Acasă Stiri ExterneAmerica Dilema de astăzi: la Cernavodă se renunță la tehnologia CANDU?

Dilema de astăzi: la Cernavodă se renunță la tehnologia CANDU?

de M G

Toată presa a preluat declarația ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman, care a anunțat că ministrul Economiei, Virgil Popescu, aflat la Washington, va semna acorduri/memorandumuri prin care americanii vor retehnologiza reactorul 1 și vor construi reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Finanțarea ar urma să fie asigurată de EximBank USA, ceea ce ridică următoarea întrebare: la Cernavodă se renunță la tehnologia canadiană CANDU?

”Epopeea” construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala atomo-electrică de la Cernavodă pare că nu se mai oprește! Începute pe vremea comunismului, Unitățile 3 și 4 se află în conservare încă din anul 1992. În 2007, prin Hotărâre de Guvern, s-a aprobat strategia de atragere a investitorilor, iar 6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal Romania, CEZ Cehia, GDF SUEZ Belgia, ENEL Italia, Iberdrola Spania și RWE Power Germania. Câțiva ani mai târziu, toate companiile s-au retras din proiect, astfel că acționar în Energonuclear (compania care ar fi trebuit să dezvolte proiectul) a rămas doar Nuclearelectrica. În august 2014, Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica a aprobat Strategia de continuare a proiectului construirii celor două reactoare prin lansarea unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat. În septembrie 2014, prima etapă, cea de calificare, s-a încheiat odată cu calificarea investitorului China General Nuclear Power Corporation.

După peste 6 ani de negocieri, timp în care nu s-a întâmplat aproape nimic concret, autoritățile de la București au decis, la jumătatea acestui an, să renunțe la chinezi. Pe de altă parte, ministrul Economiei, Virgil Popescu, alături de premierul Ludovic Orban au anunțat, în ultimele luni, că vor fi semnate acorduri cu parteneri euroatlantici.

Evident, toată lumea s-a gândit la canadieni, având în vedere că tehnologia folosită la Unitățile 1 și 2, dar și clădirile pentru reactor și turbine construite deja sunt pregătite pentru tehnologia canadiană CANDU (CANada Deuterium Uranium), ce utilizează uraniul drept combustibil și apa grea ca moderator de neutroni și agent de răcire. Tehnologia este deținută de grupul canadian SNC Lavalin. De altfel, în luna ianuarie 2012, consorțiul format din SNC Lavalin, Ansaldo Nucleare (Italia) și Elcomex IEA (Romania) a fost singurul ofertant pentru “Contractul de inginerie, procurare, construcţie şi punere în funcțiune pentru unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda”.

De remarcat, de-a lungul timpului, s-a tot explicat, arătat, demonstrat că, la Cernavodă, nu se poate utiliza altă tehnologie decât cea CANDU! Chiar și chinezii semnaseră cu Lavalin un acord privind construirea reactoarelor de la Cernavodă.

EximBank USA finanțează exporturile americane

Ambasadorul Zuckerman a anunțat că ministrul Virgil Popescu, aflat la Washington, se va întâlni cu Dan Brouillette, secretarul Departamentului Energiei (n.r. – ministrul Energiei în SUA), ”pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la centrala nucleară Cernavodă din România. Acest proiect de 8 miliarde de dolari va fi o paradigmă pentru viitoarele proiecte de dezvoltare economică și energetică româno-americană”, a spus Adrian Zuckerman.

Ambasadorul a adăugat: ”Mai târziu în aceaași zi, ministrul Popescu se va întâlni cu președintele EximBank, Kimberley Reed, pentru a semna un memorandum de înțelegere pentru finanțarea proiectului nuclear Cernavodă și a altor proiecte din România. Pachetul de finanțare este cel mai mare pachet de finanțare primit vreodată de România până în prezent și indică încrederea pe care o au Statele Unite în partenerul și aliatul său de lungă durată și Relația bilaterală Statele Unite – România nu a fost niciodată mai puternică”.

Ceea ce înseamnă că americanii vor să retehnologizeze reactorul 1 și să construiască reactoarele 3 și 4 pe banii lor! Dar, Exim Bank USA arată, în propria prezentare de pe site, că are ”misiunea de a sprijini locurile de muncă americane, facilitând exportul de bunuri și servicii din SUA”.

Cum CANDU este o tehnologie canadiană, iar EximBank USA dă împrumuturi pentru exporturile de bunuri și servicii americane, apare o nouă dilemă: la Cernavodă, se renunță la tehnologia CANDU? Sau americanii se împrumută de la EximBank-ul lor pentru a achiziționa tehnologie canadiană? Mai ales că vorbim despre 8 miliarde de dolari!

Practic, asistăm la continuarea epopeei de la Cernavodă!

din aceeasi categorie