Dezastrele vor crea pagube de 421 miliarde dolari până în 2030
octombrie 6, 2014
Frecvența și gravitatea în creștere ale fenomenelor meteorologice extreme ar putea costa lumea 328 miliarde de euro (421 miliarde dolari) pe an până în 2030, au avertizat Crucea Roșie și Comisia Europeană.
„Dezastrele iau viețile oamenilor, făcând de multe ori situația persoanelor deja sărace și mai rea”, a declarat comisarul Uniunii Europene pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și situații de criză, Kristalina Georgieva, potrivit CNBC.
Avertismentul a venit după ce Crucea Roșie – organizație de ajutor umanitar la nivel mondial – și Comisia Europeană – organul executiv al Uniunii Europene – au lansat o campanie de comunicare comună cu privire la importanța pregătirii pentru dezastre.
În ultimii 20 de ani, impactul evenimentelor meteorologice extreme a afectat 4,4 miliarde de oameni din întreaga lume, au ucis 1,3 milioane de oameni și au provocat pierderi economice de 1,5 trilioane euro, potrivit datelor de la Crucea Roșie. Se estimează că fiecare 0,77 euro cheltuiți pe reducerea riscului de dezastre salvează 11,47 de euro în schimb.
În acest an, mai multe țări europene au suferit în urma inundaților grave. În luna mai, inundațiile au lovit regiuni întregi din Bosnia și Herțegovina și Serbia, rezultând mai multe zeci de victime din ambele țări. Daunele și pierderile economice se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro în Bosnia și la 1,5 miliarde de euro în Serbia.
La începutul anului, furtunile puterniceau inundataproximativ 6.000 decasedin Marea Britanie. Țara a cunoscutcea mai ploioasă lună înianuarie, iar inundațiilepe scară largăau continuat și înluna februarie.
Avertismentul Crucea Roșie / Comisia Europeană a venit cu o zi înainte de Summit-ul Organizației Națiunilor Unite climatice de la New York.
Deși Crucea Roșie nu a arătat nicio legătură directă între fenomenele meteorologice extreme și de schimbările climatice, se estimează că aproximativ 375 de milioane de oameni ar putea fi loviți de dezastre legate de climă în fiecare an până în 2015.
Cererea mondială de energie va crește cu o treime până în 2030, potrivit lui Felipe Calderon, fostul președinte al Mexicului care conduce comisia de climă la nivel mondial. În această perioadă, circa 90 trilioane dolari sunt estimați a fi investiți în infrastructură în orașe din întreaga lume, în utilizarea terenurilor și a sistemelor de energie. Pentru activiștii preocupați de schimbările climatice, cum ar fi Calderon, aceasta reprezintă o oportunitate de a trece de la dependența de substanțele poluante de carbon.
”Noi nu sugerăm decuplarea creșterii economice de la cererea de energie, ci decuplarea de la emisiile de carbon”, a spus Calderon, citat de CNBC.
În prezent, utilizarea carbonului variază foarte mult în orașele dezvoltate ale lumii. Potrivit lui Calderon, emisiile de carbon pe persoană din transportul public și privat, în Atlanta, Georgia, sunt de 10 ori mai mari decât în Barcelona, Spania. Orașul american este marcat de extinderea urbană și de transportul public poluant, în timp ce al doilea cel mai mare oraș din Spania este mult mai compact și a investit masiv în tranzitul de masă.
„Deși multe locuri de muncă vor fi create și vor exista totodată piețe mai mari și profituri pentru multe companii, unele locuri de muncă vor fi, de asemenea, pierdute, în special în special din cauza emisiilor de carbon”, au declarat autorii raportului.