Acasă Analize Din ciclul ”cum ne dăm cu stângu-n dreptu’”. Azi, despre cum vom pierde fonduri europene din cauza legislației pentru distribuitorii de curent și gaze

Din ciclul ”cum ne dăm cu stângu-n dreptu’”. Azi, despre cum vom pierde fonduri europene din cauza legislației pentru distribuitorii de curent și gaze

de M G

Legislația privind plafonarea și compensarea la curent și gaze este atât de bramburit făcută încât nu numai că nu ajută oamenii și firmele din țară, dar reușește, dacă nu să pună pe butuci, ”măcar” să îngreuneze activitatea distribuitorilor și furnizorilor de energie și ”să văduvească” clienții de servicii mai bune! Și aceasta pentru că legislația europeană prevede că o companie ce dorește să acceseze fonduri europene nu poate să aibă pierderi. Iar legislația românească bagă direct pe pierderi distribuitorii și furnizorii de energie! Rezultatul: servicii mai proaste și mai scumpe pentru români! Și toate acestea nu din cauza companiilor, ci din cauza statului!

Legislația inițială privind plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022 (OUG 118/2021, OUG 130/2021, Legea 259/2021, normele de aplicare ale legislației primare) conținea prevederi care, chiar dacă unele neclare, iar altele tardive, trebuiau aplicate. Trebuiau aplicate nu numai de către companiile din sectorul energetic, ci și de către instituțiile statului.

Dacă furnizorii de energie au aplicat, uneori, deficitar legislația, statul nu a aplicat-o deloc! Astfel, potrivit legii, furnizorii trebuiau să încaseze de la clienți mai puțini bani (facturile fiind plafonate și compensate), dar trebuiau să plătească ”pe lanț” (către producători, transportatori, distribuitori și bugetul statului) facturile întregi, urmând ca statul să le ramburseze banii. Nici până în ziua de azi statul nu a decontat un leu pentru facturile emise în luna noiembrie 2021, prima lună în care se aplică plafonarea și compensarea facturilor! De decembrie și ianuarie nici nu mai încape vorbă!

Și aceasta încă nu e nimic! Prin noua OUG 3/2022, care modifică plafoanele și compensările pentru lunile februarie și martie 2022, furnizorii emit din start facturi cu pierderi pentru propriile companii! Prețul final facturat al energiei electrice stabilit de Ordonanță are o valoare mai mică decât cea necesară pentru acoperirea tuturor componentelor prețului final. Toate celelalte componente ale prețului final sunt stabilite fie de către ANRE (tarifele de transport, distribuție, certificate verzi, bonus de cogenerare), fie prin legi organice (TVA și accize, prin Codul Fiscal). Valoarea prețului final al energiei din factură, impus prin OUG 3/2022, nu acoperă tarifele reglementate pentru 6 dintre cele 8 zone de distribuție din țară. Altminteri spus, deși clienții beneficiază de acest serviciu de distribuție a energiei, de plătit îl plătesc furnizorii. Cel puțin o parte din acesta! Și aceasta în condițiile în care pentru activitatea de furnizare nu se percepe niciun leu! Cu toate că și furnizorii au costuri, precum plata salariilor angajaților, hârtia și tipăritul facturilor, transmiterea prin poștă a facturilor, întreținerea spațiilor pentru relațiile cu clienții, sisteme de facturare, call-center etc.

De altfel, E.On România, de exemplu, estima pierderi din activitatea de furnizare de 40 – 50 milioane de euro. Doar pentru cele 5 luni de aplicare a legislației privind plafonarea și compensarea!

Și Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) anunța că membrii săi vor avea pierderi, dacă statul nu-și plătește urgent datoriile, adică dacă nu decontează imediat plafonările și compensările!

Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), arăta, recent, că nivelurile la care au fost stabilite plafoanele de preţ pentru energie şi gaze încalcă atât directivele europene, cât şi Constituţia României, întrucât îi obligă pe furnizori să înregistreze pierderi. „O lege trebuie să asigure o sinteză corectă a tuturor reglementărilor în vigoare, adică trebuie să fim siguri că legea respectă alte legi. În momentul de faţă, cadrul de reglementare şi plafonare încalcă atât o directivă europeană, cât şi o lege în vigoare. Aceasta deoarece, prin modul cum sunt stabilite plafoanele, şi se poate dovedi cu calcule exacte, furnizorul înregistrează o pierdere. Pe mine mă obligă să prestez un serviciu public, pentru care înregistrez o pierdere, ceea ce este neconstituţional, în primul rând”, a afirmat Dana Dărăban, într-o conferinţă de specialitate.

