Acasă Economie Deficit mai mic

Deficit mai mic

de GM

În perioada ianuarie – mai 2011 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1,8 miliarde euro, în scădere cu 37,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în principal datorită reducerii deficitului balanţei comerciale cu 23,9% şi majorării excedentului transferurilor curente cu 85,8% (pe seama transferurilor nete ale administraţiei publice), se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

Astfel, transferurile curente au avut un aport pozitiv de aproape 1,5 miliarde de euro (au avut loc intrări de aproape 2,5 miliarde de euro în principal de la Uniunea Europeană şi “căpşunari” şi ieşiri de un miliard de euro).

Deficitul contului curent în perioada ianuarie – mai 2011 a fost finanţat în proporţie de 43,9% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au înregistrat 799 milioane euro  (în scădere cu 23,3% faţă de perioada ianuarie – mai 2010), din care creditele intra-grup  au însumat 682 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată  117 milioane euro.   

Datoria externă totală a României a crescut de la 93 miliarde euro la sfârşitul lunii aprilie, la 94,7 miliarde euro la sfârşitul lunii mai 2011. De la începutul anului, serviciul datoriei externe (adică banii plătiţi de stat şi privaţi la împrumuturile externe) a fost, până la sfârşitul lunii mai, de 13,6 miliarde de euro.

din aceeasi categorie