Acasă MediuDezvoltare Durabila Debut liniștit pentru „Luna Plantării Arborilor”

Debut liniștit pentru „Luna Plantării Arborilor”

de L M

„Luna Plantării Arborilor” a debutat la termen, pe 15 martie, dar fără fastul de altă dată, când toată lumea încerca să transmită un mesaj despre grija pentru pădure. Criza sanitară a făcut ca acțiunile de popularizare și educare din primăvara acestui an să capete alte forme, nu ca în toamna anului trecut, când totul a cultimat chiar cu o sesiune de plantări în frunte cu președintele României. E drept, era și înainte de alegeri.

Debutul „Lunii Plantării Arborilor” este marcat luni, 15 martie, prin acțiuni de împăduriri derulate la nivelul mai multor direcții silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, se arată într-un comunicat de presă al regiei.

„Luna Plantării Arborilor este organizată, în fiecare an, între 15 martie și 15 aprilie, în conformitate cu prevederile Codului Silvic, în această perioadă fiind realizate lucrări de împăduriri, acțiuni de popularizare și educare, iar administratorul pădurilor proprietatea publică a statului pune la dispoziția celor interesați puieții forestieri necesari acțiunilor de împăduriri și asigură sprijinul logistic pentru acțiunile voluntarilor.

„În acest an, pe fondul pandemiei provocată de virusul SARS CoV-2, RNP a redus semnificativ acțiunile de împăduriri cu voluntari și cele de educație forestieră, acestea urmând a fi reluate când condițiile sanitare vor permite acest lucru”, precizează comunicatul.

Romsilva va planta în cursul campaniei de împăduriri de primăvară circa 20 milioane de puieți forestieri, regenerând natural 6.015 hectare fond forestier și împădurind alte 3.115 hectare, iar pe 1.439 hectare vor fi efectuate lucrări de completări și pe alte 132 de hectare, în care plantațiile au fost afectate de calamități, vor fi efectuate lucrări de refacere.

În 2021, RNP a planificat să împădurească 12.670 hectare, din care 8.037 hectare prin regenerări naturale și 4.633 hectare prin lucrări de împăduriri. Lucrările de regenerare a fondului forestier proprietatea publică a statului din acest an vor fi făcute în urma unei investiții de 199,2 milioane lei.

În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 75.401 hectare fond forestier de stat, 48.163 hectare prin regenerări naturale și 27.238 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind plantați în acest interval 151,66 milioane puieți forestieri, cu o investiție totală de 665,6 milioane de lei.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

 

din aceeasi categorie