Acasă Stiri InterneGaze “Data Science in Energy”

“Data Science in Energy”

de M G

Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Sandor Bende, împreună cu deputatul Oana Ozmen, alături de Think Tank 360 organizează, în data de 8 iunie, în premieră naţională pentru sectorul energetic, dezbaterea “Data Science în Energy”, se arată într-un comunicat de presă.

Procesul de transformare digitală al societății reprezintă o mare provocare pentru orice economie a lumii. Economia bazată pe date (data science) schimbă principiile dezvoltării cunoscute până în prezent şi reprezintă o oportunitate imensă atât pentru companii, cât și pentru economia naţională per ansamblu. Data science sau ştiinţa datelor poate contribui major la construcţia unui rol important într-o nouă industrie emergentă. Aceasta înseamnă că societatea românească, în acest domeniu nou, poate înceta să fie doar un consumator a ceea ce gândesc alții şi poate deveni un furnizor şi creator de soluții inovatoare.

“O astfel de dezbatere este binevenită în contextul în care transformarea digitală își pune amprenta în toate domeniile de activitate. Cred că împreună putem să conturăm o perspectivă realistă asupra problemelor care au fost acutizate în timpul pandemiei și asupra nevoii de a investi inteligent în susținerea incluziunii digitale”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Sandor Bende.

La rândul său, deputatul Oana Ozmen, secretarul Comisiei pentru Industrii și Servicii, consideră că acest demers reprezintă “o oportunitate pentru un salt important în dezvoltarea digitală a României. Pentru a avea o societate prosperă, trebuie să profităm de toate oportunitățile și beneficiile asociate cu dezvoltarea inteligenţei artificiale, a ştiinţei datelor, și în același timp, să accelerăm crearea unui cadru de reglementare propice dezvoltării data science în următoarea perioadă. Acesta din urmă va fi din ce în ce mai important pentru evoluţia tehnologică viitoare“.

“Prin acest demers unic la nivel naţional susţinem nevoia de implicare a factorilor de decizie alături de mediul de afaceri și societatea civilă în elaborarea unei legislații în domeniul științei datelor. Împreună ne dorim ca ştiinţa analizei datelor să fie promovată ca materie de studiu în școli astfel încât meseria de “data scientist” să devină reglementată la nivel național. Suntem cu toţii conştienţi că transformarea digitală viitoare nu se poate face fără acest concept – “DATA SCIENCE!”, a spus Andreea Negru, moderator al dezbaterii și Președinte al Asociației pentru Dezvotarea Antreprenoriatului Autohton – ADAA.

Tendințele și amenințările globale, cum ar fi pandemia SARS-CoV-2, au avut, de asemenea, un rol esențial în accelerarea digitalizării multor domenii. Modul și domeniul de aplicare al utilizării tehnologiilor bazate pe data science în sectorul energetic necesită o reflecție aprofundată, bazată pe o dezbatere substanțială, care implică  experți în domeniu, reprezentanţi ai mediului privat, companii naţionale şi factori decizionali.

La dezbatere și-au anunțat prezența, pe lângă deputații Sandor Bende și Oana Ozmen, senatorii Anca Dragu și Lorand Antal, deputații Florin Alexe, Bogdan Ivan și George Cristian Tuţă, vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege, președintele Directoratului Transelectrica Gabriel Andronache, directorul eexecutiv al HENRO Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al ACUE Daniela Dărăban, directorul Siemens Energy România Petru Rușeț etc.

Inteligenţa artificială şi data science vor avea un impact esențial și asupra energiei, climei și mediului. Soluțiile data science din rețelele inteligente vor permite, printre altele, integrarea și stabilizarea producției distribuite și a surselor regenerabile de energie, gestionarea eficientă a consumului de energie electrică și prin creșterea flexibilității și a capacității de control a sistemului energetic de a introduce formule dinamice de preț și de a crește nivelul de fiabilitate a aprovizionării și calitatea energiei electrice furnizate clienților. În viitorul apropiat ne confruntăm cu o creștere radicală a utilizării soluțiilor data science în aproape toate domeniile vieții și economiei, se mai arată în comunicat.

din aceeasi categorie