Acasă Stiri ExterneAfrica „De ce lumea are nevoie de mai mult petrol și nu mai puțin”

„De ce lumea are nevoie de mai mult petrol și nu mai puțin”

de M G

Haitham AL GHAIS

Secretarul general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), kuwaitianul Haitham Al Ghais, a declarat că lumea va continua să fie martoră la creșterea cererii de petrol, pe fondul tranziției energetice globale. Într-un articol de opinie intitulat „De ce lumea are nevoie de mai mult petrol și nu mai puțin”, secretarul general Al Ghais a subliniat perspectiva OPEC cu privire la securitatea energetică, tranziția energetică și schimbările climatice. Potrivit acestuia, petrolul va reprezenta aproximativ 29% din necesarul global de energie până în 2045, fiind necesare investiții de 12,1 trilioane de dolari până atunci – sau peste 500 de miliarde de dolari pe an, mult peste nivelurile anuale din prezent. Fără investiții, cererea va depăși oferta, ceea ce, evident, va conduce la majorarea prețului țițeiului, care va determina creșterea prețurilor carburanților și, în final, ale tuturor prețurilor bunurilor și serviciilor. Sau, mai pe scurt, o creștere a inflației! Cu toate consecințele pe care le vedem astăzi!

În continuare, prezentăm articolul lui Haitham Al Ghais.

”Ce au în comun pasta de dinți, deodorantul, săpunul, aparatele foto, computerele, benzina, uleiul de încălzire, combustibilul pentru avioane, anvelopele auto, lentilele de contact și membrele artificiale?

Dacă petrolul ar dispărea astăzi, acestea și multe alte produse și servicii vitale care folosesc petrol sau derivatele acestuia ar dispărea și ele. Rețelele de transport s-ar opri, casele ar putea îngheța, lanțurile de aprovizionare s-ar prăbuși și sărăcia energetică ar crește.

The Statistical Review of World Energy pentru 2022, publicat de Institutul de Energie din Marea Britanie și firmele de consultanță KPMG și Kearney, a remarcat că combustibilii fosili au constituit 82% din energia globală în 2022. Aceasta este comparabilă cu cea mai recentă perspectivă mondială a petrolului a OPEC și reprezintă o situație similară cu nivelul de acum 30 de ani.

Atunci de ce majoritatea dezbaterilor privind tranziția energetică ignoră rolul critic pe care mărfurile precum petrolul și gazul continuă să-l joace în îmbunătățirea vieților, încurajarea stabilității și a securității energetice, precum și eforturile industriilor conexe de a dezvolta tehnologii și bune practici pentru reducerea emisiilor? Amploarea provocării schimbărilor climatice este descurajantă, dar satisfacerea cererii în creștere de energie a lumii și atenuarea schimbărilor climatice nu trebuie să existe în vid sau să fie în dezacord unele cu altele.

Mai degrabă, lumea ar trebui să acționeze pentru a reduce emisiile și a se asigura că oamenii au acces la produsele și serviciile de care au nevoie pentru a trăi confortabil. În vederea acestor obiective, membrii OPEC investesc în capacități din amonte și din aval, mobilizând tehnologii mai curate și desfășurând o vastă expertiză pentru decarbonizarea industriei petroliere. Se fac, de asemenea, investiții majore în resursele regenerabile și hidrogen, utilizarea și stocarea carbonului, precum și în promovarea economiei circulare a carbonului.

Concluzia este că este posibil să se investească masiv în surse regenerabile, continuând să se producă petrolul de care lumea are nevoie astăzi și în următoarele decenii. Această abordare contribuie, de asemenea, la stabilitatea globală, într-un moment de volatilitate, și este critică, având în vedere că istoria arată că tranzițiile energetice evoluează de-a lungul deceniilor și iau mai multe căi.

Luați în considerare vehiculele electrice: deși Toyota Prius a devenit primul vehicul hibrid produs în masă din lume la sfârșitul anilor 1990, o analiză a Asociației Naționale a Dealerilor de Automobile din SUA a remarcat că vânzările de hibrizi, hibrizi plug-in și vehicule electrice cu baterie (BEV) au reprezentat doar 12,3% din totalul vehiculelor noi vândute în SUA în 2022.

În timp ce popularitatea în creștere a vehiculelor electrice este incontestabilă, vânzările totale de BEV au reprezentat, de asemenea, doar 19% din vânzările de mașini noi în China anul trecut. În mod similar, în UE, vehiculele care foloseau benzină sau motorină au reprezentat încă aproximativ jumătate din totalul vânzărilor de mașini în 2022.

