Acasă OFF THE RECORD Din ciclul: “Să ne facem că muncim“. Azi, SRI și ORNISS vs Marius Carașol

Din ciclul: “Să ne facem că muncim“. Azi, SRI și ORNISS vs Marius Carașol

de M G

Scandalul provocat de fostul director al Transelectrica, Marius Dănuț Carașol, este departe de a se fi stins. Și, pe zi ce trece, apar noi lucruri absolut șocante! Se pare că acesta deținea certificat ORNISS, ceea ce presupune că a fost verificat de reprezentanții SRI și ai ORNISS! Cel mai probabil, verificarea a fost făcută prin celebra metodă “să ne facem că muncim“!

Transelectrica răspunde de funcționarea Sistemului național de transport al energiei electrice în condiții de calitate, siguranță, eficiență economică și protecție a mediului înconjurător. În calitate de Operator de Transport şi de Sistem (OTS), Transelectrica asigură siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN). Acestea sunt prevederi din actul normativ prin care s-a înființat și din statutul companiei.

În plus, din anul 2004, când a avut loc conectarea sincronă a Sistemului Energetic Național (SEN) la sistemul UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportatorilor de Energie Electrică) și, mai mult, acum, când este membru al ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators), Transelectrica răspunde nu numai pentru siguranța funcționării SEN, ci și a celorlalte sisteme europene. De remarcat, o Uniune energetică, o cuplare a piețelor, așa cum se dorește la nivelul Uniunii Europene, se realizează în primul rând prin interconectările și funcționarea impecabilă a sistemelor de transport al energiei din țările comunitare.

În aceste condiții, toți cei ce au funcții de conducere în Transelectrica, cu atât mai mult membrii Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere, trebuie să dețină certificat ORNISS, pentru că de ei depinde nu numai siguranța sistemului energetic național, ci, prin deciziile pe care le pot lua, și cel european! Iar aceste persoane au acces la informații cu adevărat sensibile și secrete!

Mai mult, legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate arată că “sistemele și planurile de alimentare cu energie electrică, energie termică, apă și alți agenți necesari funcționarii obiectivelor clasificate secrete de stat” sunt considerate secrete de stat!

Din informațiile pe care le deținem, Marius Carașol avea certificat ORNISS. Potrivit legislației în vigoare, pentru eliberarea unui astfel de certificat, persoana este verificată. Ceea ce presupune că și Marius Carașol a fost verificat de către reprezentanții Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), dar și ai Serviciului Român de Informații (SRI)! Cum l-or fi verificat oamenii ăștia pe Carașol ne este greu să înțelegem, din moment ce n-au descoperit că a falsificat o diplomă! Mai mult, timp de circa 6 luni, a condus una dintre cele mai sensibile companii din țară, companie care chiar se ocupă cu siguranța națională!

De aceea, cerem public ca persoanele care l-au verificat pe Marius Carașol să fie pur și simplu date afară din serviciu! Pentru că doar “s-au făcut că muncesc“! Și, dacă este așa, cine știe pe câte alte persoane le-au verificat în același mod!   

Dacă informația noastră nu este exactă, iar Marius Carașol nu deținea un certificat ORNISS, atunci cerem demisia tuturor celor care au avut în coordonare activitatea acestuia, până la Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, pentru că l-au ținut în funcție atâta vreme, fără să aibă voie!

 

 

 

din aceeasi categorie