Distribuitorii, cei mai afectați de lege

Cei mai afectați de aplicarea legislației par să fie, totuși, distribuitorii de energie. Că vor sau că nu vor, toți au ceea ce se numește ”consum propriu tehnologic” (CPT), adică pierderi de energie electrică în elementele componente ale reţelei (liniile de curent, transformatoarele, condensatoarele, bobinele şi echipamentele electrice din staţiile aferente reţelei). Legile lui Ohm și Joule sunt la fel de ”implacabile” ca și legea gravitației! Că vrem, că nu vrem, gravitație tot există! La fel și la distribuitorii de energie: că vor, că nu vor, CPT tot au!

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a și emis proceduri de stabilire a CPT-ului pentru fiecare distribuitor de energie electrică.

Acest consum propriu tehnologic trebuie acoperit de distribuitori. Altminteri spus, fiecare trebuie să achiziționeze energie din piață pentru a-și acoperi CPT-ul. Dar, în piață, prețurile au ajuns la valori chiar și de peste 1.500 lei/MWh. Cu toate acestea, ANRE recunoaște doar 450 lei/MWh ca fiind costul cu achiziția energiei de către distribuitori!

În țară sunt aproape 10 milioane de utilizatori racordaţi la reţelele electrice, cu zeci de mii de stații și posturi de transformare și sute de mii de kilometri de rețea (n.r. – ”sârmele” de pe stâlpi sau îngropate în pământ prin care trece curentul electric până la client acasă). Sunt șase distribuitori de energie la nivelul țării: E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea (toate aparținând Grupului Enel în România), Distribuție Energie Oltenia (aparținând CEZ România), Delgaz Grid (aparținând E.On România) și Distribuție Energie Electrică România (DEER – aparținând Grupului Electrica și format din fostele Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice – SDEE – Muntenia Nord, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice – SDEE – Transilvania Nord și Societatea de Distribuție a Energiei Electrice – SDEE – Transilvania Sud).

Toate aceste distribuții de energie electrică au sau, dacă încă nu au, sigur vor avea pierderi enorme!

De exemplu, pentru activitatea de distribuţie, E.ON se aşteaptă la pierderi de 70 de milioane de euro la nivelul întregului an 2022, care s-ar adăuga celor 40 de milioane de euro de anul trecut.

În principiu, la nivel de țară, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), CPT-ul reprezintă circa 10% din consumul intern de energie electrică. Anul trecut, de exemplu, CPT-ul a reprezentat 5,5 TWh, dintr-un consum final la nivel de țară de 55 TWh. La un calcul absolut sumar, presupunând că diferența între prețul de achiziție al energiei și cel recunoscut de ANRE este de 500 lei/MWh, pierderile tuturor distribuitorilor ar ajunge la circa 225 milioane de euro într-un an! Sigur, cu cât ai mai multe distribuții (precum Electrica și Enel, care au, fiecare, câte trei distribuții), cu atât pierderile sunt mai mari!

Adio servicii mai bune!

Până la urmă, problema nu este că distribuitorii vor avea pierderi! Și nici nu plângem de mila lor! Dar suntem obligați să atargem atenția autorităților că, din cauza pierderilor, nu vor mai fi investiții, iar, în final, clienții vor fi cei ce vor suferi!

Serviciul de distribuție este reglementat și are un tarif stabilit de ANRE, plătit de toată lumea. Prin investiții se urmărește, printre altele, scăderea numărului și duratelor penelor de curent, a avariilor, se urmărește contorizarea inteligentă a tuturor consumatorilor, astfel încât fiecare om să știe exact cât consumă, dar să nu mai fie obligat să trimită lunar indexul, de exemplu. Adică se urmărește să se ofere consumatorilor, casnici și non – casnici, servicii cât mai bune.