Astfel, când vine vorba de sectorul transporturilor – și, într-adevăr, de multe alte domenii – este clar că nu ar fi prudent să ignorăm faptul că miliarde de oameni de pe tot globul se bazează pe petrol și vor continua să facă acest lucru în viitorul apropiat.

Acest lucru devine și mai presant atunci când este cuplat cu investițiile necesare pentru a satisface cererea în creștere de energie, pentru a asigura securitatea energetică și accesul la prețuri accesibile și emisiile globale reduse, în conformitate cu Acordul de la Paris.

Creșterea cererii de energie

Populația lumii este în creștere. World Oil Outlook al OPEC pentru 2022 prevede o creștere cu 1,6 miliarde de oameni până în 2045, în timp ce statisticile Națiunilor Unite notează o creștere la aproximativ 10,4 miliarde până în 2100.

În paralel, estimările OPEC arată că cererea globală de energie va crește cu 23% până în 2045. În cadrul acesteia, se estimează că cererea de petrol va crește la aproximativ 110 milioane de barili pe zi (mb/d). Astfel, este clar că petrolul va continua să fie o parte esențială a infrastructurii energetice globale pentru deceniile următoare. Acest lucru este în contrast puternic cu numeroasele declarații din ultimele decenii conform cărora era petrolului s-a încheiat. Într-adevăr, cererea contemporană este aproape de maximul istoric și va crește cu aproape 5 mb/zi în 2023 și 2024.

Nicio formă de energie nu poate satisface în prezent cererea viitoare de energie așteptată; în schimb, este necesară o abordare „toți oamenii, toate combustibilii și toate tehnologiile”. Ca atare, țările membre OPEC sunt pregătite, dispuse și capabile să furnizeze energia accesibilă necesară pentru a satisface aceste nevoi energetice viitoare, reducându-și, în același timp, emisiile și contribuind la eradicarea sărăciei energetice prin aceasta.

ONU notează că peste 700 de milioane de oameni încă nu au acces la electricitate și aproape o treime din populația globală folosește sisteme de gătit ineficiente și poluante. Viața de zi cu zi nu este despre mașini, laptopuri sau aer condiționat pentru acești oameni; este vorba despre accesul de bază la căldură și electricitate. Pentru a oferi acces universal la energie, adecvat și accesibil, și pentru a eradica sărăcia energetică, petrolul poate și va juca un rol cheie în țările în curs de dezvoltare. Sudul Global a fost – și continuă să fie – foarte clar în acest sens; ia în seamă Nordul Global?

Investițiile în petrol sunt esențiale pentru securitatea energetică

O altă realitate îngrijorătoare pe tot globul este că nu sunt suficiente investiții în toate energiile. Numai creșterea continuă a cererii de petrol necesită mult mai multe investiții pentru a se menține o aprovizionare durabilă.

Petrolul va reprezenta aproape 29% din necesarul global de energie până în 2045, fiind necesare investiții de 12,1 trilioane de dolari până atunci – sau peste 500 de miliarde de dolari pe an – dar nivelurile anuale recente au fost mult sub aceasta.

Consecința eșecului de a investi în mod adecvat în petrol este analizată de cercetarea recentă a Secretariatului OPEC, care subliniază că, în cinci ani, ar exista un deficit uimitor de pe piața petrolului, de 16 milioane de barili pe zi, între creșterea estimată a cererii și ofertei globale, dacă investițiile în activitățile din amonte ar fi oprite astăzi – așa cum cer unii.

Industria petrolieră a jucat până în prezent un rol central în îmbunătățirea a miliarde de vieți. Dacă se dorește să continue acest lucru și dacă lumea se gândește serios să implementeze tranziții energetice ordonate și să satisfacă cererea viitoare de energie, asigurând în același timp securitatea energetică pentru toți, investițiile cronice insuficiente în industrie trebuie remediate rapid.

Înainte de Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) din acest an din Emiratele Arabe Unite – unde lumea va evalua progresul în ceea ce privește Acordul de la Paris – Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, președintele desemnat al COP28, a spus că lumea are nevoie de „energie maximă, emisii minime”. Un grad sănătos de pragmatism va fi necesar pentru a atinge acest obiectiv, mai ales având în vedere necesitatea clară de a utiliza toate energiile dacă vrem să satisfacem cererile de energie actuale și viitoare ale lumii.

În cele din urmă, niciun popor, industrie sau țară nu poate fi ignorat și credem că discuțiile de la COP28 din acest an vor reflecta acest lucru. La urma urmei, istoria este plină de numeroase exemple de tulburări care ar trebui să servească drept avertisment amplu pentru ceea ce se întâmplă atunci când factorii de decizie nu reușesc să ia în considerare complexitățile întrețesute ale energiei.

din aceeasi categorie