Acasă Analize Dacă nema putirinţa, ce mai chichirez gîlceava!

Dacă nema putirinţa, ce mai chichirez gîlceava!

de M G

electricaÎn ultimul timp, se pare că au început “lupte intestine“ pentru averea Electrica: nu mai puţin de 600 milioane de euro! Actuala conducere, pusă pe vremea altor miniştri, pare să nu fie pe placul noului ministru al Energiei. Şi, ca să-i determine să plece singuri (neputând fi înlăturaţi, din moment ce au fost numiţi pe baza OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice), nu le dă banii ceruţi! De altfel, nici nu înţelegem de ce companiile din energie ar trebui să aibă conducere numită pe baza OUG 109/2011! Al doilea articol al actului normativ precizează că “sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă (…) societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de interes naţional cu specific deosebit pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională“. Cum, din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au făcut parte întotdeauna miniştrii responsabili cu sistemul energetic naţional, este clar că acest domeniu este unul de siguranţă, de securitate naţională! În plus, cum fiecare partid sau chiar ministru tot încearcă să-şi numească propriii “acoliţi“, ba şi reuşesc de cele mai multe ori, după cum se vede din desele schimbări de conduceri la Transelectrica, Transgaz, Tarom etc., nu înţelegem de ce se mai doreşte păstrarea acestei “spoieli“ de corectitudine şi profesionalism! Sau, vorba lui Anton Pann: “Dacă nema putirinţa, ce mai chichirez gîlceava!“

După cum era de aşteptat, acţionarii Electrica au respins, la Adunarea Generală de miercuri, planul de administrare al Consiliului de Administraţie (CA), conform unui comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). De asemenea, acţionarii nu au aprobat nici forma contractelor de administrare-cadru, care să conţină noile remuneraţii, şi au respins şi anexa cu propunerile privind obiectivele şi criteriile de performanţă ale administratorilor şi remuneraţia membrilor CA.

În AGA de miercuri, acţionarilor le-au fost prezentate obiectivele şi criteriile de performanţă necesare îndeplinirii/atingerii elementelor Planului Strategic al Consiliului de Administraţie al Electrica pentru perioada 2015-2018, stabilite pentru administratorii societăţii.

Acţionarii Electrica sunt statul român, prin Ministerul Energiei, cu 48,7805% din acţiuni, persoane juridice – 31,2980%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 8,6559%, BNY Mellon DRS, New York, SUA- 6,1241% şi persoane fizice – 5,1415 %.

Luni seară, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a notat pe pagina sa de Facebook că, în următoarele zile, vor fi noi tentative de subordonare politică deplină a companiilor de stat din energie, iar în fruntea listei se află Electrica SA. „Se va încerca denigrarea managementului şi a administratorilor neexecutivi ai Electrica, pentru ca aceştia să plece. În CA-ul Electrica sunt câteva nume cu rezonanţă la nivel naţional şi internaţional”, susţine Nicolescu, afirmând că motivul real al acestei atitudini este refuzul de a-l accepta pe secretarul de stat Bogdan Badea şi pe alţi 20 de membri de partid în diverse funcţii în companie (director operaţiuni, membri CA în companii din grup etc).

Fostul ministru mai spunea că politicienii vor să controleze şi cele 600 de milioane de euro pe care Electrica SA urmează să le investească în perioada următoare. „Sunt curios dacă vor fi reacţii din partea miilor de acţionari. Vor accepta aceştia bătaia de joc la adresa proprietăţii lor? Vom vedea”, a conchis Răzvan Nicolescu.

Se pare că ţinta Ministerului Energiei este să îi determine pe administratorii aleşi de acţionari în urmă cu un an să plece, pentru că au refuzat, în vară, să numească 20 de membri ALDE (partid condus de Călin Popescu Tăriceanu, din care face parte şi Andrei Gerea) în conducerea Electrica şi a filialelor sale.

“Epistole Electrice“

Pe site-ul Electrica este publicată o scrisoare pe care conducerea Electrica i-a transmis-o Ministrului Energiei, Andrei Gerea, pe 20 august, şi în care se arată că a observat de mai multe ori că Statul Român, prin MEIMMMA, în calitate de acționar, dorește să păstreze un control asupra Electrica şi arată care sunt argumentele în acest sens:

„1. Dorința de a introduce Indicatori Cheie de Performanță pentru Consiliul de Administrație, în ciuda faptului că această practică nu este uzuală în Societățile din Europa de Vest. În cadrul mai multor convorbiri oficiale cu Ministerul dumneavoastră, am aflat că principalul motiv pentru introducerea acestor Indicatori Cheie de Performanță pentru Consiliu este ca acționarul majoritar să dispună de mijloacele pentru a demite Consiliul. Din punctul nostru de vedere acesta este un motiv greșit, deoarece aceasta generează o situație de tip „noi și ei”, bazată pe neîncredere între Consiliu și acționari, și nu este percepută pozitiv de către piață și comunitatea de investitori. De asemenea, în acest fel nu se respectă drepturile acționarilor minoritari.

  1. Dorința de a fi informat cu privire la procesul de numire a directorilor Societății. Potrivit Actului Constitutiv aceasta este o răspundere ce cade integral în sarcina Consiliului de Administrație și nu a acționarilor, indiferent de pachetul de acțiuni deținut în societate.
  2. Faptul că reprezentanții Ministerului dumneavoastră au încercat să influențeze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica. Pentru ca acest proces de nominalizare să fie complet transparent și independent, ar trebui folosite serviciile unui consultant extern și orice recomandări ar trebui făcute și evaluate de consultant în baza unui profil al membrilor Consiliului bine conturat și în final candidații ar trebui numiți de către Consiliul de Administrație. Acest proces independent se află la acest moment în curs de dezvoltare.
  3. Solicitarea mai multor AGA. Este o practică uzuală ca AGA să se întrunească anual și ca supravegherea Executivului să cadă în sarcina Consiliului de Administrație, astfel cum prevede în mod expres Actul Constitutiv al Societății. Mai mult, organizarea mai multor AGA împiedică conducerea și Consiliul să administreze Societatea într-un mod eficient și să introducă mijloacele corespunzătoare pentru ca Electrica să ajungă mai repede să fie în linie cu valorile de referință ale Societăților europene similare”.

CA al Electrica transmite că „speră cu sinceritate ca Statul Român, în calitate de acționar majoritar al Electrica, să ia în considerare observațiile în perioada următoare”. „Consiliul de Administrație apreciază foarte mult un dialog pozitiv și constructiv bazat pe încredere cu Statul Român, reprezentat prin Ministerul Dumneavoastră, promovând astfel o cultură a respectului reciproc și transparenței și care permite stabilitate pentru Societate și comunitatea de investitori”, se mai arată în scrisoare.

din aceeasi categorie