Multinaționalele ar putea să investească miliarde de euro într-un singur an. Nu au voie, însă, să investească atât! Și aceasta pentru că investițiile trebuie recunoscute de către ANRE în tarif, care apoi este plătit de toți românii. Ceea ce ar duce prețul final la cote absolut uriașe, care ar face ca prețul energiei din prezent să fie ”un mizilic”! De aceea ANRE ”pune frână” investițiilor, tocmai ca să nu crească prea mult prețul final plătit de consumatori.

O soluție pentru a investi, dar fără a afecta prea mult tarifele de distribuție și, în consecință, prețul final al energiei, este reprezentată de fondurile europene.

De altfel, până acum, toți distribuitorii au accesat fonduri europene în valoare de sute de milioane de euro. Din cauza autorităților, toți pot să-și ia adio de la banii Bruxelessului!

Una dintre cele mai importante condiții puse de Comisia Europeană este ca acele companii ce vor fonduri europene să nu aibă pierderi. Mai exact, o firmă cu pierderi care ar lua bani comunitari ar trece pe profit, ceea ce înseamnă ajutor de stat! Iar Bruxellesul nu admite ajutorul de stat decât în anumite condiții! Care, cel puțin la prima vedere, nu sunt îndeplinite de către distribuitorii de energie!

”Ne străduim să facem viața românilor cât mai bună și mai ușoară. Vrem să investim astfel încât numărul și durata întreruperilor neplanificate să fie cât mai mică (n.r. – penele de curent). În 2021, la DELGAZ am reușit să facem ca aceasta să fie de 89 de minute – o cifră mică record pe care n-am mai întâlnit-o până acum în distribuția de energie electrică din România! În același timp, suntem conștienți că tariful de distribuție trebuie gestionat bine pentru a ne proteja clienții și încercăm să găsim soluții de finanțare, fondurile europene reprezentând o astfel de oportunitate. Din păcate însă, prețurile actuale ale energiei în actualul cadru legal și de reglementare în domeniul energetic creează mari probleme! Acest lucru trebuie stabilizat, deoarece, în caz contrar, una dintre consecințe este că acumulam pierderi și, drept urmare, există un mare risc în ceea ce privește posibilitatea de a accesa mai departe fonduri europene. Am implementat deja cu succes aceasta și putem face mai mult, de aceea ar fi păcat ca România să nu folosească aceste fonduri.”, a spus Volker Raffel pentru Focus Energetic.

”Investițiile viitoare pentru a crește eficiența rețelei de distribuție a energiei electrice și a majora beneficiile clienților sunt acum în pericol, deoarece costurile pentru achiziționarea de energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic sunt uriașe și, conform metodologiei actuale, nu sunt recunoscute în tarife decât în mică măsură. Acest lucru afectează lichiditățile companiei și, din cauza pierderilor înregistrate, nu vom mai fi eligibili pentru finanțare prin programele Uniunii Europene, conform reglementărilor pentru obținerea de fonduri europene. Avem mai multe proiecte sprijinite prin Fondul de Modernizare la care lucrăm acum și care sunt puse în pericol: mă refer aici la proiecte de extindere și de modernizare a rețelei electrice, extrem de importante în contextul tranziției energetice și a integrării energiei din surse regenerabile”, au transmis reprezentanții Enel pentru Focus Energetic.

România, prin distribuțiile de energie, are proiecte de sute de milioane de lei, în diferite faze de realizare, co-finanțate din fonduri europene. Sunt proiecte de alte sute de milioane de lei în faza de elaborare pentru accesarea de noi fonduri europene. Din păcate, aceste noi proiecte nu vor putea fi co-finanțate cu bani europeni! Pentru că legislația comunitară prevede că accesul la fonduri îl au doar firmele care au profit. Iar legislația națională, primară și secundară, precum și aplicarea ei, pur și simplu bagă distribuitorii direct în pierderi!

În aceste condiții, distribuitorii nu vor mai avea acces la banii europeni, cei mai ieftini bani, pentru că sunt primiți gratuit!

Sigur, investițiile se vor realiza, din banii distribuitorilor sau din împrumuturi bancare, dar vor fi și mai scumpe – ceea ce va conduce la creșterea tarifelor de distribuție și, în final, la creșterea facturilor! -, și într-un timp mai lung!

Și-uite-așa, din cauza indolenței, nepăsării și incompetenței autorităților, românii vor avea servicii mai proate decât ar fi putut să aibă și la prețuri mai mari!

din aceeasi categorie