de milioane de mașini au trecut pe bd. Aviatorilor în ultimii 12 ani!
De ce nu au apărut „cratere” în asfalt?! Răspunsul e simplu: s-a lucrat „cu simţ de răspundere” şi s-a folosit bitum cu polimeri! De remarcat, conform primarului Sorin Oprescu, lucrările aveau garanţie 4 ani. Deşi garanţia a trecut de aproape 3 ori, tot nu sunt necesare reparaţii!
Astfel, dacă să facem autostrăzi durează extrem de mult, măcar să folosim materiale dintre cele mai bune! România importă, anual, sute de milioane de tone de bitum obișnuit, pentru care plătește sute de milioane de euro! Alte sute de milioane de euro le cheltuie, tot anual, pentru repararea drumurilor! De aceea credem că suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine. Inclusiv bitum!