După ce analiștii din cadrul Asociației Energia Inteligentă au transmis că prețurile din contracte au fost majorate de către furnizori, pe fondul scăderii prețului mondial și local al gazelor naturale, autoritățile ”s-au inflamat” și caută să găsească nu neapărat soluții, cât vinovați! Practic, ”aruncă pisica moartă în curtea altora”! Premierul Ciolacu cere ministrului Energiei să se uite cu atenție la prețul gazului, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, ci doar ANRE, iar ANRE arată că are în derulare 171 de acțiuni de control. Până la analiza Asociației Energia Inteligentă nimeni n-a observat nimic! Nici măcar consumatorii! Cel mai probabil pentru că, indiferent de prețul din contract, factura la consumatorul final este plafonată, iar diferența este plătită de la buget. Practic, autoritățile n-au sesizat că au de plătit mai mulți bani! Și asta în condițiile în care se plâng că nu au suficienți bani la buget!
Asociația Energia Inteligentă arată, într-o analiză a unor facturi (vezi – Evolutia preturilor la energie si gaze – Energia Inteligenta), că, față de anul trecut, prețurile la gazele naturale s-au majorat. ”De ce furnizorul, folosindu-se de prevederile legale și neatenția clientului, a crescut prețul gazelor din contract cu 4,8%? La momentul în care a fost stabilit prețul în contract, de 0,55475 lei/kWh fără TVA, prețul gazelor naturale pe piața de gaze internațională era de 136,59 euro/MWh (cotații TTF 1 august 2022). În anul 2023, când furnizorul a stabilit un preț cu 4,8% mai mare decât în anul precedent, prețul gazelor naturale pe piața internațională de gaze era de 49,85 euro/MWh (cotații TTF 1 august 2022) – adică un preț de 2,74 ori mai mic”, arată Energia Inteligentă.
Premierul Marcel Ciolacu, probabil ”atenționat” în legătură cu analiza făcută de Energia Inteligentă, a spus, la începutul ședinței de Guvern: „În paralel, îi cer domnului ministru al Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze. Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare. Dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat. De aceea, vă rog să verificați situația și sper ca și ANRE-ul să se sesizeze”.
Răspunsul ministrului Burduja nu s-a lăsat așteptat! Dar nici n-a făcut ”lumină”! „Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât şi public, ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG 27/2022. Avem un dialog constant şi pozitiv cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă legislaţia în vigoare, ANRE fiind singura instituţie abilitată să efectueze aceste verificări”, a spus Burduja, într-un comunicat.
„În luna august, am transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării preţurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menţionează că producătorii de gaze sunt obligaţi să vândă la preţ reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici şi pentru producţia de energie termică. Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susţine prin toate pârghiile instituţionale pe care le are la dispoziţie demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării preţurilor de către furnizorii de gaze”, a mai spus ministrul Sebastian Burduja.
Și răspunsul ANRE a venit imediat! A transmis că are în lucru 171 acțiuni de control, de stai și te întrebi cine mai muncește la altceva în instituție, având în vedere că ANRE are circa 350 de angajați! ”În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, printre principalele acțiuni de tip verificare se regăsesc: 3 acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării prețului final facturat de către furnizorii de gaze naturale, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din OUG 27/2022. Data începerii: 25.10.2023. 3 echipe de control”, se arată în informarea ANRE.
”Traducerea pe românește” este că pe nimeni nu a interesat ce au mai făcut furnizorii!
Potrivit legii 123/2012 (art. 145), furnizorii pot cere orice preț, dreptul clienților fiind doar ”să fie notificați (n.r. – de către furnizori) în mod corespunzător cu privire la orice intenție de modificare a contractului și să fie informați, în momentul notificării, cu privire la dreptul de a denunța contractul, în cazul în care nu acceptă noile condiții”! Iar furnizorii exact asta au făcut: au respectat legea! Au crescut prețul, cel mai probabil au și notificat creșterea (altminteri, este ilegală majorarea!), dar, având în vedere că, potrivit legislației privind plafonarea/compensarea, nu plătesc mai mult, pe consumatori nici nu i-a interesat!
Astfel, pe nimeni nu a interesat: nici Guvern, nici minister, nici ANRE, nici consumatori! Singurul care are de suferit este bugetul de stat! Care, de fapt, înseamnă taxele și impozitele plătite de toți românii!